۰
چهارشنبه ۳ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۱۱

مشایخی: در اروپا لغو کنسرت ندیدم

این کنسرت جزو معدود کنسرت‌هایی بود که به دستور بخش قضایی لغو می‌شد و شاید هم برای اولین‌بار بود. البته چندی بعد اعلام شد که همای دیگر مشکل قضایی ندارد و می‌تواند کنسرت برگزار کند.
مشایخی: در اروپا لغو کنسرت ندیدم
یک آهنگساز و رهبر ارکستر گفت:‌ در سال‌هایی که در آلمان زندگی کردم، چیزی به‌عنوان «لغو کنسرت» ندیدم، مگر این‌که اتفاقی برای هنرمند افتاده باشد.

موضوع لغو کنسرت تا پیش از ماه مبارک رمضان تا حدی پیش رفت که صدای اعتراض‌ها به رییس‌جمهور هم رسید. لغو چند کنسرت مهم در ایران توسط نهادهای غیر فرهنگی این سوال را در ذهنمان ایجاد کرد که آیا این رویداد در خارج از کشور نیز امری عادی محسوب می‌شود؟

نادر مشایخی که بخش زیادی از زندگی هنری خود را در اتریش و پس از آن در آلمان سپری کرده است، درباره‌ی شرایط برگزاری یک کنسرت در اروپا و دلایلی که می‌تواند یک کنسرت را لغو کند، سخن گفت.

او در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که آیا در طول زندگی هنری‌اش در آلمان، لغو شدن یک کنسرت دیده است؟ گفت: من در اروپا لغو کنسرت ندیدم.

اگر هم کنسرتی آنجا لغو شده باشد، دلیلش اتفاقی است که برای هنرمند افتاده، مثلا بیمار یا دچار سانحه شده است. گاهی دیگر دلیل لغو کنسرت، این است که بلیت به اندازه‌ی کافی فروخته نشده است.

خالق اپرای «ملکوت» اظهار کرد: در آلمان نهادی مانند خانه موسیقی وجود دارد که حامی حقوق هنرمندان است.

البته مثل خانه موسیقی ایران منفعل نیست. با این حال، هیچ‌گاه یک نهادهای حکومتی غیرمرتبط در امور کنسرت‌ها دخالت نمی‌کنند.

او درباره‌ی روند برگزاری کنسرت در اروپا توضیح داد: برگزاری کنسرت دو حالت دارد؛ اول این‌که هنرمند سالن را اجاره می‌کند، بلیت‌ها را می‌فروشد و سالن برای تبلیغ به او کمک می‌کند.

حالت دوم هم این‌گونه است که سالن اجرا تمام شرایط را برای برگزاری کنسرت فراهم می‌کند، خودش بلیت می‌فروشد و عواید اجرا تماما برای خودش است و دستمزد هنرمند نیز طبق قرارداد به او پرداخت می‌شود.

مشایخی اضافه کرد: کنسرت در اروپا فقط در سالن‌های کنسرت برگزار نمی‌شود، بلکه ممکن است، هنرمندی بخواهد در یک سوله یا کارخانه‌ی قدیمی اجرا داشته باشد.

در این صورت باید هماهنگی‌های لازم با نهادی که تأمین‌کننده‌ی امنیت محل اجرا است، انجام شود. امنیت جانی آدم‌ها در کنسرت‌ها خیلی مهم است و جایی مثل اداره‌ی اماکن در ایران، در اروپا هست و این وظیفه را انجام می‌دهد.

رهبر سابق ارکستر سمفونیک تهران در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که آیا موانعی هم برای اجرای کنسرت در اروپا وجود دارد؟ تصریح کرد: هیچ مانعی برای اجرای صحنه‌ای وجود ندارد و اتفاقا سعی می‌کنند، شرایط مناسبی را برای هنرمند فراهم کنند.

وقتی قرار بود، کیهان کلهر (نوازنده‌ی چیره‌دست کمانچه) پس از سال‌ها در کشورش روی صحنه برود، کنسرتش توسط اداره‌ی اماکن لغو شد تا کلهر دیگر هیچ‌وقت دوست نداشته باشد، در ایران کنسرت بگذارد.

هرچند بعد از آن ماجرا نیروی انتظامی اعلام کرد، نقشی در لغو کنسرت‌ها ندارد. پس از کیهان کلهر نوبت «پرواز همای» بود که می‌خواست پس از هشت سال در ایران کنسرت دهد اما پس از طی کردن روند اداری و فروش تمام بلیت‌ها، فقط چند ساعت قبل از اجرا، کنسرتش به دستور مقام قضایی لغو شد.

این کنسرت جزو معدود کنسرت‌هایی بود که به دستور بخش قضایی لغو می‌شد و شاید هم برای اولین‌بار بود. البته چندی بعد اعلام شد که همای دیگر مشکل قضایی ندارد و می‌تواند کنسرت برگزار کند.

در همان روزها کنسرت وحید تاج نیز لغو شد و حالا خبر رسیده که کنسرت‌های شهرام ناظری در شهرستان‌ها به‌دلیل هم‌زمانی با ماه مبارک رمضان به تاریخ دیگری موکول شده است.

لغو کنسرت‌های اخیر به‌اندازه‌ای تأمل‌برانگیز شد که رییس‌جمهور نیز در نشست خبری‌اش به این موضوع پرداخت و گفت: وقتی دستگاهی به‌عنوان مرجع قانونی برای دادن مجوز تعیین شده است، دخالت دیگران در این امور شایسته نیست.

وقتی در چارچوب قانون به یک کنسرت مجوز داده می‌شود و مردم بلیت می‌خرند، این‌گونه دخالت‌ها نه‌تنها تضییع حقوق اصحاب فرهنگ است بلکه تضییع حقوق مردم است.
کد مطلب: 45965
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *