گروه اقتصادي – حسين قباديان: شاخص کل بورس در پايان معاملات روزگذشته با رشد خوب 64923 واحدي مواجه شده و سقف جديدي را ثبت کرد که تاکنون موفق به فتح آننشده بود. همانطور که کارشناسان اقتصادي نيز بارها به آن اذعان داشتهاند، بازارسرمايه در يک دو سال گذشته از ساير بازارهاي موازي عقب بودهبود و پيش بينيها از رشد شاخص بورس در اين ماهها شده بود. سهامداراني که از مردادماه 1399 با آغاز ريزش بيسابقه شاخصها در تالاربورس با زنده نگه داشتن اميد در خود منتظر روزهاي سبز بازار سرمايهمانده بودند.
به گزارش مردم سالاري آنلاین ، بررسيها نشان ميدهد که بازار سهام بهعنوان بازاريپيشرو درميان ساير بازارهاي مالي نظير دلار و سکه از ابتداي شروع سالنو تاکنون،توانسته به لحاظ کسب بازدهي وضعيت بهمراتب بهتري به لحاظ آمار و ارقام بهثبتبرساند. در اين شرايط، در حال حاضر اين سوال مطرح است که آيا ميتوان بهسقفشکنيهاي بيشتر بورس اميد داشت و روند صعودي نماگرهاي بازار سهام ادامهخواهد پيدا کرد؟ در همين رابطه مجيد عبدالحميدي، کارشناس و فعال در زميهنرمافزارهاي بازار سرمايه در گفتوگويي با خبرآنلاين درباره وضيعت بورس در سال1402 ميگويد: بازار سرمايه در حال حاضر از نظر ارزندگي به طور کلي مشکلخاصي ندارد و در اين محدوده بسيار ارزنده است. ابزارها هم نسبت به سال 1399 بسيار بهتر شده است.وي ميافزايد:ورود نقدينگي تازه، انتظارات مثبت نسبت به آيندهبازار و افزايش نرخهاي محصولات به دلايل مختلف، گزارشات خوب و سودآور بودنبيشتر شرکتهاي بورسي نسبت به سال گذشته در گزارشهاي ماهانه و پيشبينيتورم بالاي 35، 40 در سال جديد، سبب شد رونق به بورس برگردد.اين کارشناس بازارسرمايه عنوان ميکند: با توجه به ارزش دلاري بازار، يکي از جاماندهترين بازارهايموجود، بازار بورس براي سال 1402 خواهد بود و تا زماني که ارزش معاملات بالاباشد، هيچ جاي نگراني وجود ندارد.عبدالحميدي تصريح ميکند: اتفاقات سال 1399 مردم را نسبت به بازار سرمايه به شدت بياعتماد کرده و تاکنون چندين بار بازارسرمايه شاهد سيکلهاي رشد بوده است.وي توضيح ميدهد: اتفاقي که سال 1399 رخ داد و بياعتمادي را ايجاد کرد، اين بود که تعدادي زيادي از مردم بدون هيچاگاهي و فقط با اعتماد به دعوت دولت وارد بورس شدند، اما مشکلي که سال 1399 درخود بازار سرمايه وجود داشت، اين بود که ابزار سرمايهگذاري غيرمستقيم، آموزش وتحليلي در بازار سرمايه وجود نداشت و منابع هم وارد شرکتها نميشد و از طرفي،سامانههاي نرمافزاري معاملات انلاين کارگزاريها و هسته معاملات هم قدرت همچينحجميرا نداشت.اين کارشناس بازار سرمايه در ادامه ميگويد: در دورههاي تورميبهطور متوسط، سود اسميشرکتها بهدليل کاهش ارزش پول، افزايش پيدا ميکند. درواقع سودآوري افزايش چنداني پيدا نکرده، بلکه سود اسميتحتتاثير تورم افزايشيافته است. اين افزايش به دليل جبران کاهش سود واقعي است.عبدالحميديميافزايد: با افزايش اين نرخ، سود تقسيميشرکتها و به تبع آن، قيمت سهام افزايشخواهد داشت. از سوي ديگر، با افزايش تورم در کوتاهمدت سرمايهگذاران با توجه بهريسک بالاي نگهداري پول و کاهش ارزش آن، تمايل کمتري به نگهداري آن داشته و بهدنبال کاهش حجم نقدينگي در سبد دارايي خود هستند.وي عنوان ميکند: بدينمنظور، يکي از گزينههاي مناسب سرمايهگذاري، خريد سهام است که ميتواند بهعنوان گزينهاي مناسب در مقابل تورم براي جبران ارزش داراييهاي نقدي باشد.
سهامداران چشم به اخبار دوختهاند
هفت روز اخير اتفاقات نسبتا خوبي براي اقتصاد ايران افتاد؛ رخدادهايي که شايدمهمترين آن خوشحالي سهامداران از رکوردشکني بورس باشد. در کنار آن مقدارياميد به کاهش نرخ تورم و کاهش انتظارات تورميدر بازار خودرو ايجاد شد.نرخ رشددستمزد کارگران نسبت به سال گذشته به 27 درصد رسيد. با توجه به اينکه موضوعدستمزد در کنار افزايش پايه پولي و رشد نقدينگي از عوامل اثرگذار بر تورم در ايراناست ممکن است دستمزد تعيين شده در مهار تورم، اثر ايفا کند. اما کيست که ندانددلار، بازيگر چهارم تورم در ايران است که بايد براي کمرنگ شدن نقش آن فکري شود. البته اين روزها دلار در بازار آزاد رشد چنداني نداشته و در محدوده اي نسبتا ثابت درنوسان است.اما کشمکش بر سر قيمت خودرو در سال جديد به دغدغه اين روزهايوزارت صمت، سازمان حمايت، شوراي رقابت و البته خريداران خودرو تبديل شدهاست.هفته گذشته نشست شوراي رقابت براي تعيين سياستهاي بازار خودرو در سالجاري با يک ابلاغيه به اتمام رسيد؛ ابلاغيهاي که معاون اول رييسجمهور به منظورايجاد آرامش در بازار خودرو خواستار تجديدنظر در آن شد و نايب رييس شورايرقابت قول داد که توصيههاي مخبر در نشست کارگروه خورو اين شورا بررسي وتصميمات لازم اتخاذ ميشود.يکي ديگر از موضوعاتي که ميتواند در تحقق شعارسال مبني بر «مهار تورم و رشد توليد» اثرگذار باشد کنترل بازار مسکن است. اگرچهاين روزها بازار خريد و اجاره مسکن در آرامش نسبي به سر ميبرد، اما در آستانهورود به فصل جابهجايي هستيم که حدود دو ماه ديگر آغاز ميشود و بايد براي مديريتتغيير نرخها آماده بود. وزارت راه و شهرسازي طرح نهضت ملي مسکن را به عنوانمهمترين برنامه خود براي ايجاد تعادل بين عرضه و تقاضا به پيش ميبرد و مسئولانحوزه مسکن سال 1402 را سالي عنوان کردهاند که اين پروژه در ريل پيشرفت قرارميگيرند.اختلاف نظر بر سر قيمت خريد تضميني گندم بين کشاورزان و شورايقيمتگذاري از ديگر اخبار هفته گذشته بود. برخي گندمکاران با توجه به هزينههايتوليد بر نرخ کيلويي 20 تا 25 هزار تومان تاکيد دارند و اين در حالي است که بنيادملي گندمکاران قيمت 17 هزار تومان را پيشنهاد داده است.