جلسه صبح ۱۱ دی ماه مجلس دوازدهم با نطق رئیس مجلس شورای اسلامی شروع شد، نطقی صریح در نقد استیضاح وزرا در شرایط فعلی و با تاکید بر پرهیز از سیاسی کاری نمایندگان مجلس. محمد باقر قالیباف که خبر کلید زدن استیضاح وزیر اقتصاد را شنیده بود، خطاب به نمایندگان اخطار سیاسی کاری داد و گفت «متاسفانه عدهای با نگاه سیاسی از مطالبه به حق مردم استفاده نادرست میکنند تا مجلس را وادار به اخذ تصمیماتی کنند که نتیجهاش بیمتولی شدن کنترل قیمت ارز است. مجلس هیچگاه چنین تصمیماتی نخواهد گرفت که باعث رها شدگی قیمت ارز شود.»
اما منظور قالیباف از عده ای که با هدف سیاسی کاری مشکلات بازار ارز را پیگیری می کنند، چه کسانی است؟ محمدتقی نقدعلی از جمله نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری سیاسی کاری در ماجرای استیضاح را رد می کند و به خبرگزاری خبرآنلاین می گوید « همه نمایندگان اعم از اصلاح طلب و اصولگرا به دنبال استیضاح هستند». ابوالقاسم جراره، مجتبی یوسفی، سیدجواد حسینی کیا و روح الله ایزدخواه هم تقریباً همین پاسخ را می دهند.
محمد تقی نقدعلی، نماینده نزدیک به جبهه پایداری در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره اینکه تنها ۶ ماه از عمر دولت چهاردهم می گذرد ولی نمایندگان طرح استیضاح اعضای کابینه از جمله وزیر اقتصاد را مطرح کردند، چه کسانی و یا طیفی به دنبال این استیضاح هستند، گفت: امروز مردم از ما مطالبه می کنند که در باب وضعیت دلار و تورم موضع گیری کنیم. همانطور که می دانید کسی که برای اداره کشور برنامه ریزی و اجرا می کند، قوه مجریه است. علی القاعده مجلس بنا ندارد، در جایی دست دولت را بسته بهانه جویی کند، اما در جاهایی که واقعاً دست باز است و در اثر کم کاری یک مقام مسئول اعم از وزیر، معاون وزیر، رئیس سازمان و یا هر مقامی که کم کاری کند، ما موظف به انجام وظیفه نظارتی خود هستیم.
وی افزود: الان هم در برخی عرصه ها در حال بررسی هستیم، اگر واقعاً به این نتیجه برسیم که در مسائل ارز، سوخت و تورم کوتاهی انجام شده، انجام وظیفه خواهیم کرد و بحث استیضاح را رقم خواهیم زد.
نقدعلی در واکنش به اینکه قالیباف گفت اگر به این نتیجه برسیم که استیضاح به بهبود شرایط مردم کمک می کند، این کار را انجام می دهیم، تصریح کرد: دقیقاً مطلبی است، چه موقعی استیضاح به بهبود شرایط مردم کمک می کند؟ زمانی که مشاهده کنیم وزیری می توانسته کاری انجام بدهد اما کوتاهی کرده است و یا مسئول اجرایی امکان اقدام کاری را داشته اما کوتاهی کرده است. اما اگر مواردی اجتناب ناپذیر باشد همه باید همراهی کنیم که مشکل آن موارد اجتناب ناپذیر حل شود.
نائب رئیس اول کمیسیون قضائی در پاسخ به اینکه در مجلس چه کسانی به دنبال استیضاح هستند، خاطرنشان کرد: آنچه که من از فضای عمومی نمایندگان دریافت می کنم این است که همه نمایندگان اعم از اصلاح طلب و اصولگرا درباره مباحث اقتصادی و بحث دلار، ارز و تورم و عملکرد وزرا در این حوزه ان قلت دارند، من به وفور در کمیسیون ها مشاهده می کنم و از برخی از سینه چاکان جبهه اصلاحات و حامیان سرسخت دولت که در مجلس هستند،می شنوم که نسبت به عملکرد برخی وزرا به ویژه در حوزه قطعی برق و مازوت سوزی و گردن هم انداختن مسئله برق و انرژی را یک ناکارآمدی تلقی می کنند. این را بنده به عینه از کسانی که شاید در جامعه تصور شود اینها از حامیان دولت هستند و نسبت به آن اغماض می کنند، شنیده و دیدم. لذا ریاست جمهوری تا کار به کشانده شدن وزرا به صحن علنی نرسیده، رسیدگی کند.
نقدعلی درباره اینکه استیضاح تا چه اندازه رابطه همکاری دولت و مجلس را تحت الشعاع قرار می دهد، یادآور شد: خیر، استیضاح همیشه بوده است، در همه دولت ها و مجالس بوده، این به معنای بهم خوردن رابطه نیست.
سید جواد حسینی کیا، نایب رئیس اول کمیسیون صنایع و معادن در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به اینکه از نطق قالیباف درباره استیضاح این نکته برداشت می شود که عده ای دنبال استیضاح هستند، اساساً چه کسانی به استیضاح وزرای دولت چهاردهم هستند، گفت: به نظرم مطالبه مردم است، که در این شرایط در قضیه ارز چه کسی مقصر اصلی است؟ بی تدبیری وزارت اقتصاد و بانک مرکزی است، یعنی نمی توانند از ریال حفاظت و صیانت کنند، چه کسی باید پاسخگوی این همه کاهش ارزش پول ملی باشد؟ این کشور وزارت اقتصاد و بانک مرکزی دارد، مخصوصاً بانک مرکزی مسئولیت رسمی این کار را برعهده دارد و متولی امر هستند، ناتوان هستند؟ کنار بروند.
وی در مورد اینکه بنابراین نظر شما این است که صحبت های قالیباف خطاب به فرد یا جریان خاصی نبود، افزود: خیر، درست است که شرایط وحدت فضایی را به وجود می آورد که فعلاً اقدامی نشود اما مطالبه اصلی مردم این است که ناکارآمدان عرصه اقتصادی کنار بروند.
حسینی کیا درباره تاثیر استیضاح بر کمرنگ شدن فضای همکاری میان مجلس و دولت تصریح کرد: من نمی دانم، ما که نباید مردم را قربانی کنیم.
مجتبی یوسفی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره حامیان استیضاح وزیر اقتصاد گفت: نگاه سیاسی مجلس دوازدهم مشخص است اما من خودم به دلیل ناکارآمدی به چند نفر از وزرا رأی ندادم، ولی در مجموع مجلس جزو بی سابقه ترین مجالس و دولت ها بود که یکجا به همه کابینه رأی داد. از آن طرف مجلس در بودجه سال ۱۴۰۴ هم به همین صورت عمل کرد. البته من مطئن هستم اگر در ابتدای سال آینده تورم داشته باشیم، دولت خواهد گفت که این مصوبه مجلس است اما اصل لایحه را دولت آماده می کند، مجلس اختیارات محدود در جابه جایی برخی از تبصره ها و مواد دارد.
وی افزود: اما در مجلس یازدهم یکی از وزرای شهید رئیسی استیضاح شد، دیگری برکنار شد، برخی از مدیران عزل شدند و یک وزیرش هم رأی نیاورد، حتی لایحه بودجه هم رأی نیاورد، بنابراین مجلس سیاسی کاری نکرد چون اعتقاد عملی به این دارد که موفقیت پزشکیان، موفقیت نظام است. ولی الان مردم در موضوعات اقتصادی دچار مشکل هستند، مجلس همه همراهی های خود را انجام می دهد. امروز معیشت مردم و قیمت دلار اهمیت دارد، این وضعیت فعلی را الان کسی می پذیرد؟ سفره مردم کوچک شده، تورم افزایش پیدا کرده است. در همین دو ماه گذشته نزدیک به ۶۰ درصد افزایش قیمت ارز داشتیم، یعنی ۶۰ درصد ارزش پول ملی کاهش پیدا کرد، ۶۰ درصد قدرت تولید کننده کاهش پیدا کرد و یعنی ۶۰ درصد هزینه بر مردم تحمیل شد.
یوسفی همچنین تصریح کرد: بعد وزیر تخصصی اقتصاد به جای اینکه به این موارد بپردازد، در مورد فیلترینگ صحبت می کند، فیلترینگ یک تصمیم است که اتفاقاً رئیس لغو یا تایید آن هم خود رئیس جمهور است که هم رئیس شورای عالی فضای مجازی و هم رئیس شورای عالی امنیت ملی است.
وی در واکنش به اینکه البته در شورای عالی فضای مجازی درباره فیلترینگ رأی گیری می شود، اظهار کرد: بالاخره رئیس، رئیس جمهور است و به صورت کارشناسی بحث کنند. اما وزیری که مسئول اقتصاد کشور است درباره فیلترینگ صحبت کند؟ اینها واقعیت ها است. الان مجلس می گوید ما آماده پذیرش لایحه دو فوریتی هستیم، اگر لازم است ما طرح بدهیم، علاوه بر این در صحن به صورت علنی و غیرعلنی جلساتی برگزار کردیم آن هم با هدف کمک به دولت.
یوسفی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر به این نتیجه رسیدیم که یک وزیر نمی خواهد به اولویت مردم توجه کند، نباید از او سوال بپرسیم و یا استیضاح کنیم؟ بله، امکان دارد زمان آن به تأخیر بیافتد اما اینها وظیفه مجلس است و مجلس هم تحت تأثیر این پروپاگاناداها، از وظیفه قانونی خود که نیابت از مردم برای پیگیری مشکلات است، کوتاه نمی آید.
عضو هیئت رئیسه مجلس در مورد اینکه رهبری بر کمک مجلس به دولت تأکید کردند و به نظر می رسد این قبیل اقدامات نظیر استیضاح مجلس را از مسیر کمک به دولت خارج می کند، یادآور شد: یعنی رأی کامل دادن به کابینه و لایحه بودجه سال آینده کمک نبود؟ کمک به چه قیمت؟ دلار تا کجا افزایش پیدا کند؟ بیکاری بیشتر شود؟ مجلس هم از ابزار نظارتی خود استفاده نکند؟ منظور این است؟ مگر در دولت روحانی، مجلس دهم برخی وزرا را استضیاح کردند آن هم در شرایطی که دولت و مجلس برخاسته از اصلاح طلبان بودند. منظور این است که مجلس را تعطیل کنیم؟ چه کسی باید مطالبات مردم را بگوید؟ مردم فهیم هستند، ما همراه هستیم، کمک می کنیم اما از ابزارآلات نظارتی خود به نیابت از مردم استفاده می کنیم.
ابوالقاسم جراره، دبیرکل شریان در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره اینکه چه کسانی پشت جریان استیضاح وزیر اقتصاد هستند، گفت: نمایندگان. طراح آن حاجی دلیگانی است و بقیه نماینده ها هم امضاء می کنند.
وی در پاسخ به اینکه البته صحبت های قالیباف در مورد استیضاح به صورتی بود که به نظر می رسید خطاب به افرادی خاصی جملات را می گوید، افزود: قالیباف حرف خودش را زد و نمایندگان هم کار خودشان را می کنند. او هم یک نماینده است که جایگاه ریاست را دارد و مانند سایر نمایندگان نطق داشت.
جراره در پاسخ به این سوال که از اظهارات قالیباف این نکته دریافت می شود که عده ای به بهانه استیضاح به دنبال تخریب رابطه دولت و مجلس هستند و ضمن اینکه گفت اگر استیضاح به بهبود شرایط کمک کند، این کار را انجام می دهیم، تصریح کرد: الان فضای مردم بلاتکلیف است. قیمت ارز خیلی نامعقول و شتابنده افزایش پیدا کرد. دولت دلار ۵۰ و خورده ای تحول گرفت و الان ۸۰ و خورده ای است. این شرایط حتماً به نفع مردم نیست و کسی باید جلوی آن را بگیرد چراکه مردم باید هزینه این مسیر شتابنده را بدهند، به این معنی که سفر مردم روز به روز کوچک تر می شود و فقر به مردم تحمیل می شود. یعنی با تصمیم گیری های غلط در حوزه پولی و ارزی ارزش پول ملی کاهش پیدا می کند و سفره مردم کوچک تر می شود، در این شرایط کسی باید جلوی این اتفاقات را گرفت.
وی افزود: اگر بانک مرکزی و وزیر اقتصاد نمی توانند یا مجلس باید محکم بایستد، که کسی را بگذارند که بتواند این کار را انجام دهد. اینکه مردم روز به روز فقیرتر شوند، دور از انصاف و کشوری است که این همه منبع و فرصت دارد. در حال حاضر یک بخشنامه سیاسی وجود دارد. به این ترتیب که به جوانانی که دارای قرارداد کار معین هستند، ابلاغ می کنند که قرارداد آنها تمدید نشود و یا اصلاً ابطال شود. این خلاف قانون اساسی است.
جراره در پاسخ به این پرسش که در همین دولت این ابلاغیه صادر شده است یا مربوط به قبل است، تصریح کرد: بله، اول دی ماه ابلاغ کردند و ۱۷ آذر ماه هم ابلاغیه دیگری بوده است. اینها حتماً غلط است. در این شرایط اقتصادی که مردم دارند، یک نگرانی به نگرانی مردم اضافه کردن، کجای عقل و منطق است؟ اینکه فردی مشغول کار است و زندگی خود را براساس آن برنامه ریزی کرده را بیکار کنیم، کجا منطق و قانون است؟ حتی برخلاف قانون اساسی است.
این نماینده مجلس ادامه داد: وسط قرارداد که نمی توان آن را باطل کرد. در نتیجه اگر کسی ناکارآمد و مخل است براساس روال قانونی می توان با آن برخورد کرد اما اینکه کسی که مشغول کار است را برکنار کنند،این حتماً سیاسی کاری و به دور از حق و عدالت است. اگر دولتی بعد از این دولت آمد، هر کسی که در این دولت مشغول به کار شده را لغو قرارداد کنند؟ این با کجای قانون سازگار است.
جراره در پاسخ به اینکه به نظر می رسد عده ای به دنبال برهم زدن فضای همکاری میان دولت و مجلس هستند، خاطرنشان کرد: هر کسی که دنبال این باشد که میان مجلس و دولت انشقاق و اختلاف ایجاد کند، این کار نه به صلاح کشور است و نه اینکه درست است.
وی در واکنش به اینکه با استیضاح فضای همکاری دولت و مجلس بهم نمی خورد، ادامه داد: اینکه بنا داشته باشیم دولت هر کاری کرد، سکوت کنیم، اینکه با چارچوب اختیارات قانونی و نمایندگی ما در تناقض است، مردم به ما رأی دادند که از حق آنها دفاع کنیم البته به دولت هم رأی دادند که کار کند، اگر جایی نقضی داشت، وظیفه داریم که با استفاده از اختیارات قانونی خود دولت را در چارچوب خود قرار بدهیم.
جراره یادآور شد: حتماً به دولت کمک و حمایت می کنیم، هر جایی که دولت عملکرد خوبی داشته باشد، حمایت می کنیم. این که باور ماست که همه باید تلاش کنیم تا دولت موفق شود. البته این در شرایطی است که دولت به سمت حل موضوع برود، وقتی قیمت دلار طی ۴،۵ ماه تا این اندازه افزایش پیدا می کند، خیلی نگران کننده است، ما می خواهیم به کجا برسیم. مردم هر روز فقیرتر و گرفتارتر می شوند، ما باید جایی بایستیم یا خیر، اگر این مخالفت با دولت است، تفسیر غلطی است. ما می خواهیم به کشور و مردم کمک کنیم، اگر دولتی اختیاراتی می خواهد که به او در حل مسئله کمک می کند، بیاید ما آن اختیارات را به او بدهیم، اگر نقص قوانین است، بگوید که اصلاح کنیم والا اینکه سکوت کنیم که دلار به ۱۰۰، ۱۲۰، و ۱۳۰ هزار تومان برسد حتماً به مردم فشار می آید. ما که نمی توانیم به این صورت رضایتمندی را جلب کنیم، حتماً باید اتفاقاتی رقم بخورد.
روح الله ایزدخواه، عضو کمیسیون اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره اینکه نطق رئیس مجلس درباره درخواست استیضاح حاکی از این است که فرد یا افرادی به دنبال این قضیه هستند، به نظر شما این گمانه زنی تا چه اندازه صحت دارد، گفت: قاطبه مجلس از وضعیت اقتصادی به ویژه ارز ناراضی هستند و علی رغم پیگیری هایی که ظرف کمتر از یک ماه اخیر داشتیم، اتفاقی نیفتاد در صورتی که مجلس در این زمینه به دولت نامه نگاری کرد و پیشنهاداتی داد، چنانچه یک نامه با ۱۳۰ امضا و نامه دیگر با ۱۱۰ امضا به دولت ارسال شد. ظاهراً دولت یا نمی خواهد بشنود و یا اقدامی نکرده که وضعیت مدیریت قیمت ارز به شدت رو به وخامت است.
وی افزود: از این جهت ما در کنار اقدامات نظارتی که داشتیم احساس می کنیم از ابزارهای نظارتی دیگر نظیر استیضاح می شود استفاده کرد، لذا در مجلس بحث استیضاح وزیر اقتصاد مطرح است، امروز هم در سامانه ثبت شده و در حال جمع آوری امضاء است، حق قانونی مجلس است و البته ما هم همچنان به تعاملات توصیه ای و فکری خود با دولت ادامه می دهیم ولی اگر احساس کنیم اتفاقی نمی افتد، طبیعتاً حق مردم و مجلس که از ابزارهای دیگر هم استفاده شود.
ایزدخواه در واکنش به اینکه صحبت های قالیباف نشان می دهد که در این شرایط موافق استیضاح نیست، تصریح کرد: البته قالیباف هم گفت تا زمانی که راه تعامل با دولت باز است و گفت اگر احساس کنیم که نمی شود، آن وقت می توانیم از ابزار استیضاح استفاده کنیم.
وی در پاسخ به اینکه الان راه تعامل دولت و مجلس باز است یا خیر، اظهار کرد: تا امروز جلسات فشرده ای داشتیم اما نکته این است که سیاست دولت از اساس سیاست غلطی است، اینکه بخواهیم مدیریت ارز را به بازار آزاد بسپاریم، وضعیت همین می شود. البته بازار آزاد نداریم چراکه عمده ارز در کنترل دولت قرار دارد. در نتیجه این نوعی انفعال و رها کردن مسئله است.
ایزدخواه ادامه داد: افزایش قیمت ارز در همین چند ماهه روی کار آمدن دولت جدید رکورد زده است و در هیچ دولت دیگری چنین سابقه ای نداشت. لذا رکورد زد و از این جهت نگران می شویم که ظاهراً بنای اصلاح نیست و امیدواریم دولت فکر اساسی کند، تغییر رویه جدی بدهند. البته در نامه ای ۱۶ پیشنهاد به دولت دادیم. در حال حاضر بخشی از قانون اجرا نمی شود کما اینکه قانون بارزه با قاچاق کالا و ارز به درستی اجرا نمی شود، در حالی که ابزارهای قانونی برای دولت وجود دارد، بنابراین امیدوار هستیم که دولت در این راستا تغییر رویکرد بدهد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت از آن ۱۶ پیشنهاد استقبال کرد یا خیر، گفت:پالس و پاسخی به ما ندادند که ببینیم گوش کردتد یا شنیدند. این سیاست تکراری است که نرخ را به سمت سقف قیمت ارز حول بدهیم، این در دولت های قبلی هم تکرار شد و شکست خورد اما با این وجود دولت جدید همچنان بر تکرار این مسیر اصرار می ورزد.
ایزدخواه در مورد اینکه به نظر می رسد در کنار طرح استیضاح عده ای به دنبال سوءاستفاده از این فضا برای برهم زدن رابطه دولت و مجلس هستند، خاطرنشان کرد: همکاری دولت و مجلس به معنای تبعیت مجلس از دولت نیست، مجلس قوه ای مستقل و در رأس امور قرار دارد، ریل گذار نظام است. لذا مجلس باید همکاری کند اما این به معنای تبعیت از دولت نیست و در این شرایط اگر بنای اصلاح نداشته باشد، طبعاً مجلس حق برخورد خود را چه در حوزه تقنین و چه نظارت قانونی می داند. نکته دیگر اینکه مجلس مکمل دولت نیست، شأن مجلس ریل گذاری است.