۰
دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۰۰

پشت‌پرده حملات آمریکا به یمن

کارشناس مسائل آمریکا گفت: به نظر می‌رسد سناریوی کشاندن اسرائیل به دریای سرخ مطرح است و اسرائیلی‌ها در یک تقسیم کار با آمریکایی‌ها، این منطقه را به آن‌ها سپرده‌اند یا آمریکایی‌ها این منطقه را در جهت حفظ منافع خود و نیابتاً از سوی اسرائیل، مورد هدف قرار داده‌اند.
پشت‌پرده حملات آمریکا به یمن

مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل و ابعاد دستور رئیس‌جمهوری ایالات متحده برای حمله به یمن در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: باید پذیرفت که ایالات متحده آمریکا در پی ایجاد فضایی برای تثبیت قدرت خود در منطقه هارتلند بزرگ، با توجه به اولیت استراتژیک ایران و اولویت استراتژیک چین، در مرحله تثبیت نظم نوین جهانی است. آمریکا در حال بازتعریف نظم نوین جهانی بر اساس سناریوهایی است که پیش‌تر در سال ۱۳۹۲، تحت عناوین تک‌قطبی، تک‌چندقطبی، دوقطبی منعطف و واقعیت موازی‌ توضیح داده شده‌اند. وضعیت کنونی، که مرحله تأسیسی آن در سال ۱۹۹۰ توسط بوش پدر آغاز شد، پس از واقعه ۱۱ سپتامبر وارد مرحله تحکیمی و پس از واقعه ۷ اکتبر، وارد مرحله تثبیتی شده و جریان حرکت برای برخورد با نیروها و گروه‌های منطقه‌ای را خلق کرد.

وی ادامه داد: حمله به غزه و برخورد با حماس و حزب‌الله به انضمام وقایع رخ داده در سوریه، پاکسازی عراق و حمله به یمن، همگی در راستای تثبیت قدرت آمریکا صورت گرفته‌اند. این اقدامات، نمایشی از قدرت نیستند، بلکه زمینه‌ساز تثبیت نظم نوین جهانی هستند. در این راستا شرکای حیاتی آمریکا در حال بازتعریف نقش خود هستند و پس از حل‌وفصل نسبی مسئله اوکراین، اکنون نوبت خاورمیانه به عنوان نقطه گره‌ای، برای ورود به مرحله نهایی تثبیت نظم نوین جهانی رسیده است. در همین راستا، در ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ (۱۵ مارس ۲۰۲۵)، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، دستور حملات هوایی گسترده‌ای را علیه حوثی‌های یمن (انصارالله) صادر کرد و هدف اصلی این حملات، «توقف حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها و هواپیماهای آمریکایی و بازگرداندن امنیت به کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ« اعلام شده است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که از سال ۱۳۷۹ و پس از نگارش هارتلند-ریملند بزرگ، بارها تأکید شده است که ستون فقرات قدرت در قرن بیست‌ویکم، متوجه همین منطقه خواهد بود و از تنگه هرمز تا خلیج عدن و از خلیج عدن تا مدیترانه و باب‌المندب، این ستون فقرات قدرت را سر و شکل می‌دهد و یک نظام حقوقی مشروع، ناشی از فشارهای بین‌المللی و استفاده از وقایع، برای تثبیت این نظام حقوقی به نفع آمریکا در حال شکل‌گیری است. فارغ از این مسائل، این عملیات که احتمالاً چند روز ادامه خواهد داشت، منجر به کشته شدن حداقل ۳۱ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۰۰ نفر شده است که گفته می‌شود عمدتاً زنان و کودکان هستند. 

مطهرنیا گفت: ترامپ تهدید کرده که در صورت ادامه اقدامات انصارالله، آمریکا پاسخی قاطع خواهد داد و در مقابل انصارالله نیز اعلام کرده که این اقدامات بی‌پاسخ نخواهد ماند و تهدید کرده که حملات خود را علیه کشتی‌های اسرائیلی در دریای سرخ ادامه خواهد داد. به عبارت دیگر، به نظر می‌رسد سناریوی کشاندن اسرائیل به دریای سرخ مطرح است و اسرائیلی‌ها در یک تقسیم کار با آمریکایی‌ها، این منطقه را به آن‌ها سپرده‌اند یا آمریکایی‌ها این منطقه را در جهت حفظ منافع خود و نیابتاً از سوی اسرائیل، مورد هدف قرار داده‌اند. این در حالیست که انصارالله تأکید کرده‌اند که کشتیرانی بین‌المللی در این منطقه باید از سوی یمن تأمین امنیت شود و تنها کشتی‌های اسرائیلی هدف قرار نخواهند گرفت. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: این امر، بازی را به سمت نوعی جنگ شرافت در یمن سوق می‌دهد. یمنی‌ها برای این کار، نیازمند آمادگی کامل ابزاری، چه از نظر معنوی و چه از نظر مادی هستند. اما آیا این آمادگی برای مقابله با آمریکا و متحدانش و انجام حملات مؤثر وجود دارد؟ و آیا این اقدامات، زمینه‌ساز همان نظم مورد نظر آمریکا و شکل‌دهی به اثرات آن به نفع این کشور نخواهد شد؟ باید توجه شود که هدف غایی آمریکا، ایجاد فضایی است که در آن فضا، ناامنی‌های موجود، منجر به درخواست‌های مشروع از آمریکا برای حفظ امنیت در حوزه بین‌المللی شود. اینکه چرا لندن در حمله به یمن آمریکا را همراهی می‌کند به این دلیل است که انگلیس از سال ۲۰۱۸ در ارتباط با بسیاری از مسائل منطقه خاورمیانه، بعد از جریان برگزیت و همراهی با ترامپ وارد معرکه همکاری با ایالات متحده آمریکا برای نظم بخشیدن به منطقه شده و بر آن است که اردن و کویت را در منظومه مناطق تحت نفوذ خود حفظ کرده و با توجه به تجربه زیسته خود در ارتباط با عراق در دوران صدام، این بار در کنار آمریکا بتواند امتیازات بیشتری را در جهت استقرار نظم آینده جهانی به نفع لندن دنبال کند.

کد مطلب: 233881
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *