گروه ورزشي - محمدحسين يزدي: باز هم موضوع ورود زنان به ورزشگاهها مورد توجه دولت قرارگرفته است؛ موضوعي که هيچگاه راه حل صحيح و کاملي براي آنپيدا نشده و به صورت مقطعي و صرفا در برخي ورزشگاهها آن همبا محدوديتهاي فراوان اعمال شده که شايد بتوان آن را در راستايسردرگمي در نوع تعامل با زنان و دختران بويژه در نسل جديددانست.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،روز پنجشنبه وزير ورزش و جوانان در نشست هماهنگي حضور زنان وخانوادهها در ورزشگاهها گفت: بنا بر دستور رييس جمهور، موظف هستيم اززمان بليت فروشي، فراهمسازي وسايل نقليه عمومي براي جابجايي بانوان،پارکينگها، هدايت آنها به محل استقرار، نظافت سرويسهاي بهداشتي،آمادهسازي نمازخانهها، بوفهها و نيروهاي انتظامي با تاکيد بر حفظ شأنيتآنها با دقت بررسي شود و اگر مشکلي هست با برنامهريزي و تا زمانبرگزاري رويدادها بهسازي شود.
وي در اين ارتباط از استاديوم آزادي به عنوان الگويي براي برگزاريرويدادهاي فوتبال و حضور زنان نام برد و افزود: مسئولان دست اندرکار بايدهمه تلاش خود را به کار ببندند تا ضمن انجام تمام امور عنوان شده، فضاييپرنشاط و فرهنگي را براي حضور بانوان و خانوادهها مهيا کنيم.
سجادي با اشاره به برگزاري دو ديدار اخير تيم ملي در ورزشگاه آزادي باحضور خانوادهها و بانوان ضمن قدرداني از مسئولان برگزار کننده، تجربه بهدست آمده را مهم دانست و گفت: در اين دو رويداد حدود 2500 بانو حضورداشتند و طي گزارشي که مطالعه کردم فضاي خوبي را زنان و خانوادههاتجربه کردند. اساسا استاديوم آزادي فضايي بسيار ديدني است و جمعکثيري از مردم علاقمند حضور و کسب تجربه براي مشاهده رويدادهايورزشي از جمله فوتبال هستند.
وزير ورزش و جوانان در ادامه بهسازي ورزشگاهها و اماکن ورزشي را موردتاکيد قرار داد و بيان کرد: اين مسأله بسيار مهم است و بايد با فرهنگسازيعلاوه بر بهسازي محيط براي تماشاگران، توجه به محيط پيراموني تبيين شود.
از سال 2006 تا دختر آبي
پس از پيروزي انقلاب اسلامي، ورزشگاههاي ايران حالت مردانه پيدا کرد وورود زنان به ورزشگاهها ممنوع شد. نخستين حضور زنان در ورزشگاه آزاديدر سال 1377 و در جريان استقبال از بازيکنان تيم ملي فوتبال که توانستهبودند به جام جهاني 1998 صعود کنند اتفاق افتاد. پس از آن چند بار زنانخارجي در بازيهاي مهم فوتبال توانستند در ورزشگاه آزادي حضور پيدا کننداما زنان ايراني همچنان پشت موانع بي پايان بودند. نخستين حضور زنانايراني در ورزشگاههاي ايران به بازي ايران و بحرين در مقدماتي جامجهاني 2006 بازميگردد که موجب صعود ايران به جام جهاني شد وسيدمحمد خاتمي رئيس جمهور وقت هم در ورزشگاه حضور داشت. حضورگزينش شده زنان در ورزشگاه، همچون اين بازي در تعدادي ديگر از بازيهاهم به طور انگشت شمار در سالهاي اخير تکرار شده است. در سال 1385 محمود احمدينژاد، رئيسجمهور ايران با ارسال نامهاي به رئيس سازمانتربيت بدني خواستار فراهم کردن امکانات حضور زنان در ورزشگاهها شداما اين نامه با واکنش منفي مراجع و حتي برخي مخالفان سياسي احمدينژاد مواجه شد. طي اين سالها دختران سعي کردند با تغيير ظاهر خود بهظاهري پسرانه به ورزشگاه وارد شوند که گاه با دستگري آنها همراه ميشد. تا اينکه ماجراي دختر ابي، موضوع را وارد فاز متفاوتي کرد. در شهريور1398 سحر خداياري که در رسانهها به دختر آبي مشهور شد، اسفند 1397 براي ديدن مسابقه بين استقلال تهران و العين امارات به ورزشگاه رفته وبازداشت شده بود، در مقابل دادگاهي در تهران اقدام به خودسوزي کرد وروز هجدهم شهريور درگذشت که اين اتفاق با واکنش گسترده مردم درشبکههاي اجتماعي و همچنين برخي بازيکنان فوتبال مواجه شد. شايد هميناتفاق به همراه تهديدهاي فيفا مبني بر احتمال محروميت ايران در صورتممانعت از ورود زنان به ورزشگاهها موجب شد دقيقا يک ماه پس از درگذشتدختر آبي، روز پنجشنبه 18 مهر 1398 عدهاي از بانوان ايراني براي اولينبار، رسماً به عنوان تماشاگر زن فوتبال به استاديوم آزادي در تهران راه يابندتا بازي ايران و کامبوج را از نزديک تماشا کنند. هرچند اين بليتها غالبا بهافراد نزديک به فدراسيون يا اقوام و نزديکان آنها رسيد و خريد بليت بسياردشوار بود. پس از آن با شيوع بيماري کرونا موضوع ورود زنان به ورزشگاههاهم با توجه به برگزاري مسابقات بدون تماشاگر، به حاشيه رفت اما هيچگاهاز اذهان خارج نشد.
پساکرونا و حادثه ورزشگاه مشهد
ورود زنان به ورزشگاهها پس از پايان همهگيري کرونا دوباره مورد توجه قرارگرفت. اما نخستين بار ماجراي ورود زنان به ورزشگاهها در دولت ابراهيمرئيسي در نوروز 1401 مساله ساز شد؛ زماني که زنان با وجود تهيه بليتبراي تماشاي مسابقه تيمهاي ملي فوتبال ايران و لبنان در مقدماتي جامجهاني در مشهد، موفق به ورود به ورزشگاه نشدند و با اسپري فلفل و باتوماز آنها پذيرايي شد. همان زمان، رئيس جمهور، وزير کشور را براي بررسيدقيق موضوع، انجام اقدامات لازم و ارائه گزارش موظف کرد. احمد وحيديهم دو روز بعد در جلسه شوراي اداري خراسان رضوي که با حضور رئيسجمهور برگزار شد گفت: رسيدگي به حادثه ورزشگاه، در جلسه مفصلي کهمعاونت امنيتي انتظامي با مسئولان ذيربط فدراسيون، وزارت ورزش، ناجا وقوه قضائيه تشکيل داد و همه ابعاد موضوع بررسي و جزئيات موضوع انجامشد، انشاالله جمع بندي به زودي به رئيس جمهور ارائه ميشود. اما در نهايتهيچ برخوردي با هيچ فردي انجام نشد.
مجوز ورود زنان به ورزشگاه در بازيهاي باشگاهي
حالا ايران بايد زمينه ورود زنان به ورزشگاهها را در بازيهاي باشگاهيفراهم ميکرد؛ ضمن اينکه فشارها بر روي ايران براي ورود زنان بهورزشگاهها بيشتر شده بود. سرانجام روز پنجشنبه سوم شهريورماه درچارچوب هفته سوم ليگ برتر براي مسابقه تيمهاي فوتبال استقلال و مسکرمان، فقط پانصد بليت براي بانوان اختصاص يافت و در بازيهاي بعدياستقلال و پرسپوليس در تهران، اين تعداد اندکي بيشتر شد. اما به دليلمحدوديت تعداد بليت، تنها تعداد کمي موفق به ورود به ورزشگاه شدند. حتيپس از دو مسابقه، جايگاه زنان در ورزشگاه آزادي تغيير کرد و به جاييدورتر از زمين مسابقه، در طبقه دوم منتقل شد. ضمن اين که در شهرهايديگر هم هنوز اجازه حضور زنان در ورزشگاه داده نشده بود. هرچند منتقداناعتقاد داشتند بايد امکان حضور خانوادگي هم در ورزشگاه ايجاد شود وخانوادهها بتوانند کنار يکديگر بازيها را تماشا کنند، اما همين روند نصفه ونيمه هم از اواخر شهريورماه و با مرگ مهسا اميني و ممنوعيت حضورتماشاگران مرد و زن در ورزشگاهها در آن روزهاي پرحادثه، متوقف شد.
حالا هفت ماه از آن روزها گذشته و بار ديگر دستوري براي فراهم کردنزيرساختهاي حضور زنان در ورزشگاهها فراهم شده و اين پرسش را ايجادکرده که آيا در تمام يک سال گذشته و بويژه پس از حادثه مشهد که مسئولاناز ضرورت فراهم ساختن زمينه حضور زنان در ورزشگاهها سخن ميگفتندهيچ زيرساختي فراهم نشده که دوباره اين دستور تکراري صادر شده است؟
و آيا اين دستور ميتواند زمينه ساز حضور زنان در همه ورزشگاهها وشهرها باشد؟ گذر زمان پاسخ اين پرسشها را روشن ميکند.