کاظم اکرمی وزیر آموزش و پرورش دولت میرحسین موسوی در گفتوگو با نامه نیوز به تشریح عملکرد مجلس و دولت در سال ۹۳، تنیش بین دولت و مخالفانش، آینده سیاسی هاشمی و احمدی نژاد و ... پرداخت. متن این گفتو گو را در زیر میخوانید:
سال ۹۳ مذاکرات هسته ای ایران و ۵+۱ اوج گرفت، به موازات این مذاکرات شاهد انتقادات تند مخالفان روند فعلی مذاکرات یا همان دلواپسان با دولت بودیم، ارزیابی شما از این اختلافات چیست؟
محور و میزان؛ منافع ملی است، هر کاری که سودش به نفع اکثریت مردم باشد کاری صحیح و درست است، انچه که فقط احساسات عده ای را ارضا کند یا برای عامه مردم باشد، کار درستی نیست و دلواپس و غیر دلواپس هم ندارد. هر کس که دلواپس حقوق و منافع ملی است مورد احترام است و میتواند نماینده مردم باشد، هرکس با هر اسم و هرگروهی که باشد و به منافع مردم توجهی نداشته باشد طبیعتا نمیتواند دردی از مردم را دوا کند.
رابطه دولت و مجلس را با توجه به کارت زردهای پیاپی به وزرا، استیضاح وزیر علوم و رای ندادن به گزینه های مطرح شده از سوی دولت برای این وزارتخانه را چگونه ارزیابی میکنید؟
مجلس از ابتدای روی کارآمدن دولت روحانی به سمت کشمکش و برخورد رفت، این رابطه به جای اینکه مردم را خوشحال و امیدوار کند آنها را دلسرد کرد. این کارت زردها و استیضاح هایی که انجام شد و برخوردی که با دکتر فرجی دانا کردند در مجموع باعث نگرانی مردم شده است. سوال اصلی از برخی نمایندگان این است که شما که دم از اسلام و قران میزنید چرا اینقدر به نوعی چوب لای چرخ دولت میگذارید؟ بالاخره اقای روحانی یک وزیر را انتخاب کرده است ، این همه اختلاف و کینه جویی از کجا نشات می گیرد؟ تمام افرادی را که اقای روحانی برای وزارت به مجلس معرفی کردند همه افرادی انقلابی و باسابقه بودند و درست نبود که به خاطر اختلافاتی که با انها داشتند انها را رد صلاحیت میکردند. اصلا برخوردهای مجلس برخوردهای خوبی برای مردم نبود .
با توجه به عمر سپری شده از دولت روحانی، رئیس دولت یازدهم را رئیسجمهور موفقتری میدانید یا محمود احمدینژاد را؟
احمدی نژاد اصولا مشکلات بسیاری برای کشور ایجاد کرد، نکته اول این است که ایشان توضیحی نداده است که آن ۸۰۰ ملیارد دلار نفتی که معادل کل دولتهای گذشته فروخت را چه کرد و این پولها صرف چه هزینه ای شد! که تاکنون این مورد در ابهام است.
مسئله بعدی اینکه ایشان در همان سالهای اول ریاست خود به چه دلیلی سازمان برنامه و بودجه را منحل کردند؟ حداقل اعلام میکرد که میخواهد پول بیت المال را بر اساس سلیقه شخصی خود خرج کند و برنامه ای هم در کار نباشد. واقعا این رفتارهای او بسیار باعث تاسف است.
چرا مجلس هفتم در مقابل این اقدام ایشان هیچ عکس العملی از خود نشان نداد؟
اگر مجلس احساس مسئولیت میکرد میگفت به چه حقی همچین کاری را انجام داده اید؟ دیگر این مشکلات پیش نمیآمد.
نکته دیگر است که ایشان در سیاست خارجی بسیار ضعیف عمل کرد و ما را با بسیاری از کشورها دچار مشکل کرد و در مدت ریاست جمهوری خود بجز چند کشور هیچ کشور مهمی ایشان را قبول نکردند و حتی هند و ژاپن نیز احترام چندانی برای وی قائل نبودند یعنی ما تقریبا در حالت انزوا قرار داشتیم. بحث تحریم ها موضوع دیگری است که در زمان ایشان رخ داد. هرچقدر سیاسیون کشور گفتند که نگذارید این تحریم ها به شورای امنیت برسد، ایشان بدون اطلاع و بدون دلسوزی دست روی دست گذاشتند تا اینکه تحریم ها به شورای امنیت رفت. حال اگر دکتر روحانی و دکتر ظریف بتوانند پرونده هسته ای را ختم به خیر کنند و پرونده را از شورای امنیت خارج کنند هم مدت زیادی طول خواهد کشید. احمدی نژاد در سیاست داخلی خود نیز با عوض کردن پی در پی وزرا و این قبیل کارها منافع جناحی خود را دنبال کرد. حتی اکنون نیز بسیاری از نزدیکان وی از او انتقاد میکنند. شخصیت ایشان به گونه ای بود که هرچه میگوید دیگران باید چشم بگویند. و در همه موارد کشور را دچار مشکل کرد. لذا کار دولت روحانی بسیار سخت و سنگین است تا بتواند کشور را به دوران اصلاحات برگرداند.
با توجه به انتخاب هیئت رئیسه مجلس خبرگان و شکست آیت الله هاشمی در این انتخابا، آینده سیاسی آیتالله هاشمی را چگونه پیش بینی میکنید؟
بنده معتقد هستم که آیت الله هاشمی رفسنجانی از میان افرادی که از دوران انقلاب باقی مانده اند یکی از انقلابی ترین و مهمترین افراد نظام هستند. ایشان همیشه در دوران انقلاب همراه امام بودند، فردی با سابقه هستند که بسیار شکنجه شده اند. شکنجه هایی که ایشان شدند را هیچکس تجربه نکرده است. آیتالله هاشمی بسیار کتاب و کار علمی دارند و اشراف خاصی و خوبی بر مسائل دارند . ایشان سنگ صبوری هستند برای نظام و گمان نمیکنم ریاست و یا عدم ریاست ایشان بر مجلس خبرگان بتواند بر جایگاه ایشان تاثیری داشته باشد و خیلی بتواند موضوع مهمی باشد. ایشان نگران اینده انقلاب و سرنوشت کشور است و میخواهد انقلاب به ثمر برسد. تاثیرات سخنان ایشان در جامعه روز به روز بیشتر میشود و این موضوع مجلس خبرگان نیز هیچ تاثیری در جایگاه ایشان نخواهد داشت و جایگاهشان هر روز محکم تر می شود.
فکر میکنید اصول گرایان در سال ۹۴ چه استراتژی برای ورود به انتخابات مجلس دهم انتخاب خواهند کرد؟
اصولگرایان باید هرچه بیش تر بهم نزدیک شوند، به وحدت و انسجام برسند و سعی کنند با نزدیکی به جامعتین و حزب موتلفه به وحدت برسند. اگر این استراتژی را در پیش بگیرند می توانند با وحدت کرسی های بیشتری از مجلس را به دست بیاورند و مانع از حضور و قدرت اصلاح طلبان در مجلس دهم شوند. االبته شخصا بعید می دانم موفق شوند، معتقدم که جامعه اقبال چندانی به اصولگرایان ندارد. البته وجه دیگر این ماجرا این است که اصولگرایان غیر تندرو با اصلاح طلبان معتدل همراهی کنند و منافع جامعه و کشور را در نظر بگیرند.
در مورد استراتژی اصلاح طلبان چه نظری دارید؟
بنده اصلاح طلبان را قبول دارم اما ارتباط ارگانیکی با آنها ندارم و در جلسات آنها شرکتی ندارم. در هر حال اصلاح طلبان نیز به دنبال وحدت و انسجام بیشتر هستند و باید نشان دهند که برای خاطر مردم از هر نوع خود رایی دوری میکنند. اگر اصلاح طلبان به حرف آیت الله هاشمی رفسنجانی و ناطق و همچنین دکتر عارف گوش کند مجلسی مرکب از اصولگرایان و اصلا طلبان معتدل تشکیل می شود. به طور مثال حوادثی که در شیراز برای دکتر مطهری اتفاق افتاد بسیار درد اور و رنج اور است حاصل قدرت داشتن تندروها در کشور است. وقتی افرادی هستند که به شهید مطهری اهانت می کنند جا دارد که از غصه بمیریم. به خاطر وجود چنین افراد تندرویی که مشخص نیست از کجا هستند و حامی انها چه کسانی هستند به فرزند شهید مطهری اهانت می شود. این اتفاق دل همه کسانی که انقلاب برایشان مهم است را به درد اورد و امیدوارم افراد تندرو در مجلس اینده هیچ جایگاهی نداشته باشند.
بسیاری سال ۹۴ را سال بازگشت احمدی نژاد میدانند با این معنا موافق هستید؟
گمان نمیکنم احمدی نژاد بتواند بازگشت آنچنانی داشته باشد اما هیچ چیزی بعید نیست بلاخره کارنامه ۸ ساله ایشان نشانگر عدم صلاحیت وی برای ادراه کشور بود اما ممکن است با پول و غیره حدود ۱۰ کرسی مجلس را بگیرند.
ترکیب مجلس دهم را چگونه ارزیابی میکنید؟
مجلس دهم را نمیتوان از الان پیش بینی کرد و باید تا مهرماه ۹۴ پیش برویم، ببینیم آرایش سیاسی گروه ها و احزاب چگونه خواهد بود.
بهترین و بدترین اتفاق سال ۹۳؟
بهترین اتفاق تلاش دکتر ظریف و تیم مذاکره کننده است برای سرانجام رساندن پرونده هسته ای و ارامش مردم. بدترین اتفاق هم حوادث شیراز برای دکتر مطهری و اهانت جمعی بسیار اندک به شهید مطهری.
نظرتان را در مورد اسامی زیر بگویید؟
لاریجانی: فردی که سعی میکند به طور متعادل حرکت کند
روحانی: فردی که تلاش دارد مشکلات مردم را حل کند اما شرایط داخل و خارج چنین اجازه ای به وی نخواهد داد
عارف: یک انسان فرهیخته و با گذشت
باهنر: یکی از نمایندگان مجلس که بهرحال داردکارش را انجام میدهد
جبهه پایداری: عده ای که فقط به دنبال منافع جناحی خودشان هستند
ظریف: فرد فرهیخته و دانشمند و پرتلاش
علی جنتی: فردی با سابقه مبارزاتی قبل از انقلاب و و اشنایی به مسائل حوزوی
جلیلی: فردی متدین
منبع:نامه نیوز