رضایی: دولت ما با یک دست فرهنگ و ادبیات ایستادگی و مقاومت و با دست دیگر فرهنگ و هنر و ادبیات جهاد اقتصادی و جهاد فرهنگی را دنبال میکند، بنابراین گفتمان انقلابی ما ایستادگی از یک طرف، و جهاد اقتصادی و فرهنگی از طرف دیگر است. مساله بعدی این است که به وضعیت فرهنگیان، هنرمندان، معلمین، بازنشستگان، اساتید دانشگاهها، بانوان، جوانان و اقوام را به صورت جدی چه در بعد مادی و چه در بعد منزلت اجتماعی و معنوی در چارچوب برنامهای که برای زندگی مردم تهیه کردهایم، رسیدگی جدی خواهیم کرد. اصل 15 و 19 قانون اساسی را در کشور پیاده میکنم و تبعیض و رشوه را از کشور بیرون خواهیم کرد و کشوری که با خون شهدا و جانبازان و ارتش قهرمان و سپاه پاسداران و بسیج فداکار و نیروی انتظامی پرتلاش تحویل میگیرم، سالم و با امانت کامل و با حفظ ارزشهای به دولت بعدی تحویل میدهم و قول میدهم که هیچ کس و هیچ چیزی را مقدم بر منافع مردم قرار ندهم، قول میدهم راستگویی را از دولت شروع کنم، قول میدهم که اخلاق را از دولت شروع کنم، قول میدهم که رییسجمهور مردم باشم و قول میدهم که به شعارها و برنامههایی که دادم عمل کنم و قول میدهم وفادار به میراث گرانبهای حضرت امام(ره) و شهدا و جانبازان عزیز باشم.
قالیباف: تغییر و تحول اساسی در مدیریت کشور و پایان دادن به مدیریت یکنواخت، بسته و خسته لازم است. با هر نگاهی، لازمه کشور پیشرفت است و مردم و مسئولان فرصت آزمون و خطا ندارند. باید دست به دست هم دهیم تا پیشرفت را پیش ببریم. ما نیازمند رویکرد اجتماعی و نگاه سیستمی هستیم. باید یک پا در اقتصاد، یک پا در فرهنگ و یک دست در سیاست داشت. تحولات باید در همه عرصههای مدیریت شکل بگیرد. ما نتوانستهایم برای حل مشکلات فرهنگی و اقتصادی از مدیریت دیپلماسی استفاده کنیم. ما بیشتر با دولتها حرف زدهایم ولی حتما باید به وسیله دیپلماسی عمومی با ملتهای دنیا سخن بگوییم. ما باید سرمایههای اجتماعی را حفظ کنیم و بزرگترین سرمایه اجتماعی ما نخبگان هستند.
روحانی: راهکار دولت تدبیر و امید این است که تصدیگری دولت را در فرهنگ و مسائل اجتماعی کاهش دهد و کار را به کاردان بسپارد و انجمنهای صنفی تشکیل دهد؛ چراکه مسائل را راحتتر میتواند حل کند. مساله مهم دیگری که وجود دارد مساله جوانان است که بسیار حائز اهمیت است. شرایطی فراهم آوردیم که ورود به دانشگاه آسان شد اما بعد اینکه دانشجویان لیسانس، فوق لیسانس و بعد دکترا را تمام میکنند تازه اول بیکاری آنها فراهم میرسد. کیفیت دانشگاهها را باید بالا ببریم ومهارتها را در دانشگاهها افزایش دهیم. دانشجویان باید با صنعت و کشاورزی آشنا شوند تا بلافاصله بتواند بعد از فارغالتحصیلی شغل پیدا کنند. مساله دیگر موضوع زنان است که باید مورد توجه قرار گیرد زن در یک جامعه فعال است و کار میکند اما در عین حال کاری برابر انجام میدهد حقوقش متفاوت است. من بیمه ویژه برای زنان آسیب دیده را تشکیل خواهم داد و همچنین یک وزارت امور بانوان در دولت تدبیر و امید پیشبینی کردهایم تا حقوق تضییع شده را به آنان برگردانیم.
حدادعادل: در دولت من که آن را دولت تقوا و تدبیر نامیدهام، خانواده جایگاه مهمی دارد. خانواده نهاد ارتقای فرهنگ است. من به کرامت زن در جامعه اهمیت میدهم. در عین اینکه تحصیل و اشتغال زنان را امر مهمی میدانم معتقدم خانهدار بودن به معنای بیکار بودن نیست. زنان خانهدار بیکار نیستند، زنان خانهدار، مردان و زنان جامعه فردا را ساخته و تربیت میکنند. من بیمه زنان خانهدار را مهم میدانم.
از نظر اجتماعی من به همبستگی ملی و وحدت ملی اهمیت بسیار میدهم. به همه مردم ایران به چشم هموطن نگاه میکنم. من قویا و قلبا معتقد هستم ایران آباد نخواهد شد، مگر آنکه همه ایران آباد شود و من شعارم این است که همه جای ایران سرای من است. من معتقد هستم همه مردم ایران ترک، کرد، فارس، لر، بلوچ، ترکمن و عرب همه هموطن هستند و این مجموعه مانند تارهایی هستند که در کنار هم با رنگهای مختلف یک پر طاووس درخشان و زیبا را با همبستگی و ترکیب خود ایجاد میکنند که آن همان شکوه و عظمت فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی است.
و در آخر به مردم قول میدهم که به آنها دروغ نگویم.
ولایتی: من تاکید میکنم که ایرانی، ایرانی است، از چابهار تا مازندران و از سرخس تا خرمشهر، همه مردم ایران اعم از شیعه و سنی و همه اقوام از ترک، لر، کرد، بلوچ، عرب و فارس و همه کسانی که در این سرزمین زندگی میکنند و اقلیتهای رسمی غیرمسلمان همه از حقوق برابر برخوردارند. بر اصل 15 و اصل 19 قانون اساسی که راجع به احیای فرهنگ اقوام است، تاکید دارم موضوع دیگر، موضوع سلامت است. بر اساس قانون برنامه پنجم، باید یک بیمه واحد باکفایت سراسری به نام بیمه سلامت ایرانیان درست شود به جای بیمههای نیمبند و نارسا که همه آحاد ایرانی را در بر بگیرد و طوری باشد که در آخر برنامه پنجم هزینه 70 درصدی که از جیب بیمار پرداخت میشود به 30 درصد برسد. اگر ما برنامه را اجرا کنیم برنامه ششم هم میتواند در این جهت به گونهای طراحی شود که به درمان رایگان رسید.
مطلب بعدی این است که بیماری های صعبالعلاج مثل سرطانها، مثل بیماریهای مزمن کبدی، کلیوی، قلبی، بیماری های مزمنی مثل دیابت، پیوند اعضا، تعویض زانو و همه اینها امروزه جزء مشکلات اساسی مردم است که مردم عادی قدرت پرداخت هزینههای آن را ندارند. قرار دادن یک ردیف بودجه برای پرداخت هزینههای بیماریهای صعبالعلاج جزء برنامههای بنده است.
جلیلی: ما اگر اعتقاد داریم که فرهنگ بر مبنای آموزههای دینی است و گفتمان انقلاب اسلامی و عامل پیشرفت و یک فرصت است باید این را جدی گرفته و در برنامه کار دولت قرار بدهیم. رییسجمهور باید این را به صورت جدی باور داشته باشد و بعد تمام موضوعاتی را که میتواند مانع استفاده از این فرصتها باشد برطرف کند. نه تنها این کار را کند بلکه باید با اقتدار ازظرفیت فرهنگی استفاده کند در سایر عرصهها. اگر ما بتوانیم هر موضوعی را در فرهنگ و با فرهنگسازی انجام بدهیم خیلی بهتر است تا بخواهیم با قانون و ابزار دیگری استفاده کنیم. باید این موضوع ساختار دولت باشد و نه تنها نباید مانعی باشد بلکه باید سازوکارها و تمام ظرفیتهای کشور که وجود دارد بتوانند ظرفیت خود را عرضه کنند مبتنی بر گفتمان اسلامی و این که بتوانند تولیدات خود را به بروز برسانند و باید کسانی که در خط مقدم فرهنگ هستند را پشتیبانی کنیم و دولت ستادش کوچک شود یک مثالی میزنم یک وزارتخانهای را بررسی میکردم که دیدم هزینه بودجه 66 درصد و 33 درصد برای کارهای سطحی اختصاص میدهد. در صورتی که این باید برعکس باشد. کسانی که در خط مقدمند مانند مادر که مهمترین کار را انجام میدهد معلم، مسجد، هنرمند اعم از شاعر، نویسنده و هر کسی این ظرفیت باید شکوفا شود تا بتوانیم به آن چیزی که میخواهیم به فرهنگ دست یابیم.
عارف: من به جایزه اسکار اصغر فرهادی اشاره میکنم که ما نتوانستیم از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم هرچند اصغر فرهادی در مراسم دریافت جایزه خود پیام صلح ملت ایران را به دنیا رساند. ما باید از دیپلماسی فرهنگی برای ارتباط با دنیا استفاده کنیم. اصل 9 قانون اساسی میگوید آزادی استقلال تمامیت ارضی و وحدت، از یکدیگر تفکیک پذیر نیستند و کسی نمیتواند به بهانه حفظ استقلال و تمامیت ارضی آزادیهای مشروع را با وضع قوانین سلب کند.من به سه اصل قانون اساسی میخواهم اشاره کنم. اصل 22 قانون اساسی میگوید مطبوعات آزادی بیان دارند مگر اینکه مخل مبانی دینی و ملی باشند و اصل 15 میگوید زبان و خط رسمی کشور فارسی است و بیان میکند که کتب به زبان فارسی هستند اما استفاده از زبان قومی در کنار زبان فارسی در مدارس آزاد است.
غرضی: ورود ابزار پیشرفته باعث توسعه فرهنگی در جامعه ما شده است. در گذشته زمانی که رادیو و تلویزیون وارد کشور ما شد ما شاهد این تحول و توسعه فرهنگی بودیم. شبکه مخابرات که آمد به خاطر اینکه ارتباطات دوطرفه بود توسعه فرهنگی نیز افزایش پیدا کرد. ما امروزه دارای امکانات فراوانی هستیم که میتواند ما را در ایجاد دولت الکترونیک یاری کند و از این امکانات میتوانیم برای کم کردن گپ دیجیتالی استفاده کنیم. مفهوم گپ دیجیتالی چیزی نیست جز اینکه اختلاف فرهنگی به صفر برسد.