مقتدی صدر به عنوان شخصیت دینی برجسته عراق در حالی در مسیر خود به سمت پیروزی در انتخابات عراق است که روابط خوبی با واشنگتن ندارد و همواره از دشمنان سرسخت این کشور از زمان جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ بوده است و این مساله برای آمریکا نگرانکننده است.
به گزارش ایسنا، مقتدی صدر، رهبر جریان صدر در سالهای گذشته تصمیمگیریهای مختلفی داشته و بارها براساس مقتضیات هر مرحله مواضع خود را تغییر داده است.
سایت خبری دویچه وله نوشت، با روشن شدن پیشتازی ائتلاف مقتدی صدر در انتخابات پارلمانی عراق، آمریکا دست به کار شد و برت مکگورک فرستاده ویژه خود در ائتلاف ضد داعش را به عراق فرستاد تا به منظور تشکیل دولت آینده به رایزنی با مقامات سیاسی بپردازد.
برت مکگورک، فرستاده دونالد ترامپ در ائتلاف ضد داعش اخیرا در سفری به عراق با بسیاری از شخصیتهای عراق و رهبران سیاسی از جمله عمار حکیم رهبر جریان الحکمة و سلیم جبوری رئیس پارلمان عراق و نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق درباره تشکیل دولت و آینده و ترکیب آن مذاکره کرد. وی از کردها خواست تا برای تشکیل دولت موضع منسجمی داشته باشند.
روزنامه واشنگتن پست نیز در گزارشی نوشت، پیروزی صدر در انتخابات پارلمانی عراق سرنوشت حضور آمریکا در عراق را در هالهای از ابهام قرار میدهد این در حالی است که سخنگوی مقتدی صدر گفته است، صدر توافقنامهها در زمینه آموزش نیروهای عراقی و واردات سلاح را تا زمانی که منافع و حاکمیت عراق نقض نشود، تایید میکند.
یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود، به واشنگتن پست گفت: صدر تنها سیاستمداری است که دیدگاهی روشن در قبال عراق دارد. دیدگاه او، عراق در درجه اول و بعد ریشه کنی فساد و تشکیل دولت تکنوکرات است.
این روزنامه میافزاید، صدر در سالهای بعد از جنگ عراق در لیست دشمنان آمریکا بود به طوریکه گروه مسلح جیش المهدی را رهبری کرد. واشنگتن هرگز جیش المهدی را بعد از حملاتش علیه نیروهای آمریکایی بعد از جنگ سال ۲۰۰۳ فراموش نمیکند. اما صدر کسی است که براساس نیازهای هر مرحله تغییر موضع میدهد. او در سالهای اخیر چهره خود را تغییر داده و به صورت یک سیاستمدار میانهرو ظاهر شده است.
با وجود اینکه برت مکگورک با اعلام نتایج اولیه انتخابات و پیشتازی صدر فورا رایزنیهایش را در عراق آغاز کرد اما هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سعی کرد نگرانی این کشور را نسبت به ترکیب دولت آینده عراق پنهان کند.
ناوئرت پیرامون پیشتازی ائتلاف "سائرون" به رهبری مقتدی صدر در نتایج اولیه انتخابات گفت: ما از تاریخ عملکرد و مواضع مقتدی صدر آگاهیم اما دولت آتی عراق دولت ائتلافی خواهد بود.
همچنین جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا در گفتوگوی مطبوعاتی تاکید کرد، با وجودی که مقتدی صدر، رهبر شیعی که طی جنگ با نیروهای آمریکایی جنگیده، پیروز انتخابات پارلمانی اخیر عراق شده، به نتایج این انتخابات احترام میگذارد.
به نظر میرسد آمریکاییها میخواهند مقتدی صدر را به عنوان شریک جدید خود بپذیرند به این ترتیب مقتدی صدر از دشمن دیرینه آمریکاییها تبدیل به شریک سیاسی آنها میشود حال چه از طریق انتخاب نخست وزیر از بین فراکسیون سائرون، یا حمایت از نخست وزیری حیدر العبادی در مقابل پذیرش شروط جریان صدر.
چرا صدر صدرنشین شد؟
در اینجا پرداختن به اینکه چرا مقتدی صدر امروز صدرنشین انتخابات شده نکتهای جالب باشد، مقتدی صدر خیلی زود از نیازهای مردم آگاه شد و فهمید آنچه ملت عراق را به انزجار رسانده چه چیزی است او دریافت که ملت عراق با هر طیف و گروهی از فساد شایع در کشورشان به تنگ آمدهاند لذا اعتراضهای مردمی در سال ۲۰۱۵ در این راستا را هدایت کرد. "نان، آزادی، دولت مدنی" شعار آن دوره از تظاهراتها بود که دولت عراق را نگران کرد.
صدر طرفدارانش را بارها دعوت به تظاهرات ضد فساد کرد. درست است که سکولارها، کمونیستها و سوسیالها همپیمانان صدر نبودند اما در طرح خواستههایشان نقطه اشتراکی با صدریها یافتند و آن بهبود وضعیت اقتصادی و اجرای آزادیها بود.
نکته دیگری که به صدر کمک کرد، به ستوه آمدن عراقیها از سیستم تقسیم بندی طایفهای و تقسیم طرح سیاسی بین شیعه، اهل سنت و کردها بود. آنها میخواهند دولتی ملی داشته باشند. صدر این مساله را زود فهمید و اعتراضها را به این سمت سوق داد و در راس آن قرار گرفت.
نکته دیگری که به مقتدی صدر کمک کرد استفاده او از جایگاه مبارزاتی خانواده صدر علیه نظام بعث عراق بود. نظام بعث منحل شده عراق پشت ترور محمد صادق صدر پدرش و محمد باقر صدر عمویش قرار دارد و این مساله برای او احترام و حمایت مردمی گستردهای را به همراه داشته است.
البته نقشه توزیع کرسیها و سهمهای فراکسیونها به روی هر احتمالی باز است. نتایج نهایی منتظر نتایج رای گیری خاص و نتایج آرای ارتش و عناصر امنیتی است. بین پنج فراکسیون رقیب رقابت نزدیک است و این مساله تشکیل بزرگترین فراکسیون را دشوار خواهد کرد. ناظران پیشبینی میکنند ماراتن مذاکرات ماهها طول بکشد.