; ?>; ?>
به گزارش مردم سالاری آنلاین، مناظرهای میان احمد بخارایی، مدیرگروه جامعهشناسی سیاسی انجمن جامعهشناسی و ابوالفضل اقبالی، مدیر اندیشکده زن و جامعه و از دستاندرکاران تدوین لایحه حجاب و عفاف در خصوص تحلیل و تفسیر این لایحه از سوی دیدهبان ایران برگزار شد. در ادامه بخشی از این مناظره به صورت مکتوب و ویدیویی آمده است.
کمیسیون قضایی و فرهنگی، مرکزپژوهشها و نماینده دستگاهها در تدوین این لایحه نقش داشتهاند
دیدهبان ایران: چرا به صورت شفاف اعلام نمیشود که نویسندگان لایحه حجاب و عفاف چه کسانی هستند؟
اقبالی: اینکه خیلی روشن است و الان همه میدانند که لایحه حجاب و عفاف در کمیسیون قضایی مجلس تنظیم شده است و نمایندگان هم در کمیسیون حضور داشتند و رای دادند. چیز مبهمی نبوده که کسی نداند. بالاخره نگارش این متن اضلاع مختلفی داشته و محصول قلم یا انشا یک فرد نیست. افراد مختلفی نقش داشتند و هرکسی یک بخشی را نگاشته است.
دیدهبان ایران: اگر بخواهید چند نفر شاخص را نام بیاورید، چه کسانی هستند؟
اقبالی: اسم ضرورتی ندارد ولی اسامی نمایندگان عضو کمیسیون قضایی مشخص است. اگر هم لیست اعضای کمیسیون را در اینترنت جست و جو کنید، به صورت کامل موجود است. اعضای کمیسیون فرهنگی و مرکز پژوهش های مجلس نقش داشتهاند. دستگاهها هم نماینده داشتنهاند، نماینده فراجا، وزارت کشور و قوه قضائیه همه حاضر بودند و [این لایحه] حاصل یک هم افزایی میان دستگاهها و نهادهای حاکمیتی بوده است. هرکسی گردن نمیگیرد باید ببینیم دلیلش چیست؛ به نظر میرسد یا از شیطنت رسانهها میترسند یا یک مقدار انفعال به خرج میدهند وگرنه پیدا کردن اسامی کسانی که درگیر تدوین این لایحه بودهاند، کار سختی نیست.
دیدهبان ایران: آیا آقای آقا تهرانی هم جزو طراحان بوده است؟
اقبالی: چرا اسم میپرسید؟ من عنوان کردم که کمیسیون قضایی و فرهنگی، مرکزپژوهشهای مجلس و نماینده دستگاههای مختلف بودهاند. یعنی فراجا، دولت و نمایندگان مجلس که 70 درصد به این لایحه رای دادهاند، نمیتوانند سهم خود در تدوین آن را انکار کنند. اگر میخواهید مطالبه کنید، افراد معلوم هستند و میتوانید مطالبه کنید.
اگر لایحه حجاب و عفاف اجرایی شود، از بالاشهر شروع میشود
دیدهبان ایران: شما عنوان کردید که اگر فرزندان مسئولان حجاب خود را رعایت نکنند، برخوردی که با آنها میشود با مردم عادی تفاوت میکند. چرا در مورد فساد مالی چنین قانونی گذاشته نمیشود؟
اقبالی: درمورد فساد قانون وجود دارد و طوری نیست که ما خلا قانونی داشته باشیم. ما هم نسبت به برخوردهای سلیقهای با آقازادهها اعتراض داریم. اتفاقا این ماده خاص که برخورد با فرزندان مسئولان شدیدتر شود، به پیشنهاد من در لایحه گنجانده شد چراکه معتقدم آنکه به حاکمیت منتصب است، خطاهایش دو برابر شهروندان عادی باید مجازات شود. درباره فساد مالی هم اگر دست من بود حتما این برخورد سفت و سخت را در نظر میگرفتم. در لایحه حجاب آنچه از دست ما بر میآمده این بود که گفتیم هم در برخورد و هم در شروع، یعنی اگر قانون از فردا بخواهد شروع شود، از بالاشهر شروع شود. به بیانی دیگر از کسانی که به نوعی به مسئولین و حاکمیت انتصاب دارند و در بالاشهر هم مستقر هستند، شروع شود. این چیزی بوده که از دست ما بر میآمده وگرنه حاکمیت هم حتما باید این اهتمام را در برخورد با آقازادهها داشته باشد. کمااینکه قوانینش را هم داریم.
جریمههای سلبریتیها سختتر و شدیدتر از افراد عادی است
دیدهبان ایران: در مورد سلبریتیها چطور؟
اقبالی: جریمههایشان در این لایحه سختتر و شدیدتر است چراکه آنها شهروندان عادی نیستند و رفتارشان یک سری تبعات اجتماعی را به دنبال دارد.
سلبریتی که هنجارشکنی میکند، از کشور برود!
دیدهبان ایران: باعث مهاجرت آنها نمیشود؟
اقبالی: حالا بشود، اشکالی ندارد. این را صراحتا میگویم که تمام هنرمندان ریشه در این خاک دارند و قدمشان روی چشم، اساسا بدون هنرمندان فضای هنریمان مختل است اما هنرمندی که حضور و زندگیاش در کشور قرار است ملازم با هنجارشکنی و قانونشکنی باشد و اگر کسی متعرض این قانونشکنی شود، او به اعتراض از کشور خارج میشود، خب باعث مهاجرت شود، چه ایرادی دارد؟!