حیدر العبادی، امروز در راس هیات بلندپایه، برای انجام یک سفر یک روزه برای نخستین بار پس از انتخاب شدن به عنوان نخست وزیر عراق، وارد تهران می شود.
العبادی در این سفر یک روزه با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله رییس جمهوری و وزیر خارجه و احتمالا مقام معظم رهبری دیدار و گفتگو خواهد کرد.
روابط دوجانبه، مسائل منطقه ای، بین المللی از جمله مسائلی است که در این سفر یک روزه مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت اما مهمترین دلیل سفر نخست وزیر عراق به تهران ضرورت ایجاد اجماع منطقه ای علیه گروه تروریستی داعش است.
دفتر نخستوزیری عراق هم با صدور بیانیهای اعلام کرد که سفر روز دوشنبه حیدر العبادی، نخستوزیر عراق به ایران در راستای متحد کردن تلاشهای منطقهای و بین المللی برای کمک به عراق در جنگ علیه داعش است.
اقدامات وحشیانه داعش در عراق و لزوم تقابل همه جانبه با این پدیده شوم، موضوعی است که در ماههای گذشته توجه تمام مردم جهان به خصوص دولتمردان را به خود معطوف کرده بود.
بر همین اساس پس از سقوط موصل در عراق و تصرف نزدیک به یک سوم این کشور توسط داعش و با جدی شدن تهدید این گروهک تروریستی چند هفته پیش با تشکیل ائتلاف منطقه ای و بین المللی رسما جبهه جنگ علیه داعش تشکیل شد.
کشورهایی که پیش از این هم به طور رسمی و غیر رسمی در تاسیس و تقویت داعش از ابتدای جنگ داخلی در سوریه نقش اصلی را بازی می کردند با عضویت در این ائتلاف خود را به صف مقدم مبارزه با گروه مورد حمایت سابق خود رساندند.
این ائتلاف اما با مخالفت رسمی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای از جمله عربستان و آمریکا در غیاب جمهوری اسلامی ایران آغاز به کار کرد.
هر چند بعدها مشخص شد که آمریکایی خواستار حضور غیر رسمی جمهوری اسلامی ایران در جنگ علیه داعش بودند و به نوعی خواستار همکاری ها و هماهنگی های غیر رسمی و خارج از ائتلاف با ایران در جنگ علیه داعش بودند.
به عقیده ناظران دلیل مخالفت کشورهای منطقه و فرامنطقه با حضور ایران در ائتلاف مبارزه با داعش نگرانی از رسمیت بخشیدن شدن به جایگاه و قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بود. آمریکا و متحدانش هم خواستارحضور ایران در جنگ علیه داعش بدون پرداختن هزینه آن یعنی اعتراف به این واقعیت بودند.
بر همین اساس به این دلیل و دلایل دیگر همچون نمایشی دانستن رویکرد ائتلاف، به رغم تقاضاهای مکرر و آشکار و نهان آمریکا و برخی دولت های دیگر این ائتلاف جمهوری اسلامی ایران از حضور رسمی و علنی در جنگ علیه داعش خودداری کرد.
موضوعی که بارها با انتقاد مقامات عراقی که تهدید داعش را خیلی بیشتر و واقعی تر از سایر دولت ها درک کرده اند مواجه شد.
در همین حال پس از آنکه ایران به کنفرانس پاریس - که سرآغاز تشکیل ائتلاف مبارزه علیه داعش بود- دعوت نشد، ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق از دعوت نشدن ایران به این اجلاس بینالمللی انتقاد کرد و گفت این تصمیم «قابل تاسف» است.
پس از آن «فواد معصوم» رئیس جمهوری عراق در چند نوبت بر حضور ایران در تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای مبارزه به گروهک تکفیری «داعش» در عراق و سوریه تأکید کرد.
معصوم در حاشیه نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، مشخصا تأکید کرد که با وجود همه تلاشهای منطقهای و بینالمللی، نبود ایران سبب بروز شکافی بزرگ در مبارزه با داعش خواهد بود.
این پیش بینی رییس جمهوری عراق دقیقا محقق شد به گونه ای که از زمان تشکیل ائتلاف مبارزه علیه داعش که جنگ خود علیه این گروهک تروریستی را محدود به حملات هوایی کرده است، دامنه فعالیت های داعش به طور ملموس محدود نشده است و عقب نشینی های آن چندان محسوس نبوده است.
بر همین اساس عراقی ها معتقدند که جنگ علیه داعش با این شیوه و رویکرد ائتلاف یا سرانجامی نخواهد داشت و یا آنقدر طولانی خواهد شد که بسیاری از زیرساخت های عراق که با صرف هزینه های فراوان پس از سقوط حکومت صدام بنا نهاده شد به کل تخریب می شود و هزینه هایی بیش از روی دست مردم این کشور می گذارد.
از این رو مقامات این کشور خواستار حضور جدی و رسمی ایران در این جنگ حتی اگر دولت های ائتلاف از جمله آمریکا با این حضور مخالف باشند، هستند.
موضوعی که احتمالا این بار مورد مخالفت مقامات جمهوری اسلامی ایران قرار نخواهد گرفت. پیش از این مقامات ایران، کشورهای حامی داعش را مسوول جنگ علیه این گروهک می دانستند و تاکید داشتند که همان کشورهایی که داعش را حمایت می کردند باید تهدید آن را از منطقه دور کنند.
این رویکرد اما کم کم تعدیل شد به گونه ای که حضور ایران در جنگ علیه داعش به ارایه درخواست رسمی از دولت های عراق و سوریه منوط شد. در همین رابطه حسن روحانی رییس جمهوری ایران چندی پیش اعلام کرده بود که اگر دولت عراق از ایران کمک بخواهد ایران در چارچوب قوانین بین المللی آماده ارایه هرکمکی است.
این کمک ها البته به شکل غیر رسمی تاکنون به عراق ارسال شده است، از جمله آنها کمک های تسلیحانی برای شکستن محاصره آمرلی و همچنین دفع حملات به اقلیم کردستان عراق بوده است که مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، در کنفرانس خبری مشترک با محمد جواد ظریف رسما اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری بود که به درخواست ارسال کمک های تسلیحاتی پاسخ مثبت داد.
با این حال به نظر می رسد که دفع خطر داعش صرفا از طریق حضور غیر رسمی و ارسال کمک های تسلیحاتی ایران امکان پذیر نیست و برهمین اساس حیدر العبادی، نخست وزیر عراق امروز با دعوتنامه رسمی حضور ایران در جنگ علیه داعش وارد تهران می شود.
منبع:فرارو