سال ۹۳، سالی مهم برای ورزش ایران به خصوص فوتبال است. هرچند وزارت ورزش و جوانان و کمیته المپیک نشینها در سال جاری بیشتر توجهات خود را معطوف به بازیهای آسیایی اینچئون کرهجنوبی و المپیک نوجوانان جهان در نانجینگ چین میکنند اما حضور تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل و جام ملتهای آسیا ۲۰۱۵ استرالیا، توجهات بسیاری را به خود جلب خواهد کرد.
تکرار و یا بدست آوردن نتایج موفقیت آمیزتر نسبت به بازیهای آسیایی گذشته در اینچئون، یکی از اهداف مسئولان ورزش و کمیته ملی المپیک است که البته یکی از ارزشمندترین مدالهای همین مسابقات و بازیهای المپیک نوجوانان جهان، مدال طلای فوتبال خواهد بود.
پس باید بار دیگر به این مساله اشاره کرد که سال ۹۳، سال فوتبال است و فدراسیون نشینها قطعا روزهای سختی را پیش رو خواهند داشت و میتوانند با برنامهریزی و ایجاد زمینه مناسب، راه را برای موفقیت تیمهای مختلف فوتبال در این سال هموارتر کنند.
البته در کنار توجه ویژه مسئولان ورزش و کمیته المپیک، برای کسب این دو مدال ارزشمند در اینچئون و نانجینگ، تیم بزرگسالان در جام جهانی و جام ملتها حضور خواهد یافت، تیم امید در تورنمنتهای مهم بازیهای آسیایی و مقدماتی المپیک ۲۰۱۶ ریو به میدان میرود، هدف تیمهای زیر ۱۶ و زیر ۱۹ سال رسیدن به قهرمانی و کسب سهمیه حضور در جامهای جهانی نوجوانان و جوانان است، تیم زیر ۱۴ سال به فکر قهرمانی در مسابقات آسیایی در این رده در همدان است.
هرچند تیمهای باشگاهی ایران هم در سال جاری باید در دو دوره مختلف لیگ قهرمانان آسیا در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ به میدان بروند اما در مطلب زیر به حضور تیمهای مختلف ایران در این مسابقات اشاره شده است، آنهم به ترتیب زمان برگزاری، مسابقاتی که تاثیرات بسیاری روی جامعه و فوتبالدوستان ایران میگذارد:
مسابقات جام جهانی برزیل
مهمترین و نخستین تورنمنت مهمی که فوتبال ملی ایران در سال ۹۳ پیش رو دارد، حضور در جام جهانی برزیل است. مردان ملیپوش کشورمان که به عنوان تیم نخست گروه A مرحله مقدماتی جام جهانی برزیل در قاره آسیا جواز حضور در بزرگترین فستیوال فوتبال در جهانه را بدست آوردند، حالا بعد از ۸ سال، مجددا فرصت درخشش در این مسابقات را بدست آوردهاند.
تیم ایران که چهارمین حضور در جام جهانی را تجربه میکند، با هدایت کارلوس کیروش قصد دارد روزهای فراموش نشدنی را برای فوتبال کشورمان در این رقابتها رقم بزند، آنهم با کسب نتایج خوب مقابل تیمهای نیجریه، آرژانتین و بوسنی و در نهایت صعود به مرحله دوم این جام.
اگر تیم ملی ایران بتواند از گروهش در جام جهانی برزیل صعود کند، برای نخستین مرتبه در این رده بوده که به مرحله دوم جام جهانی صعود کرده است. پیش از این تیم فوتبال نوجوانان ایران در جامهای جهانی نوجوانان در سالهای ۲۰۰۹ نیجریه و ۲۰۱۳ امارات به مرحله دوم صعود کرده است.
جام جهانی برزیل از پنجشنبه روز ۲۲ خردادماه و با دیدار تیمهای برزیل و کرواسی بصورت رسمی آغاز میشود و تا روز شنبه ۲۲ تیرماه که بازی فینال برگزار میشود، ادامه خواهد داشت. در این بین تیم ملی ایران در روز ۲۶ خردادماه نخستین بازی خود در این جام را برابر نیجریه برگزار خواهد کرد.
برنامه دیدارهای ایران در گروه F جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل به شرح زیر است:
دوشنبه - ۲۶/۰۳/۹۳
* ایران - نیجریه، ساعت ۱۶، ورزشگاه بایکسادا شهر کوریتیبا
شنبه - ۳۱/۰۳/۹۳
* ایران - آرژانتین، ساعت ۱۳، ورزشگاه ورزشگاه مینیرائو شهر بلو هوریزنته
پنجشنبه - ۰۵/۰۴/۹۳
* ایران - بوسنی و هرزگوین، ساعت ۱۳، ورزشگاه فونته نووا شهر سالوادور
رقابتهای قهرمانی زیر ۱۴ سال آسیا
تیم فوتبال زیر ۱۴ سال ایران با هدایت حیدر شریفی در دور مقدماتی مسابقات قهرمانی زیر ۱۴ سال ایران در گروه D به مصاف تیمهای پاکستان، هند، قرقیزستان و ترکمنستان رفت، رقابتهایی که از سوم اردیبهشتماه سال گذشته در شهر مشهد برگزار شد.
در آن رقابتها تیم ایران ابتدا با نتیجه ۳ بر یک هند را شکست داد، سپس مقابل ترکمنستان به پیروزی ۱۱ بر صفر دست یافت و در بازی سوم هم با نتیجه ۹ بر یک از سد قرقیزستان گذشت. در بازی آخر که حکم سرگروهی داشت، ایران با ۳ گل از سد پاکستان عبور کرد تا به عنوان تیم نخست گروه خود جواز حضور در مرحله نهایی این جام را بدست آورد.
دومین دوره رقابتهای فوتبال قهرمانی زیر ۱۴ سال ایران از روز جمعه ۱۰ تا دوشنبه ۲۰ مردادماه و با حضور تیمهای ایران، کرهشمالی، عراق، کرهجنوبی، عربستان ، تاجیکستان، تایلند و تیمور شرقی در شهر همدان برگزار میشود.
طبق تصمیم کنفدراسیون فوتبال آسیا، این دومین و آخرین دوره برگزاری این مسابقات است و از سال آینده بار دیگر این رقابتها بصورت فستیوال زیر ۱۴ سالههای قاره کهن انجام میشود. ژاپن قهرمان نخستین دوره این جام شده بود، مسابقاتی که در تایلند برگزار شد.
المپیک نوجوانان جهان نانجینگ چین
دومین دوره مسابقات المپیک نوجوانان طی روزهای شنبه ۲۵ مردادماه تا سهشنبه چهارم شهریورماه در شهر نانجینگ چین برگزار میشود که شاگردان علی طهماسبیزاده به عنوان یکی از دو تیم آسیایی در این مسابقات به میدان میروند.
در نخستین دوره این مسابقات هم که در سنگاپور برگزار شد، تیم زیر ۱۵ سال دختران به جای تیم زیر ۱۵ سال پسران در رقابتها حضور یافت و با شکست برابر تیم ترکیه در دیدار ردهبندی، عنوان چهارمی آن مسابقات را از آن خود کرد.
حال شاگردان علی طهماسبیزاده این فرصت را بدست آوردهاند که در دومین دوره این مسابقات حضور یافته تا در نبرد با تیمهای ساحل عاج، کرهجنوبی، ایسلند، هندوراس، پرو و کشوری از قاره اقیانوسیه به نام وانوآتو شانس کسب یکی از ۳ مدال ارزشمند این دوره از مسابقات را داشته باشند.
مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا
شانزدهمین دوره مسابقات فوتبال قهرمانی زیر ۱۶ سال آسیا از تاریخ شنبه ۱۵ تا شنبه ۲۹ شهریورماه سال جاری کشور تایلند برگزار میشود که ۴ تیم برتر این مسابقات جواز حضور در جام جهانی نوجوانان ۲۰۱۵ شیلی را بدست میآوردند.
شاگردان مصطفی قنبرپور که یکی از ۱۶ تیم حاضر در مرحله نهایی این جام هستند، برای رسیدن به این مرحله، از سد تیمهای امارات، پاکستان و سریلانکا عبور کردند. مرحله مقدماتی این جام طی روزهای سوم تا هفتم مهرماه سال گذشته در کشور پاکستان برگزار شد که تیم ایران با ۳ پیروزی متوالی ۸ بر صفر مقابل سریلانکا، ۲ بر صفر برابر پاکستان و ۳ بر صفر مقابل امارات، به عنوان تیم برتر گروه E به مرحله نهایی راه یافتند.
مراسم قرعهکشی شانزدهمین دوره مسابقات فوتبال قهرمانی زیر ۱۶ سال آسیا روز شنبه ۶ اردیبهشتماه سال جاری برگزار میشود و تیم ایران حریفان خود در این رقابتها را خواهند شناخت. تیمهای استرالیا، چین، هنک کنگ، ژاپن، کویت، مالزی، مالزی، نپال، کرهشمالی، عمان، قطر، عربستان، کرهجنوبی، سوریه، تایلند و ازبکستان دیگر تیمهای حاضر در این جام را تشکیل میدهند.
تیم نوجوانان ایران اولین و آخرین مرتبه در سال ۲۰۰۸ با هدایت علی دوستیمهر به عنوان قهرمانی این رقابتها دست یافت و در سه جام جهانی ۲۰۰۱ ترینیداد و توباگو، ۲۰۰۹ نیجریه و ۲۰۱۳ امارات حضور یافت و در صورت موفقیت در مسابقات تایلند و کسب سهمیه جام جهانی شیلی، برای چهارمین مرتبه به این افتخار بزرگ خواهد رسید.
بازیهای آسیایی اینچئون کرهجنوبی
یکی از ارزشمندترین مدالهای بازیهای آسیایی، مدال طلا است و قطعا مسئولان وزارت ورزش و جوانان، کمیته ملی المپیک و حتی فدراسیون فوتبال روی این مدال در بازیهای آسیایی اینچئون کرهجنوبی حساب ویژهای باز کردهاند.
تیم ایران که پرافتخارترین تیم در رشته فوتبال ادوار مختلف بازیهای آسیایی است، در سالهای ۱۹۷۴، ۱۹۹۰، ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ به مدال طلای این رقابتها دست یافته است، در سالهای ۱۹۵۱ و ۱۹۶۶ به مدال نقره و سال ۲۰۰۶ به مدال برنز دست یافته است. در دوره گذشته هم با هدایت غلامحسین پیروانی در آخرین لحظات مدال برنز را از دست داد و با شکست از کرهجنوبی در رده چهارم قرار گرفت.
در این دوره از مسابقات که از روز جمعه ۲۸ شهریورماه تا روز دوازدهم مهرماه برگزار میشود، تیم فوتبال امید ایران نخستین رویداد مهم خود را با هدایت نلو وینگادا تجربه خواهد کرد و امیدوار است این جام شروع خوبی برای این تیم با هدایت مربی پرتغالیاش باشد.
در این بین با توجه به اهمیت مدال طلای این مسابقات برای ورزشی ایران و اینکه بازیهای آسیایی میتواند دیدارهای تدارکاتی خوبی برای تیم ایران جهت حضور موفق در مرحله انتخابی المپیک ۲۰۱۶ ریو برزیل باشد، باید دید این تیم میتواند انتظارات جامعه ورزش و فوتبالدوستان ایران را برای رسیدن به دو هدف مهم یعنی کسب مدال طلای بازیهای آسیایی و شکستن طلسم ناکامی در صعود به المپیک ۲۰۱۶ برزیل را رقم بزند.
رقابتهای قهرمانی جوانان آسیا
چهل و هفتمین دوره مسابقات فوتبال قهرمانی زیر ۱۹ سال آسیا از روز پنجشنبه ۱۷ مهرماه تا روز پنجشنبه اول آبانماه در میانمار برگزار میشود که همانند تیم نوجوانان، ۴ تیم برتر این مسابقات جواز حضور در جام جهانی نوجوانان ۲۰۱۵ نیوزلند را بدست میآوردند.
شاگردان آن زمان رحیم میرآخوری از روز ۱۶ تا ۲۰ مهرماه میزبان گروه D این مسابقات بودند. در آن رقابتها که در کرمان برگزار شد، تیم جوانان ایران ابتدا با ۲ گل از سد تاجیکستان عبور کرد، سپس با نتیجه ۶ بر یک از سد لبنان گذشت و در بازی آخر که حکم صعود و صدرنشینی را داشت، با یک گل مقابل عربستان پیروز شد و جواز حضور در مرحله نهایی این مسابقات را بدست آورد.
اما امروز و پس از تغییرات صورت گرفته در تیم فوتبال جوانان، مثلث علی دوستیمهر، مهدی مهدویکیا و رحیم میرآخوری برای موفقیت این تیم دور هم جمع شدهاند تا به دوران ناکامی جوانان ایران در قاره آسیا پایان دهند. تیم جوانان ایران در سال ۱۹۷۶ برای آخرین مرتبه، به همراه تیم کرهشمالی مشترکا به عنوان قهرمانی آسیا دست یافت و سال ۲۰۰۰ هم با بدست آوردن مقام چهارم این مسابقات به جام جهانی صعود کرد.
حال شاگردان علی دوستیمهر باید در مسابقات قهرمانی زیر ۱۶ سال آسیا در سال ۲۰۱۴ به فکر پایان دادن به ناکامی ۳۷ ساله در کسب قهرمانی و ۱۴ ساله در راه رسیدن به جام جهانی جوانان، باشند و افتخار جدیدی را برای فوتبال کشورمان به ارمغان آوردند. قرعهکشی این رقابتها هم روز جمعه ۵ اردیبهشتماه انجام میشود.
جام ملتهای ۲۰۱۵ استرالیا
دومین رویداد مهمی که تیم ملی ایران در سال ۹۳ پیش رو دارد، حضور در شانزدهمین دوره مسابقات جام ملتها است که طی روزهای جمعه نوزدهم دیماه تا شنبه یازدهم بهمنماه در استرالیا برگزار خواهد شد. هنوز مشخص نیست تیم ملی با هدایت کارلوس کیروش یا مربی دیگری در این جام به میدان خواهد رفت اما هر کسی که روزی نیمکت داغ هدایت ملیپوشان ایران بنشیند، کار سختی را در این جام پیش رو دارد.
تیم ملی ایران در ادوار گذشته این مسابقات ۳ عنوان قهرمانی در سالهای ۱۹۶۸، ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ بدست آورد و رکوردی از خود برجای گذاشت که تا امروز پا برجا مانده است اما ژاپن با کسب عنوان قهرمانی در دوره گذشته این جام، تعداد قهرمانیهای خود را در این مسابقات به ۴ رساند تا بالاتر از عربستان و ایران قرار بگیرد. تیم ملی فوتبال کشورمان در سالهای ۱۹۸۰، ۱۹۸۸، ۱۹۶۶ و ۲۰۰۴ هم موفق به کسب عنوان سومی این جام شده و در سال ۱۹۸۴ هم به عنوان چهارمی دست یافت.
در این شرایط باید گفت حسرت قهرمانی در این جام سالهاست بر دل فوتبالیستها و فوتبالدوستان کشورمان باقیمانده است و امیدواریم امسال بتوانیم به این طلسم ۳۹ ساله پایان بخشیم و جام قهرمانی این رقابتها را بعد از سالها بالای سر کاپیتان تیم ملی ایران ببینیم. در دو دوره گذشته این مسابقات تیم ایران به ترتیب با هدایت امیر قلعهنویی و افشین قطبی مقابل کرهجنوبی شکست خورد تا از رسیدن به جمع ۴ تیم پایانی جام باز بماند.
تیم ایران برای صعود به استرالیا در گروه B مرحله مقدماتی ۵ پیروزی و یک تساوی بدست آورد و به عنوان تیم نخست راهی جام شانزدهم شد. دو پیروزی ۵ بر صفر و ۴ بر یک برابر لبنان، دو برد ۲ بر یک و ۳ بر صفر مقابل تایلند و یک برد ۳ بر ۲ و تساوی یک بر یک برابر کویت، نتایج تیم ایران در این مسابقات بود.
در این شرایط قرعهکشی جام ملتهای ۲۰۱۵ استرالیا روز ششم فروردینماه برگزار شد که طی آن تیم ملی فوتبال ایران در گروه C به مصاف تیمهای امارات، قطر، بحرین میرود که برنامه تیم ملی ایران در مرحله گروهی این مسابقات به شرح زیر است:
یکشنبه - ۲۱/۱۰/۹۳
* ایران - بحرین ساعت ۲۰، ورزشگاه ملبورن رکتانگلار
پنجشنبه - ۲۵/۱۰/۹۳
* ایران - قطر، ساعت ۲۰، ورزشگاه استرالیا
دوشنبه - ۲۹/۱۰/۹۳
* ایران - امارات، ساعت ۱۹، ورزشگاه بریسبان
رقابتهای قهرمانی زیر ۲۲ سال آسیا
نخستین دوره این مسابقات از روز ۲۲ دیماه سال گذشته با حضور ۱۶ تیم در کشور عمان آغاز شد که تیم ایران با هدایت هومن افاضلی با کسب تساوی ۳ بر ۳ مقابل ژاپن، شکست یک بر صفر برابر استرالیا و برتری ۳ بر صفر مقابل کویت، نتوانست به عنوان یکی از دو تیم برتر گروه C به مرحله دم مسابقات صعود کند. آن مسابقات در نهایت روز ۷ بهمنماه با قهرمانی عراق و کسب عنوان آقای گلی توسط کاوه رضایی به پایان رسید.
طبق اعلام کنفدراسیون فوتبال دومین دوره این مسابقات طی روزهای دوشنبه ۲۰ بهمنماه تا شنبه دوم اسفندماه سال ۹۳ برگزار میشود که هنوز میزبان این رقابتها مشخص نیست. آن رقابتها هم با حضور ۱۶ تیم برتر آسیا برگزار میشود که دو تیم برتر هر گروه راهی مرحله یکچهارم نهایی شده و در نهایت ۴ تیم برنده در آن بازی، ضمن کسب سهمیه حضور در المپیک ۲۰۱۶ ریودوژانیرو برزیل، به دیدار نیمهنهایی راه مییابند.
در این بین تیم فوتبال زیر ۲۲ سال یا همان تیم امید ایران برای شکستن طلسم ۳۶ ساله عدم صعود به المپیک، با هدایت نلو وینگادا به مصاف حریفان خود میروند. تیم امید ایران آخرین مرتبه در سال ۱۹۷۶ مونترال کانادا راه یافت، هرچند جواز حضور در المپیک ۱۹۸۰ مسکو شوروی سابق را بدست آورد اما به دلیل تحریم، در ان دوره از رقابتها حضور نیافت.
تیم زیر ۲۲ سال یا همان امید ایران برای شکستن طلسم ۳ دهه ناکامی در راهیابی به المپیک، امیدوار است با هدایت نلو وینگادا بتواند به عنوان یکی از چهار تیم برتر آسیا به المپیک ۲۰۱۶ برزیل راه یابد و به عنوان آخرین تیم ملی ایران در سال ۹۳، یک نتیجه تاریخی و ارزشمند را برای فوتبال کشورمان به ارمغان آورد و پایانی خوش برای یک سال فوتبالی رقم بزند.