۰
يکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۵۸
عراقچی: مذاکرات به قدری پیچیده است که نمی‌شود به سرعت به نتیجه رسید

مذاکرات در پیچ!

پس از یک روند پرشتاب کوتاه مدت،‌ دوباره مذاکرات هسته ای به همان شرایط سابق خود بازگشت؛ حرکت ‌آهسته ولی پیوسته به سمت دستیابی به توافق جامع و نهایی.
مذاکرات در پیچ!
تازه ترین دور مذاکرات دو جانبه هیات های مذاکره کننده هسته ای ایران و آمریکا دیروز و پس از دو روز مذاکره فشرده در زوریخ سوئیس به پایان رسید.

ریاست تیم مذاکره کننده هسته ای ایران را در این دور که در سطح معاونان برگزار می شد بر عهده عباس عراقچی بود. سرپرستی تیم مذاکره کننده آمریکا را هم وندی شرمن به عهده داشت.

مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه، حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه، داوود محمد نیا مشاور وزیر خارجه، محمد امیری مدیر کل امور پادمان های سازمان انرژی اتمی و نیز پژمان رحیمیان از سازمان انرژی اتمی سایر اعضای تیم مذاکره کننده ایرانی در زوریخ بودند.

در مذاکرات روز شنبه هیات های ایران و آمریکا در دو نوبت صبح و عصر، در مجموع حدود ۵ ساعت پیرامون موارد اختلافی با یکدیگر گفت و گو کردند که در این مذاکرات، هلگا اشمید، معاون فدریکا موگرینی، مسوول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی اتحادیه اروپا حضور داشت.

بر اساس اظهارات محمد جواد ظریف وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران پس از دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا و همچنین عباس عراقچی معاون وزیر خارجه در پایان این دور از مذاکرات، ایران و آمریکا در این دور از مذاکرات بازهم روی دو موضوع اصلی مورد اختلاف یعنی ظرفیت غنی سازی و تحریم ها با یکدیگر مذاکره کردند.

ظریف پس از دیدار با کری که روز جمعه در حاشیه اجلاس داووس در سوئیس انجام شد گفته بود: در این دیدار درباره بحث های مختلفی که دوستان ما در زوریخ پیگیری می کنند از جمله تعداد سانتریفیوژها، روش های غنی سازی و همچنین پیشنهادهای مختلفی که از سوی طرفین مطرح است، بحث کردیم و درباره ضرورت تسریع و تقویت روند مذاکرات به منظور جلوگیری از تخریب هایی که صورت می گیرد، گفت و گو شد.

عراقچی هم در پایان مذاکرات ایران و آمریکا در زوریخ گفت: در این دیدارها درباره موضوعات مختلف به ویژه موضوعات مهمی چون غنی سازی و تحریم‌ها که جزییات مفصل و پیچیده‌ای دارد وارد بحث شده‌ایم.

بر این اساس به نظر می رسد که همچنان مانع اصلی در دستیابی به توافق جامع اختلاف طرف های اصلی مذاکرات هسته ای یعنی ایران و آمریکا بر سر دو موضوع فنی و حقوقی، ظرفیت غنی سازی و تعداد سانتریفیوژهای فعال در کشورمان پس از توافق جامع و همچنین توالی رفع تحریم های اعمال شده علیه ایران است.

این در حالی است که پس از بی نتیجه ماندن مذاکرات دستیابی به توافق جامع در سوم آذر ماه سال جاری و توافق ایران و ۱+۵ برای تمدید ۷ ماه و ۷ روزه مذاکرات قرار بود که تمرکز دو طرف ابتدا روی دستیابی به توافق سیاسی و پس از آن با ورود به مباحث فنی زمینه دستیابی به توافق جامع و نهایی را فراهم کنند.

از این به نظر می رسد که همچنان راه دستیابی به هر توافقی از جمله توافق سیاسی در گرو کنار رفتن مانع اصلی توافق جامع در آخرین دور مذاکرات وین، یعنی ظرفیت غنی سازی و ترتیب، توالی و چگونگی رفع تحریم ها است.

بر این اساس فعلا پیش از توافق سیاسی دو طرف تلاش دارند به راه حلی برای پایان دادن به این دو اختلاف برسند. البته نه با سرعت و شتابی که منجر به حصول توافق در کوتاه ترین زمان ممکن شود.

به گفته عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران: مذاکرات به قدری پیچیده است که نمی‌شود به سرعت به نتیجه رسید، با این حال تلاش‌ها ادامه دارد و جدیت در طرف مقابل نیز دیده می‌شود.

این در حالی است که دو هفته پیش به یکباره مذاکرات وارد یک روند پرشتاب شده بود و حتی ایران و آمریکا تدوین متن اصول توافقی را نیز آغاز کردند.

با این حال با وجود ۴ دور دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا در ژنو و پاریس وهمچنین مذاکرات دو جانبه ظریف با وزرای خارجه آلمان، فرانسه و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در برلین، پاریس و بروکسل، امکان تدوین متن اصول توافقی فراهعم نشد تا این روند پرشتاب دوباره آرام گیرد و همه چیز به قبل بازگردد و دو طرف در یک روند آهسته ولی پیوسته برای رسیدن به توافق جامع تلاش کنند.

در همین راستا، پس از دیدار هیات های مذاکره کننده ایران و آمریکا در زوریخ، روز پنجشنبه، ۹ بهمن برابر با ۲۹ ژانویه، هیات های مذاکره کننده ایران و سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان در استانبول در سطح معاونان با یکدیگر مذاکره خواهند کرد.
منبع:فرارو
کد مطلب: 44388
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *