به گزارش رسانههای سوری، در شهر لاذقیه نیروهای دولت موقت سوریه پس از عقب نشینی از برخی مناطق، به شهروندان غیرنظامی حمله ور شدند. نیروهای الجولانی پس از فرار از برخی مناطق شهر جبله، زخمیهای خود را در بیمارستان شهر رها و به دیگر مناطق فرار کردند.
بنا بر گزارش رسانهها، هم اکنون درگیریهای شدیدی در مناطق اطراف شهر جبله به ویژه اتوبان ورودی آن در جریان است. نیروهای دولت موقت سوریه ادعا کردند که فرماندهی نیروی دریایی لاذقیه را از نیروهای مردمی بازپس گرفتهاند.
در شهر حمص نیز به رغم اعلام دولت موقت مبنی بر استقرار نیروهای امنیتی در مناطق شرقی به منظور جلوگیری از درگیریهای مذهبی، تروریستهای مسلح به منازل برخی شهروندان حمله و آنها را به آتش کشیدند. رسانههای نزدیک به دولت موقت سوریه از تحرکات نیروهای کرد مستقر در برخی محلههای شهر حلب برای تسلط بر دیگر مناطق خبر میدهند.
بر اساس این اخبار، نیروهای کرد مسلط بر محله شیخ مقصود حلب، بر میدان اللیرومون مسلط شده و پست ایست و بازرسی در این منطقه ایجاد کردهاند. صابرین نیوز نیز گزارش داد پس از محاصره نیروهای الجولانی در یک کمین فشرده که بر اثر آن دهها تن از نیروهای وابسته به الجولانی کشته و زخمی شدند، جاده طرطوس - حمص شاهد درگیریهای شدیدی است و معترضان در حومه استان طرطوس علیه نیروهای الجولانی کمین کردهاند. در همین حال اعلام شده در طرطوس حکومت نظامی اعلام شده است.
مقاومت مردمی سوریه اعلام موجودیت کرد
در همین حال خبرگزاری فارس گزارش داد گروههای مقاومت سوریه از تشکیل «شورای نظامی آزادسازی سوریه» خبر دادند. گروههای مقاومت تأکید کردند که هدف از تشکیل این شورا، «آزادی کامل خاک سوریه از دست تمامی گروههای اشغالگر و تروریست، سرنگونی نظامی حاکم و برچیدن دستگاههای سرکوبگر و فرقهگرایانه آن و تشکیل حکومت یکپارچه و دارای حاکمیت» است. المیادین در این باره نوشت مقاومت سوریه در پیامی فوری از جمهوری اسلامی ایران برای آزادسازی سوریه درخواست کمک کرد!
در همین راستا منابع خبری ساعاتی قبل نیز گزارش دادند که مخالفان دولت موقت سوریه به ریاست «احمد الشرع» ملقب به الجولانی بر فرودگاه نظامی سطامو در غرب این کشور مسلط شدند. فرودگاه بالگردی سطامو در ریف لاذقیه دقایقی پیش از سوی نیروهای مخالف دولت موقت سوریه به ریاست «احمد الشرع» ملقب به الجولانی پاکسازی شد.
این درحالی است که نیروهای الجولانی در ساعات گذشته از این فرودگاه و هواگردهای موجود در آن برای سرکوب مخالفان خود در استانهای ساحلی استفاده کرده بودند. همچنین تیپ کوهستان مقاومت مردمی سوریه نیز از تسلط بر همه مناطق مرزی این کشور با لبنان در غرب این کشور خبر داد. نیروهای تیپ کوهستان همچنین از تسلط بر منطقه الشیخ بدر در استان طرطوس خبر دادند. برخی رسانهها نیز اعلام کردند که نیرو و تجهیزات ارتش ترکیه برای کمک به دولت موقت سوریه در سرکوب مخالفان، از گذرگاه مرزی باب الهوی وارد سوریه شده است.
عناصر وابسته به الجولانی در ادامه سیاست سرکوب علویان، حملات شدیدی به استان لاذقیه انجام دادند که با مقاومت شدید مردمی روبرو شدند. پیشتر مجلس اسلامی علویان سوریه در فراخوانی از مردم این کشور خواست تا تظاهرات کنند و در برابر ظلم دولت الجولانی ایستادگی کنند.
فرمانده شورشیان چه کسی است؟
در همین حال، منابع امنیتی سوری به الجزیره اعلام کردند نیروهای باقیمانده از رژیم سابق علیه نیروهای امنیت عمومی در جاده بانیاس در حومه طرطوس، کمین کردند. دولت سوریه قدرت خود را بر همه گروههای خارج از قانون اعمال خواهد کرد و اجازه تهدید امنیت را نخواهد داد. این منابع افزودند: وزارت دفاع و نیروهای امنیتی در حال انجام عملیات میدانی برای برقراری امنیت و تعقیب مجرمان در لاذقیه هستند. گروههای متحصن در لاذقیه شامل مجرمان جنگی تحت فرمان افسر سابق نظام، سهیل حسن، هستند.
آنها تأکید کردند: از تمام شهروندان میخواهیم که با نیروهای امنیتی همکاری کنند و هرگونه فعالیت مشکوک را گزارش دهند. تأکید میکنیم که مرحله آینده مرحله ثبات و سازندگی تحت حاکمیت قانون خواهد بود. بنابر این گزارش، تعداد کشتهشدگان نیروهای امنیت عمومی به ۱۵ نفر در کمینهای مسلحانه بقایای رژیم در حومه لاذقیه افزایش یافته است.
یکی دیگر از فرماندهان ارتش سوریه در زمان حکومت بشار اسد، فرماندهی شورش علیه جولانی را بر عهده دارد. نام او "غیاث سلیمان دلا" است. دلا از فرماندهان تیپ ۴۲ تانک بود که بخشی از لشکر چهارم سوریه محسوب می شد، همان تیپی که پیش از انتصاب ماهر اسد به فرماندهی لشکر چهارم، تحت فرماندهی او بود.
دلا از فرماندهان نیروهای ویژه الغیث بود که به طور عمده در مناطق عملیاتی اطراف دمشق و غوطه شرقی و غربی فعالیت می کرد. عملیات متعدد او در این مناطق باعث شد که به "اسد الغوطتین" (شیر دو غوطه) معروف شود. گفته می شود دلا به عنوان یکی از فرماندهان نزدیک به ساختار قدرت سوریه، ارتباط نزدیکی با ایران و حزبالله لبنان دارد.
تبادل آتش بین مقاومت سوریه و نیروهای الجولانی ادامه دارد
در همین حال، خبرنگار تلویزیون العربی گزارش کرد در جریان درگیریها در شهر جبله در شمال غرب سوریه، ۱۳ تن از نیروهای وابسته به الجولانی کشته شدند. به نقل از شبکه خبری الجزیره، نیروهای الجولانی با معترضان در شهر طرطوس در ساحل سوریه مقابله کردند و کاروانهای نظامی وارد شهرهای لاذقیه و طرطوس شدند تا از عملیات یگانهای الجولانی علیه معترضان حمایت کنند. معترضان ۷ نیروی وابسته به تحریرالشام را در حومه شهر طرطوس کشتند.
خبرگزاری سوریه نیز به نقل از یک منبع در امنیت عمومی گزارش کرد نیروهای الجولانی در لاذقیه و طرطوس مستقر شدند و ضمن اعمال منع آمد و شد، عملیات پاکسازی علیه معترضان در مراکز شهرها، شهرکها و کوههای اطراف شروع شده است و نیروهای الجولانی از معترضان خواستند اسلحه خود را زمین گذاشته و خود را تحویل دستگاه قضایی دهند.
نیروهای بشار اسد پیشتاز حملات اخیر در سوریه
سه ماه پس از آنکه گروههای مسلح به رهبری هیات تحریر الشام به رهبری الشرع، اسد را سرنگون کردند، تلاشهای او برای متحد کردن سوریه پس از ۱۳ سال جنگ داخلی با چالشهای فراوانی روبهرو شده است. از جمله این چالشها، اعلام اسرائیل است که گفته حضور تحریرالشام را در منطقه جنوب غربی، نزدیک مرز اسرائیل، تحمل نخواهد کرد.
تنشها بهویژه در منطقه کوهستانی ساحلی شدیدتر شده است، جایی که دولت سوریه بسیاری از نیروهای خود را مستقر کرده و ساکنان گزارش دادهاند که روز پنجشنبه صدای تیراندازی سنگین را در چندین شهر و روستا شنیدهاند.
دولت تحت رهبری اسد نیز بهطور گسترده از جامعه علوی برای نیروهای امنیتی و دستگاه اداری دولت سوریه نیرو جذب کرده بود، اما مقامات اسلامگرا که اکنون قدرت را در دست دارند، در تلاشند تا این ساختار را از جمله از طریق برکناریهای گسترده، بازسازی کنند.
فعالان علوی میگویند که جامعه آنها از زمان سقوط اسد، بهویژه در مناطق روستایی حمص و لاذقیه، هدف خشونت و حملات قرار گرفته است. در حالی که احمد الشرع قول داده است که سوریه را به شکلی فراگیر اداره کند، تاکنون هیچ نشستی میان او و شخصیتهای ارشد علوی اعلام نشده است، در حالی که او با اعضای دیگر اقلیتها مانند کردها، مسیحیان و دروزیها دیدار داشته است.
جاشوا لاندیس، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهاما، میگوید: «علویها سازمانیافته یا متحد نیستند. اما گسترش نارضایتی و تظاهرات علیه دولت، شبهنظامیان مختلف در سراسر سوریه را جسورتر خواهد کرد. هم آنهایی که با رژیم جدید مخالفاند و هم آنهایی که تصور میکنند به نام انقلاب صحبت میکنند» او همچنین هشدار داد که این وضعیت «ممکن است منجر به مداخله خارجی شود.»