به نقل از خبرگزاري رويترز، لئون پانهتا، وزير دفاع آمريكا طي كنفرانس مطبوعاتي مشتركي با پيتر ماكاي، همتاي كانادايي خود اعلام كرد: اطلاعاتي كه توسط سازمان اطلاعات آمريكا به دست آمده نشان ميدهد دولت سوريه سلاحهاي شيميايي خود را با هدف تامين امنيت بيشتر جابهجا كرده است اما مكان نگهداري اين سلاحها همچنان امن است و هنوز تحت كنترل دولت سوريه هستند.
پانهتا در واكنش به سوالي درباره امنيت مكان نگهداري سلاحهاي شيميايي سوريه با بيان اينكه ما نسبت به امن بودن جاي اصلي سلاحها مطمئن هستيم، گفت: برخي از سلاحهاي شيميايي سوريه به مكان ديگري منتقل شده است.
وي به زمان نقل و انتقال اين سلاحها اشارهاي نكرد اما در عين حال تاكيد كرد: ما هنوز اطلاعات مشخصي در خصوص مخالفان و اينكه آيا به انواعي از سلاحهاي شيميايي دست يافتهاند يا خير، در دست نداريم.
اين در حالي است كه باراك اوباما، رئيسجمهوري آمريكا پيشتر به دولت سوريه هشدار داده بود كه تلاش براي انتشار يا استفاده از سلاحهاي شيمياي و بيولوژيكي خط قرمز به شمار ميرود.
از سوي ديگر، سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه نيز بر لرزم اجراي توافقنامه ژنو در خصوص انتقال سياسي قدرت در سوريه تاكيد كرد.
لاوروف در اظهاراتي ضمن متهم كردن كشورهاي غربي به تلاش براي عميقتر كردن بحران سوريه از كشورهاي عضو گروه تماس سوريه خواست تا به تعهداتشان در خصوص اجراي توافقنامه ژنو پايبند باشند.
وي همچنين تاكيد كرد: كساني كه با اجراي اين توافقنامه مخالفند در حقيقت بيشترين مسئوليت را در خصوص ادامه بحران سوريه بر عهده دارند.
لاوروف در ادامه با تاكيد بر حمايت كامل روسيه از ماموريت اخضر الابراهيمي، فرستاده مشترك سازمان ملل و اتحاديه عرب تاكيد كرد: مسكو با ادامه خشونتها از سوي هر گروهي به شدت مخالف است.
از سوي ديگر، رئيس شوراي حقوق بشر سازمان ملل نيز اعلام كرد كه كارلا دل پونته، دادستان سابق دادگاه رسيدگي به جرائم جنگي سازمان ملل به عنوان مسئول هيات مستقل تحقيق در باره جرائم جنگي در سوريه تعيين شده است.
در همين حال شيخ صباح الخالد، معاون نخستوزير كويت و وزير امور خارجه اين كشور در پي ديدار وزيران امور خارجه كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس با سرگئي لاوروف نسبت به پيچيدهتر شدن وضعيت سوريه و احتمال وقوع جنگ داخلي در اين كشور هشدار داد.
وي در اين اظهارات تاكيد كرد: نظر و ديدگاه كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس درباره اوضاع سوريه هماهنگ است و چيزي كه در حال حاضر مورد نظر ما است تضمين موفقيت اخضر الابراهيمي در ماموريتش در سوريه است.
وزير امور خارجه كويت همچنين اعلام كرد: روسيه در حال حاضر نقش كارآمدي را در شوراي امنيت ايفا ميكند لذا ارتباط با سران اين كشور و آگاهي از ديدگاههاي آنها در خصوص سوريه، امري حائز اهميت است.
صباح الخالد همچنين نشست وزيران امور خارجه شوراي همكاري خليج فارس با لاوروف را نشستي مثبت و مهم ارزيابي كرده و تاكيد كرد: ما براي ادامه ارتباط با مسئولان كرملين براي تبادل ديدگاهها در خصوص سوريه تمايل داريم.
در اين نشست كه با حضور وزيران امور خارجه كشورهاي عضو شوراي امينت و كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس به رياست عبداللطيف الزياني، دبيركل شوراي همكاري خليج فارس برگزار شد حاضران به بحث و تبادل نظر در خصوص مسائل منطقه اي از جمله مساله سوريه ، روند صلح در خاورميانه و وضعيت افغانستان پرداختند.
علاوه بر اين لاوروف با ويليام هيگ و گوئيد وستروله وزيران امور خارجه انگليس و آلمان نيز ديدار و در خصوص مساله سوريه و پرونده هسته اي ايران گفت و گو كرد.
در همين حال هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا در نشست وزيران امور خارجه در نيويورك اعلام كرد كه آمريكا كمكهاي خود به مخالفان سوريه را به ۴۵ ميليون دلار افزايش خواهد داد.
وي گفت: حدود ۳۰ ميليون دلار از اين ميزان براي كمكهاي انساني و ۱۵ ميليون دلار ديگر جهت تهيه تصاوير و مسائل آموزشي و تهيه دستگاههاي ارتباطي بيسيم و تجهيزات لازم براي مخالفان صرف خواهد شد.
لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه نيز در اين نشست اعلام كرد كه كشورش ارتباط خود با مخالفان سوريه را افزايش داده است.
وي همچنين تاكيد كرد: كشورش حمايتهاي خود از مخالفان نظام سوريه را گسترش خواهد داد.
ويليام هيگ، نيز در ادامه اعلام كرد كه كشورش از اقدامات سياسي مخالفان سوريه حمايت ميكند.
سخنگوي وزارت امور خارجه چين نيز در واكنش به اظهارات سران عربستان و تركيه مبني بر اينكه چين مسئول پيچيدهتر شدن درگيريهاي سوريه است، گفت: پكن هرگز نميپذيرد كه برخي از كشورها با ايراد ديدگاههايشان چين را هدف قرار دهند.
وي گفت: چين مسئول ادامه ناآراميهاي سوريه يا خسارتهاي ناشي از درگيريهاي اين كشور نيست. دولت چين نسبت به ادامه وضعيت سوريه نگران بوده و به خاطر تلفات جاني و مالي سوريه متاسف است.