مصطفی کواکبیان در گفت و گو با ایرنا
نماینده مردم تهران گفت: به روحانی گفتم همشهری عزیزم بجنب! اگر نمیگذارند، بیا به مردم توضیح بده، بگو ما داریم اقدام میکنیم ولی چوب لای چرخ ما میگذارند، حداقل مردم بفهمند.
«مصطفی کواکبیان» روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا گفت: من قبل از درگیریهای دی ماه 96 در مجلس گفتم، «آقای روحانی، همشهری عزیزمان، بعضی از مشکلات باید جدی پیگیری شود، حالا اگر نمیگذارند، بیا به مردم توضیح بده، بگو ما داریم اقدام میکنیم ولی چوب لای چرخ ما میگذارند.عضو فراکسیون امید مجلس افزود: ما در روی کارآمدن این دولت نقش داشته ایم.در دوران انتخابات ریاست جمهوری طی 10 روز در 43 شهر سخنرانی کردم و به 12 دانشگاه رفتم و اصلا هم پشیمان نیستم وی با بیان اینکه «نباید عملکرد دولت پای اصلاحطلبان نوشته شود»، گفت: ما باید یک مرزبندی میان خودمان هم داشته باشیم، بطوری که اگر در جایی دولت کم کاری کرد یا مشکل داشت، مثلا درباره وعدههایی که در دوره تبلیغات انتخاباتی داده شد، نگویند شما اصلاحطلبان مقصر هستید.
کواکبیان در عین حال این را هم گفت که «دولت روحانی خودش را هیچ وقت اصلاحطلب ندانسته است و ما هم او را اصلاحطلب نمیدانیم.»
چرا باید بخشی از بدنه حکومت علیه بخش دیگر فشار وارد کند؟
مصطفی کواکبیان در مورد ارسال پیامکهای تهدیدآمیز و جوسازی برای تصویب نکردن لایحه پیوستن ایران به معاهده مبارزه با تامین مالی تروریسم، گفت: در ماجرای چهار لایحه، پیامکهای تهدیدآمیز از طرف افراد و گروههای بدون اسم و رسم فرستاده شد که در آنها نوشته شده بود: «میآییم دفترتان را به آتش میکشیم» یا «خونت پای خودت است.»
کواکبیان با بیان اینکه اهل پیگیری این پیامکها از طریق دستگاه قضا و پلیس فتا نیست، افزود: «این به سیم آخر زدن انتقاد نیست، انتقام است.این افراد اگر فرصت کنند، میخواهند چوب لای چرخ بگذارند و دودستگی و تفرقه ایجاد کنند.چه کسی از این اقدامات سود میبرد ، الا کسانی که ذره ای سر سازش با نظام ندارند و دنبال براندازی نظام هستند؟ قطعا براندازان بیشترین استفاده را از این اختلافات میبرند.»
وی، با بیان اینکه «در گذشته هم شاهد این قبیل اقدامات برای فشار بر قانونگذاران در زمان تصویب برجام بودهایم»، گفت: این اقدامات خودجوش نیست و سازماندهی شده است و عیب کار اینجاست که برخی از بدنه حکومت، عدهای را برای انجام چنین کارهایی سازماندهی میکنند.
کواکبیان با طرح این سوالات که «در مجلس به آنها گفتم همه جا این جوری هستید؟ و اینقدر دغدغه کشور و مملکت را دارید؟»، اضافه کرد: از سر شب تا سحر، بالای 600 پیامک ارسال کردند، فهمیدم که لایحه (تامین مالی تروریسم) در دستور کار فردای مجلس است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ما در نظامهای سیاسی دنیا علاوه بر گروههای رسمی، عوامل ذی نفوذ و گروه فشار هم داریم که این گروههای فشار برخاسته از جریان حزبی و متن جامعه هستند، اما عیب کار این است که بخشی از بدنه حکومت علیه بخش دیگر گروه فشار شوند.
تصویب کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم به نفع کشور است
کواکبیان در خصوص لایحه مبارزه با تامین مالی تروریسم (FATF) ،با اشاره به این که موافق پیوستن ایران به FATF است، گفت: در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس، به 10-12 نکته در مورد پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم اشاره کردم و گفتم بی جهت این مسائل را به رهبری نسبت ندهید.رهبری اخیرا 2 سخنرانی در مورد برجام و مباحث بینالمللی داشتهاند و اشارهای به بحث مربوط به FATF نکردهاند.
وی افزود: برخی نمایندگان گفتند پیوستن به این کنوانسیون برای امنیت کشور ضرر دارد، حال آنکه در جلسه غیرعلنی از شورای عالی امنیت آمدند و گفتند اتفاقا اگر تصویب کنیم به نفع امنیت کشور است.این چهره سیاسی اصلاحطلب در توضیح بیشتر درباره کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم، گفت آمریکا خوشحال است که ما عضو کنوانسیون نیستیم، چرا که تصویب این لایحه به معنای مقابله با آمریکاست.
وی افزود: همه بحث کنوانسیون این است که سیستم بانکی ما از حالت تعلیق در بیاید و به لیست سیاه برنگردیم.در مجلس هم گفتم 188 کشور مانند سوریه، روسیه و عراق به این کنوانسیون پیوستهاند، آیا همه این کشورها تابع استعمار و ذلت هستند؟ کشورهایی که به این کنوانسیون نپیوستند، کرهشمالی است که اساسا توسط FATF تحریم شده است، سودان جنوبی است که دولت مرکزی ندارد و کشوری به نام «تووالو» است که نخستین بار است اسمش را شنیدهام.
نماینده مردم تهران اظهار داشت: در مجلس گفتم تعریف تروریسم در کنوانسیون به این معنا نیست که هرآنچه آنها تشخیص بدهند، ملاک و معیار است.اکنون سازمان ملل جبهه النصره، القاعده، طالبان و داعش را تروریست میداند و حماس و حزب الله در این لیست نیست، تازه اگر کشوری بیاید بگوید این گروهها تروریست هستند، میتوانیم بگوییم تعریف ما از تروریسم تفاوت دارد.همچنین ما میتوانیم منافقین را مورد پیگرد قرار دهیم.اینکه عوامانه بگوییم که با تصویب این کنوانسیون، باید «حاج قاسم سلیمانی» را تحویل دهیم، اشتباه است.
وی گفت: در این کنوانسیون ماده ای وجود دارد که براساس آن هر زمان که خواستیم میتوانیم خارج شویم.ما الان داریم جلوی یک ضرر قطعی را میگیریم.بعضیها به احتمال «ضرر آتی»، خودشان را در ضرر «قطعی فعلی» میاندازند.عقل هم چیز «قشنگی» است.دفع ضرر فعلی مهمتر از احتمالات آتی است.در مجلس گفتم که نپیوستن به این کنوانسیون یعنی خود تحریمی.
کواکبیان یادآور شد: FATF یک گروه بینالمللی ویژه اقدام مالی است.بعضیها میترسند که با پولشویی مقابله شود، درحالی که مقابله با پولشویی موجب شفافیت میشود یا مبارزه با تامین مالی تروریسم، به ما کمک میکند.به نظر میرسد اینها احساس میکنند با تصویب این لوایح، سیستم بانکی ما نظم و نسقی میگیرد.در مجلس گفتم حتی بانک مرکزی عراق هم به دلیل عضویت در FATF با ما کار نمیکند.
کواکبیان، از رئیس مجلس بخاطر تعویق تصویب و مسکوت گذاشتن این کنوانسیون که به گفته وی اتفاقا (آقای لاریجانی) هم با آن موافق بوده، انتقاد کرد و گفت: اگر این لایحه در مجلس مطرح میشد ، رای میآورد و حتی اگر یک ماه پیش هم مطرح میشد، باز رای میآورد.138 نماینده ای که رای به مسکوت ماندن دادند مخالف تصویب کنوانسیون نبودند.
نماینده مردم تهران در ادامه گفت: برخی نمایندگان طومارهای عجیب و غریبی جلوی تریبون مجلس انداختند که کارشان شبیه آتش زدن پرچم آمریکا بود، هنوز از برجام خارج نشده ایم، آنها برجام را آتش زدند.«این افراد 20 نفر هستند و رئیس (مجلس) به نوعی از آنها حساب میبرد.»
وی در ادامه از تلاشهایش برای تصویب این لایحه سخن گفت و افزود: به آنها (نمایندگان مخالف) گفتم «شما طوماری با امضای 50 هزار نفر آوردید، ولی لشکر بیکاران ما میلیونها نفر هستند، باید فکری برای آنها بکنید.» این در حالی است که پس از تصویب لایحه، شورای نگهبان باید نظر دهد، یعنی شورای نگهبان هم میخواهد در راستای استعمار تصمیم بگیرد؟ نمیدانم این نمایندگان با چه منطقی عمل میکنند.
نباید برخی فقط در شعار پیرو رهبری باشند
نماینده مردم تهران در بخش دیگری از این گفتوگو، در خصوص اتفاقات راهپیمایی روز قدس و توهین به رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: به باورم (این افراد) در شعار پیرو رهبری هستند، اما حرف شنوی ندارند.
وی افزود: روز قبل از این اتفاق (چهاردهم خردادماه)، رهبری در حرم مطهر امام (ره) فرمودند که رئیس انرژی هستهای این کارها را بکند.یعنی روز قبلش رهبری او را مخاطب قرار میدهند و تایید میکنند، بعد عدهای اینطور رفتار میکنند، پس معلوم است که این افراد تابع رهبری نیستند.
دبیر کل حزب مردمسالاری، برخی شعارهای سر داده شده در روز قدس را در شان این جنبش و مراسم بزرگ ندانست و گفت: در راهپیمایی روز قدس به جای اینکه به رژیم صهیونیستی ناسزا بگویند و شعارهای جدی بدهند، شعار «جینگیلی مینگیلی» سردادند!
وی خواستار پیگیری این رفتارها از سوی دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی شد و افزود: دستگاه قضایی یک بار برای همیشه ورود کند.فکر میکنم هنوز ما قواعد بازی سیاسی را یاد نگرفته ایم تا بتوانیم رفتار، منش و بینش سیاسی خود را متناسب با مقررات جامعه قاعده مند کنیم.
کواکبیان تاکید کرد: معتقدم کار افراط و تفریط زمینه را برای اختلاف میان مسئولان بوجود میآورد.نمیگویم انتقادی نشود، بنده شدیدترین انتقادات را در مجلس به رییس جمهوری، برخی از وزرا، قوه قضاییه و خود مجلس داشته ام، با این حال برادروار در کنار هم کار میکنیم.انتقاد کردن اگر از سر دلسوزی باشد، حُسن کار است، چون معایب را اصلاح میکند، اما اقدامات برخیها انتقاد نیست.
افرادی مدعی پیروی از سیره حضرت امیرالمومنین علی (ع) هستند ولی مانند ماکیاول رفتار میکنند!
کواکبیان در ادامه گفت: ما باید معتقد به اصولی باشیم.معتقدم که اصلاحطلبها هم اصول و پرنسیبی دارند، حالا کسی که خودش را اصولگرا میداند حتما باید تابع اصولی باشد.
«به خاطر یک دستمال قیصریه را به آتش نکشیم.میخواهیم چوب لای چرخ دولت بگذاریم (چرا) آن را به خون شهدا و تاریخ استعمار ایران و...ربط میدهیم؟ عزیزی که به من پیامک میزنی (و مینویسی) تو داری خیانت میکنی آیا اساسا از مفهوم خیانت اطلاع داری؟
عضو هیات رئیسه فراکسیون امید مجلس افزود: در یکی، دوباری که نامزد انتخابات ریاست جمهوری شدم، گفتم دولت من، دولت اخلاق است. ما گمشدهای در جامعه داریم و آن اخلاق است، با رعایت آن خیلی از کارهای ما حل میشود. افرادی مدعی پیروی از حضرت علی (ع) هستند، اما خیلی فاصله با سیره عملی آن حضرت دارند. در قانون اساسی گفته شده که رئیس جمهوری باید پاسدار ارزشها و اخلاق جامعه باشد و نمایندگان هم سوگند یاد کردهاند از مبانی ارزشی و اخلاقی پاسداری کنند، اما بعضیها با ایده «هدف، وسیله را توجیه میکند»، پیرو آقای ماکیاول هستند و برای رسیدن به هدفشان حاضرند هر ارزشی را ذبح کنند و این مساله را توجیه میکنند.
کواکبیان، به مخالفان پیشنهاد کرد، در قالب تشکلهای سیاسی و رسمی، بصورت شفاف، با سیاستهای دولت و مصوبات مجلس مخالفت کنند و از وزارت کشور هم خواست در اعطای مجوزها تسهیل کند و تحمل داشته باشد.
وی اضافه کرد: پس از حوادث دی ماه 96 گفتم، وزارت کشور در هر شهر جایی را آماده کند تا گروهها در آنجا حرفهای خود را بزنند.ما در مجلس به دنبال طرح تامین امنیت اجتماعات هستیم و معتقدیم دوره لباس شخصیها و نیروهای خودسر گذشته است.
نباید عملکرد دولت به پای اصلاحطلبان نوشته شود
کواکبیان در مورد عملکرد فراکسیون امید و اصلاحطلبان مجلس گفت: افرادی که در ایام انتخابات به توصیه دولت در لیست (امید) گنجانده شدهاند، نه تنها یک بار هم نگفتهاند اصلاحطلب هستند، بلکه در فراکسیون اصلاحطلبان مجلس هم شرکت نکرده اند.
«در روز اول، تعداد ما 157 نفر بود و حتی فرم امضا کردند، ولی در جلسات شرکت نکردند، اینها نه به دلیل اصلاحطلبی بلکه بخاطر مخالفت با احمدی نژاد در لیست وارد شدند، بطوری که هر کس 4 تا شعار بیشتر علیه احمدی نژاد میداد، میگفتند بیاید.اما به ماهیت اصلاحطلبی فرد توجه نشد.
کواکبیان درباره آینده جریان اصلاحطلبی نیز ادامه داد: لذا گفتیم شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان نقض دارد، بنابراین ، طرح «پارلمان اصلاحات» را ارائه دادیم که در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات تصویب شد، منتهی باید جدی پیگیری شود.همچنین گفتیم 4 هزار نفر منتخب احزاب اصلاحطلب از سراسر کشور بیایند و کاندیدای نهایی ریاست جمهوری تعیین کنند و شورایی برای لیست نمایندگان مجلس یازدهم، خبرگان و شوراهای شهر تصمیمگیری کنند.
وی گفت: برای ایجاد احساس مشارکت جویی در بدنه اصلاحطلبی این کار را کردیم.خیلی از اصلاحطلبان میگویند «نردبام هستیم، میآییم کمک میکنیم، اما دیگران میروند رئیس میشوند و ما را فراموش میکنند.»
در بدنه دولت یکسری افرادی هستند که من اسم آنها را «مردانی برای تمام فصول» و «انسانهای دوزیست» گذاشتهام، خوب بلدند خودشان را تطبیق بدهند.اصلاحطلبان میگویند ما مردم را به صحنه میکشانیم، اما دیگران بهرهبرداری میکنند.
اصلاحطلبان با مشارکت بالای 50 درصد پیروز خواهند شد
کواکبیان در ادامه همین بحث به صراحت گفت که بر سرکار آمدن اصولگرایان کسی را تهدید نمیکند، اما اگر مردم بالای 50 درصد در انتخابات شرکت نکنند، اصولگرایان خود به خود انتخاب میشوند.
وی افزود: 11 درصد مردم تهران در انتخابات شورای شهر دوم شرکت کردند، 4 درصد این آرا متعلق به لیست آبادگران بود و با آرای نیمی از اعضا، احمدی نژاد شهردار تهران شد، یعنی 2 درصد آرای واجدین شرایط! اینها میخواهند مردم مایوس شوند.به همین دلیل یک عده نمیخواهند حزب در کشور شکل بگیرد.
احمدینژاد بخاطر دوستانش طرفدار آزادی و دموکراسی شده است
دبیرکل حزب مردمسالاری گفت: من اولین نفری بودم که به آن یکی همشهری خودم گفتم: «آقای احمدی نژاد، این شعارهایی که در مورد آزادی و دموکراسی میدهی به قیافه شما نمیآید.8 سال (ریاست جمهوری) تو را تجربه کردیم و دیدیم علیه دموکراسی و آزادی عمل کردی».
وی افزود: همین «سعید مرتضوی» که بود و چه بلاهایی بر سر ما در مطبوعات میآورد؟ مرتضوی ساعت سه نیمه شب به منزل ما زنگ میزد میگفت نیروها به چاپخانه ریخته اند و روزنامه دارد، تعطیل میشود و باید فلان مطلب را بردارید، ما هم بچه حرف شنویی بودیم و مطلب را برمیداشتیم، ساعت 3 بامداد چند شب بعد نه ویراستار و تایپیست داشتیم و نه حروفچین و صفحه بند! لذا برخی مواقع مجبور میشدیم بخشی از روزنامه را سفید چاپ کنیم.بعد مرتضوی زنگ میزد میگفت چرا (فلان) قسمت را سفید چاپ کردید.مردم میفهمند ما به شما گفتیم»، ما هم به بچههای چاپخانه میگفتیم جای خالی را با گُل یا چیز دیگری پر کنید. چند شب بعد تماس میگرفت که چرا در صفحه سیاسی، گُل کار کرده اید، بالاخره یکبار داغ کردم و گفتم هرکاری میخواهی بکنی بکن، بیا روزنامه را ببند.
کواکبیان ادامه داد: از صدقه سر محمود آقا احمدی نژاد خیلی فشارها را تحمل کردیم، هم در بحث 3 هزار میلیارد تومانی و تامین اجتماعی و...الان هم اگر سه، چهار نفر از دوستانش را بازداشت نمیکردند، اینقدر «جزع فزع» نمیکرد.اینقدر طرفدار مردم و حقوق شهروندان نمیشد.
کواکبیان در مورد پایگاه مردمی تفکر احمدی نژاد گفت: آن زمانی که برخیها تمام قد برای احمدی نژاد کار میکردند، او پایگاهی نداشت، الان که آنها مقابل او هستند
در امامزاده صالح، به من گفتند تمام (طرفداران احمدینژاد) حدود 200 نفر بیشتر بودند که عمدتا از اطرافیان وی هستند.
نتیجهای از فیلترینگ نمیگیریم
کواکبیان در مورد مسدود سازی تلگرام هم گفت: از اول معتقد بودم که باید از چندسال پیش به فکر تقویت پیام رسانهای داخلی باشیم.فیلترینگ نتیجه نمیدهد و الان هم خیلیها از فیلترشکن استفاده میکنند تا جایی که سخنگوی قوه قضاییه گفته است افرادی که از تلگرام استفاده میکنند جرم مرتکب شدهاند. این چه حرفی است که میزنید مگر میشود 25 میلیون استفاده کننده از تلگرام را مجرم دانست؟ به زور نمیشود، باید راهکاری تدوین کرد که مردم انتخاب خودشان را داشته باشند.
نماینده مردم تهران افزود: در مجلس به رئیس جمهوری تذکر دادم و گفتم اینها میگویند رئیس جمهوری طرفدار فیلترینگ است، اما معلوم شد که وی مخالف فیلترینگ است.کاری که قاضی انجام داده است رویه رایجی نیست و باید از شورای عالی فضای مجازی مصوبه میگرفت و روال قانونی اش را طی میکرد.
وی در خاتمه با بیان اینکه «باید به فکر استفاده بهینه از ابزار نوین به نفع منویات خودمان باشیم»، یادآور شد: یک زمانی عدهای بلندگو، ویدیو و تلویزیون را هم حرام میدانستند، حال آنکه باید با استفاده از ابزار نوین کاری کنیم که مخاطب به سمت ما جذب شود.