۰
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۳۰

هماهنگی بین ایران و عراق برای جلوگیری از نفوذ القاعده و داعش می‌تواند مؤثر باشد

کارشناس حوزه غرب آسیا گفت: معمولاً بین عراق و ایران مشورت‌های سیاسی، امنیتی و اقتصادی صورت می‌گیرد. اهمیتی که به سفر نخست وزیر عراق به ایران داده می‌شود بعد از بحران سوریه است و موضوع سوریه نیز برای عراق و ایران بسیار مهم است و هماهنگی بین ایران و عراق در راستای عدم نفوذ القاعده و داعش به داخل خاک عراق و آسیب نرساندن به کشورهای همجوار می‌تواند مؤثر واقع شود.
هماهنگی بین ایران و عراق برای جلوگیری از نفوذ القاعده و داعش می‌تواند مؤثر باشد

رضا میرابیان کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در خصوص تحولات منطقه، به ویژه با توجه به وقایع اخیر و سقوط بشار در سوریه، همچنین چالش‌های امنیتی پیش‌روی ایران، گفت: تهدید امنیتی وجود ندارد اگر هم تهدید وجود دارد باید آن را تبدیل به فرصت کنیم. ما چالش‌هایی را در طول سال‌های گذشته تجربه کرده‌ایم.

سقوط بشار اسد به معنای پایان مقاومت نیست

وی افزود: بنابراین حوادث سوریه به معنای پایان مقاومت و رویارویی با اسرائیل نخواهد بود. ما پدیده‌ای به نام یمن داریم که پس از سوریه به وجود آمده است و خود آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها نیز معترفند که در یمن توانایی انجام کار جدی ندارند. مقامات صهیونیستی نیز به نتانیاهو هشدار می‌دهند که جنگ یمن یک جنگ فرسایشی است و اگر اسرائیل وارد آن شود، پایان خوشی نخواهد داشت. بنابراین، این حوادث به معنای پایان جریان مقاومت با اسرائیل نیست و چالش‌ها در آینده همچنان وجود خواهد داشت.

هماهنگی بین ایران و عراق در عدم نفوذ القاعده و داعش می‌تواند مؤثر باشد

این تحلیل‌گر سیاست خارجی ایران در مورد سفر نخست‌وزیر عراق به ایران و موضوعاتی که در گفت‌وگوهای دوجانبه با مقامات کشور‌مان خواهد داشت، تصریح کرد: معمولاً بین عراق و جمهوری اسلامی ایران مشورت‌های سیاسی، امنیتی و اقتصادی صورت می‌گیرد. اهمیتی که به این سفر داده می‌شود بعد از بحران سوریه است و موضوع سوریه نیز برای عراق و ایران بسیار مهم است و هماهنگی بین ایران و عراق در راستای عدم نفوذ القاعده و داعش به داخل خاک عراق و آسیب نرساندن به کشورهای هم‌جوار می‌تواند مؤثر واقع شود. همان داعش در سوریه به وجود آمد و بعد به عراق منتقل شد، اگر همان زمان ورود نمی‌کردیم، امکان نفوذشان به ایران وجود داشت.

دولت عراق نه اراده و نه توان انحلال حشدالشعبی را ندارد

این کارشناس مسائل غرب آسیا در رابطه با وضعیت محور مقاومت در منطقه،‌ عنوان کرد: جایگاه حشد الشعبی در قانون مصوب مجلس عراق مشخص است، یک نیرویی است در چهارچوب نیروهای مسلح عراق اما با وظایف مشخص که از جمله‌ی این وظایف، حراست، حمایت و پشتیبانی از دموکراسی عراق است. این نکات بسیار مهم هستند و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را منحل کند. بعد از این حرف و حدیث‌هایی که اخیرا به وجود آمده است و آمریکایی‌ها و نماینده سازمان ملل در ایران فشار آورده است، همچنین گفته می‌شود این موضوعات را در دیدار با آیت‌الله سیستانی نیز مطرح کرده اند اما دولت عراق رسماً اعلام کرده که نه اراده و نه توان انحلال حشدالشعبی را ندارد و این امر با فتوای آیت‌الله سیستانی امکان‌پذیر است که ایشان هم با این موضوع مخالف هستند.

مهم‌ترین موضوع برای ما در سوریه حفظ تمامیت ارضی این کشور است

 وی با اشاره به نقش‌ تاثیرگذار ایران در منطقه و بیانیه اخیر اتحادیه عربی علیه حضور ایران در سوریه، بیان کرد: این بیانیه اتحادیه عربی در حقیقت پاسخ به اظهارات یکی از فرماندهان ارشد نظامی سابق ما بوده است که آنان این بیانیه را در مقابل آن اظهارات صادر کردند. در حال حاضر و در این ماجرا این بیانیه‌ها محلی از اعراب ندارد و نگاه به این موضوعات شکلی و سوری است. چند موضوع در سوریه برای ما اهمیت دارد که اولی را به حاکمان جدید سوریه گفته‌ایم که استقلال و تمامیت ارضی سوریه و وحدت سرزمینی آن برای ما اهمیت دارد. بقیه مسائل جنبه فرعی دارد. تمامیت ارضی سوریه برای ما اهمیت دارد که این امر می‌تواند جلوی تنش‌ها و اقدامات رژیم صهیونیستی  را بگیرد. 

اسرائیل هیچ دستاوردی در غزه نداشته است

میرابیان در تشریح آینده منطقه و تاثیر تحولات منطقه بر نقش کشور‌ها در خاورمیانه، گفت: آینده وارد یک پروسه‌ای شده و این پروسه طولانی خواهد بود تا زمانی که اسرائیلی‌ها دست از تجاوزات خود بردارند. گزارش‌های عبری‌زبان از رسانه‌های اسرائیلی حاکی از این است که ادامه وضعیت در غزه بعد از حدود چهارصد روز جنگ، این منطقه را به قبل از طوفان الاقصی بازمی‌گرداند. این بدان معناست که در این مدت، اسرائیل هیچ دستاوردی جز کشتار مردم در غزه نداشته است و هیچ آسیبی به توان حماس و فلسطین نرسیده است. این نتیجه‌ای است که مقامات امنیتی و نظامی اسرائیل به آن رسیده اند. در لبنان نیز وضعیت مشابهی را تجربه کرده‌اند. اگر در لبنان موفقیتی داشتند، هرگز آتش‌بس را امضا نمی‌کردند. در واقع، آن‌ها تلاش داشتند لبنان را به غزه تبدیل کنند، اما هزینه‌های انسانی بسیار سنگین بود و به همین دلیل مجبور به امضای آتش‌بس شدند. 

هزینه‌ها اسرائیل برای حمله به یمن بسیار گزاف و سنگین 

وی ادامه داد: بنابراین، در موضوع یمن نیز مطمئن باشید که هزینه‌ها برای اسرائیل بسیار گزاف و سنگین خواهد بود. همین دیشب، یمنی‌ها در پاسخ به حملات اسرائیل داده شد، فرودگاه بن‌گوریون و پالایشگاه تل‌آویو را هدف موشک‌ها خود  قرار دادند و  ناو‌های هواپیمابر ترومن را هم زدند. برخلاف آنچه که رسانه‌های اسرائیلی ادعا می‌کنند و می گویند ما یمن را به سوریه تبدیل می‌کنیم، لاف و گزافه است و آن‌ها چنین توانایی نخواهند داشت.

سیاست خارجی ایران در قبال فلسطین تغییر ناپذیر است

این تحلیل‌گر روابط بین‌الملل با بیان اینکه سیاست ما در قبال مسئله فلسطین و اسرائیل تغییرناپذیر است، گفت: این یک استراتژی ثابت است و اگر چالشی در سیاست‌های ما ایجاد شود، به معنای تغییر در موضع‌مان نسبت به مسئله آزادسازی فلسطین نخواهد بود. این سیاست از ابتدای انقلاب و از زمان حضرت امام وجود داشته و ادامه خواهد یافت. وجود اسرائیل موجودیت کشور‌های منطقه را به خطر انداخته است و به‌ویژه تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورهای منطقه است.

چالش امنیتی اسرائیل در منطقه را باید با ساخت چالشی بزرگ‌تر پاسخ دهیم 

وی  در خصوص نحوه پاسخ‌گویی به تهدیدات اسرائیل در منطقه، خاطرنشان کرد: باید به چالش‌های بزرگ‌تر پاسخ دهیم و از موضع تدافعی در قبال اسرائیل خارج شویم. حتی اگر موضوع مناقشات هسته‌ای ما نیز برطرف شود، موضوع اسرائیل همچنان باقی خواهد ماند. در حال حاضر بحث موجودیت اسرائیل مطرح است و بقای اسرائیل به بقای غرب و تسلط آن بر منطقه گره خورده است، غرب بدون اسرائیل نمی‌تواند در منطقه تسلط داشته باشد و به همین دلیل است که آمریکا و کشورهای غربی تمام تلاش خود را برای حفظ اسرائیل  به کار بسته‌اند.

کد مطلب: 229495
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *