روزشمار استیضاح رئیس جمهوری آمریکا به ثانیه شماری افتاده است. همه در واشنگتن میدانند که خبرهایی در راه است. اوضاع آنچنان جدی شده که «دونالد ترامپ» میگوید: «قطعا مجلس نمایندگان آمریکا به استیضاح من بر سر درخواست از اوکراین برای تحقیق درباره جو بایدن رقیب سیاسی وی، رای خواهد داد.»
رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد که دموکراتها به این دلیل میخواهند او را استیضاح کنند زیرا میدانند در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ توانایی شکست او را ندارد. وی گفت: «آنها میخواهند مرا استیضاح کنند و میخواهند این کار را به سرعت هر چه تمامتر انجام دهند.»
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، ترامپ از «میت رامنی»، نماینده جمهوریخواه مجلس سنا که در روزهای گذشته به تندی از ترامپ انتقاد کرده هم انتقاد کرد و گفت: «دموکراتها متحد هستند و فردی مانند رامنی ندارند. ترامپ گفت که جمهوریخواهان باید متحد باشند و سرسختانهتر از او دفاع کرده و با استیضاح مبارزه کنند.»
بدترین اتفاق برای رئیس جمهوری آمریکا این است که رفیق گرمابه و گلستان ترامپ در اسرائیل ، مجبور به کناره گیری از قدرت شده است. دیروز «بنیامین نتانیاهو» رسما از تشکیل کابینه انصرف داد. همه میدانند که اگرچه روابط استراتژیک آمریکا و اسرائیل غیرقابل انکار است اما تغییرات تاکتیکی آنها روی یکدیگر تاثیر میگذارد. با حذف بی بی ،عملا رفتار لابیهای اسرائیلی هم تغییر خواهد کرد.
انتشار گزاره برگ استیضاح
رسانههای آمریکا پیش از سخنان ترامپ خبر دادند که «نانسی پلوسی» گزارهبرگ و ویدئویی که در آن دلایل او برای استیضاح ترامپ تشریح شدهاند را میان منتشر کرده است. در این گزارهبرگ به طور خلاصه اقدامات ترامپ در تماس تلفنی با رئیسجمهور اوکراین شرح داده شدهاند.
در این گزاره برگ چهار صفحهای منتشر شده از رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به نوعی چگونگی پروندهسازی دموکراتها برای تحقیقات مربوط به استیضاح دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مشخص میشود. در این گزاره برگ آمده است: دونالد ترامپ به سوگند ریاست جمهوری خود و به امنیت ملی کشور ما و یکپارچگی فرآیند انتخابات ما تنها به منظور کسب منافع شخصی سیاسی خیانت کرده است.
این گزاره برگ توضیحات خود را در قالب سه دسته بندی شامل عناوین "تغییرات"،" کمپین فشار" و "سرپوش گذاری" مطرح کرده است. در این سند ابتدا به متن مربوط به گفتوگوی تلفنی جنجالی دونالد ترامپ با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در تاریخ 25 ژوئیه گذشته که از سوی کاخ سفید انتشار یافت اشاره میشود. ترامپ در این گفتوگوی تلفنی به زلنسکی گفت، کاری خواهد کرد که «رودی جولیانی»، وکیل شخصیاش و «ویلیام بار» دادستان کل آمریکا به عمق حجم انبوهی از صحبتها درباره معاملات تجاریهانتر بایدن پسر جو بایدن نامزد ریاست جمهوری حزب دموکرات پی ببرند.
گزاره برگ منتشر شده از سوی نانسی پلوسی همچنین به پیامکهایی که از سوی کرت وولکر، فرستاده سابق آمریکا به اوکراین در اختیار کمیتههای تحقیقکننده در مجلس نمایندگان آمریکا در ارتباط با استیضاح ترامپ قرار گرفت، استناد میکند. این پیامکها حاوی صحبتهای چند دیپلمات درباره تلاشهای دولت آمریکا به هدف اعمال فشار بر رئیس جمهور اوکراین برای تحقیقات علیه پسر بایدن بوده و به عنوان مدرک دست زدن به یک "کمپین فشار" در نظر گرفته شده است.
طبق برنامه اعلام شده ، جلسه پرسش و پاسخ «ویلیام تیلور» کاردار سفارت آمریکا به زودی پشت درهای بسته برگزار میشود. انتظار میرود آقای تیلور به پرسشها در مورد وقایع پس از گفتوگوی تلفنی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، پاسخ دهد. گفته میشود در آن گفتوگوی تلفنی آقای ترامپ خواستار انجام تحقیقات در مورد جو بایدن، رقیب سیاسی خود و پسر او،هانتر بایدن، شده است.
هفته گذشته،گوردن ساندلند، نماینده آمریکا در اتحادیه اروپا در جریان تحقیقات برای استیضاح دونالد ترامپ به نمایندگان کنگره گفت که از دونالد ترامپ بر سر مسئله اوکراین "مایوس" شده است. از او به عنوان یکی از چهرههای کلیدی در جریان رسیدگی به این تحقیقات نام برده شده است.
موافقت آقای ساندلند برای شهادت در این تحقیق و تفحص از سوی برخی از رسانههای آمریکا "دور از انتظار" توصیف شده بود.
گزاره برگ منتشر شده از سوی پلوسی در ادامه نتیجه میگیرد که یک عضو افشاگر جامعه اطلاعاتی آمریکا در شکایت خود از محتوای گفتوگوی ترامپ با زلنسکی، مطالبی را مطرح کرده که میتوان این شکایت را به عنوان سند و مدرک سرپوش گذاشتنهای مقامهای کاخ سفید در از دسترس خارج کردن اسناد مربوط به گفتوگوی تلفنی 25 ژوئیه در نظر گرفت.
حمایت افکار عمومی از استیضاح
نکته جالب درباره روند اسیتضاح ترامپ این است که رئیس جمهوری آمریکا شخصا مقدمات عزل خود را فراهم کرده است. غولهای رسانه ای دموکراتها بلافاصله پس از ورود ترامپ به کاخ سفید انگشت روی سرنوشت «ریچارد نیکسون» گذاشتند. تا امروز یک جین انواع اتهامات کوچک و بزرگ که هرکدام برای استیضاح کافی است ، توسط دموکراتها رو شده اما هیچ کدام تا این اندازه مورد توجه قرار نگرفته است.
بارزس «مولر» و پلیس فدرال آمریکا اگرچه نتوانستند یک سند قطعی درباره رسوایی راشاگیت رو کنند اما این فکر را در جامعه نخبگان ایالات متحده ایجاد کردند که ترامپ با کمک مهرههای کرملین به قدرت رسیده است. رسوایی رابطه با خانمهای پورن استار و پرداخت رشوه حق السکوت هم سوژه داغی برای خودش بود. فرار مالیاتی ترامپ هم از موضوعات جذاب است اما همان گونه که گفته شد ؛ ترامپ خودش مقدمات استیضاح را فراهم کرده است.
سمفونی که دموکراتها در طول 2سال گذشته کوک میکردند، حالا صدایش میخواهد بلند شود. نتایج نظرسنجی جدید شبکه خبری سی ان ان نشان میدهد که ۵۰ درصد از بزرگسالان آمریکایی و ۵۱ درصد از رای دهندگان ثبت نام شده خواستار استیضاح ترامپ و برکناری رئیس جمهوری آمریکا از قدرت هستند. این نتایج که توسط شرکت تحقیقات بازاری «اس اس ار اس» انجام شده است، گویای آن است که اکثر رای دهندگان آمریکایی خواستار استیضاح و برکناری ترامپ از قدرت هستند.
همچنین این نتایج نشان داد ۴۳ درصد از بزرگسالان و ۴۴ درصد از رای دهندگان ثبت نام شده گفته اند که خواستار استیضاح ترامپ نیستند.
این اولین بار است که اکثر رای دهندگان در نظرسنجی سی ان ان گفته اند که خواستار استیضاح و برکناری ترامپ هستند. بعلاوه این اولین بار است که اکثریت روشنی از بزرگسالان آمریکایی خواستار استیضاح و برکناری رئیس جمهور آمریکا از قدرت هستند.
این دومین نظرسنجی سی ان ان از ماه گذشته تاکنون است که «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا آغاز تحقیقات استیضاح ترامپ را اعلام کرد. به طور متوسط در این دو نظرسنجی ۴۶ درصد آمریکاییها گفتند که خواستار استیضاح و برکناری ترامپ از قدرت هستند. فقط ۴۴ درصد گفته اند خواستار چنین اتفاقی نیستند.
قبل از آغاز اعلام تحقیقات استیضاح، سی ان ان در بازه زمانی ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ میلادی شش نظرسنجی انجام داده که در آنها درباره استیضاح و کنار گذاشتن ترامپ از قدرت سوال شده بود. در بین این شش نظرسنجی، حمایت از استیضاح به طور متوسط ۴۱ و مخالفت با آن ۵۴ درصد بود.
در شرایطی که نتانیاهو دیگر در تل آویو کاره ای نیست و افکار عمومی در آمریکا از استیضاح حمایت میکنند؛ حرکت ثانیه شمار مجلس نمایندگان منجر به اتفاقات جدیدی خواهد شد. نکته حائز اهمیت در خلال تمام آنچه بیان شد ، این است که در آمریکا سیستم حکومتی ایالات متحده تصمیم گیری میکند.
ترامپ همانند نیسکون آمده بود که برخی سیاستهای کلان ایالات متحده را در جهت یکجانبه گرایی آمریکا با تاکتیک مرد دیوانه بهم بریزد. او که ماموریتش به اتمام رسیده احتمالا دور دوم ریاست جمهوری آمریکا را نخواهد دید زیرا هیچ کس در واشنگتن نمیخواهد شاهد افول اقتصادی ایالات متحده باشد.
گزارش: علی ودایع