اگرچه تا دو روز گذشته این تلاشها عمدتا در حد حملات به جنوب لبنان، حمله موشکی به فرودگاههای سوریه و همچنین کشتار مردم کرانه باختری بود، اسرائیل عصر روز دوشنبه بلندترین گام خود در این راستا را برداشت و با ترور شهید سید رضی موسوی، از فرماندهان ارشد سپاه قدس در سوریه، عملیاتی را مستقیما علیه ایران انجام داد.ایران که در تمام این مدت بر عدم مداخله خود در جنگ غزه تاکید میکرد، پس از شهادت سردار موسوی اعلام کرد که قطعا رژیم صهیونیستی تاوان این جنایت را پس خواهد داد و شمارش معکوس برای انتقامگیری از اسرائیل آغاز شده است. طبق اخبار منتشرشده اسرائیل نیز در حال آمادهسازی خود برای هر گونه پاسخ احتمالی از سمت ایران است.
علیرضا مجیدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه سه نگاه در خصوص به شهادت رساندن سردار موسوی توسط اسرائیل وجود دارد، اظهار کرد: نگاه اول این است که اکنون اسرائیل در باتلاق غزه گیر کرده و میخواهد جبهههای جدید عملیاتی باز شود و به همین دلیل دست به این اقدام زده تا ایران واکنش متقابل نشان دهد. طرفداران این دیدگاه معتقدند اکنون واکنش ایران بازی در زمین اسرائیل محسوب میشود.
وی با اشاره به روند ترورهای اخیر اسرائیل، افزود: ماه گذشته دو عضو سپاه نیز در سوریه توسط اسرائیل شهید شدند. همچنین اسرائیل تا کنون اقدام به حملات موشکی به برخی از مراکز مهم سوریه و لبنان کرده است، از جمله حملات به فرودگاههای دمشق و حلب که در فواصل دو، سه روزه چندین بار انجام شد. این نشان میدهد اگر پاسخی مناسب به اسرائیل داده نشود، این حملات و ترورها ادامه دارد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه اضافه کرد: نگاه سوم بیان میکند ما تا زمانی که بر روی زمین هستیم و زمین را در اختیار داریم، خاک مال ماست. اسرائیل در هوا علیه ما عملیات انجام میدهد، اما بر روی زمین شاهد پیشروی مقاومت هستیم. اصطلاحا گفته میشود اسرائیل پدافندی است، نه آفندی.
مجیدی با بیان اینکه واقعیت این است که اگر اکنون اسرائیل پاسخ جدی نگیرد، امکان دارد که باز هم دست به عملیات علیه ما بزند، عنوان کرد: این پاسخ باید با تمام اقداماتی که در عرض این ۸۰ روز توسط جبهه مقاومت علیه اسرائیل انجام شده، تفاوت اساسی داشته باشد. تا کنون هم بین لبنان و سوریه با اسرائیل تبادل آتش وجود داشته و یمن هم در دریای سرخ تنشهایی با رژیم صهیونیستی دارد، اما این پاسخ باید بسیار متفاوتتر از اینها باشد تا بازدارندگی کافی را ایجاد کند.
وی با بیان این عقیده که حمله به مواضع اسرائیل در جولان بهترین پاسخی است که میتوان داد، گفت: هرچند تا کنون هم تبادلات آتش بسیاری بین دو طرف در جولان صورت گرفته، اما این بار دیگر نباید در حد حملات معمولی باشد و باید یک اتفاق جدی میدانی اما محدود در جولان رخ دهد. البته نباید به شکل عملیات زمینی باشد که ما آغازکننده جنگ باشیم، این عملیات میتواند به صورتهای توپخانهای، هوایی و دریایی باشد و بهترین گزینه هم این است که از داخل سوریه انجام شود.
مجیدی با اشاره به تنشهای روزافزون بین مقاومت با اسرائیل و آمریکا در سوریه، لبنان و یمن، بیان کرد: اکنون تقریبا تمام ناظران به این نتیجه رسیدهاند که جنگ غزه راه حل نظامی ندارد و هیچ چارهای جز مذاکره سیاسی نیست. اگر این را بپذیریم، آنگاه عملیاتهای نظامی صرفا در حد کارتهای بازی میز مذاکره سرنوشتساز است. یعنی اکنون تبادل آتش باید در حدی باشد که برای طرفین قدرت چانهزنی ایجاد کند و هر کدام از دو طرف به قدرتشان در انجام عملیات نظامی صرفا به چشم یک ابزار چانهزنی بر سر میز مذاکره نگاه کنند.
وی با اشاره به اقدامات نظامیای که اسرائیل ممکن است برای افزایش قدرت چانهزنی خود انجام دهد، اظهار کرد: اسرائیل یا باید پیشروی زمینی خود در غزه را گستردهتر کند که شدنی نیست، یا باید تعدادی از فرماندهان شاخص حماس را ترور کند که در تمام این ۸۰ روز نتوانسته چنین کاری انجام دهد. بنابراین اگر این دو گزینه را کنار بگذاریم، سومین کاری که اسرائیل میتواند انجام دهد، کسب دستاوردهای نظامی در فراسوی غزه است و امکان دارد که هم سوریه و هم لبنان به طور جدیتری تبدیل به میدان نبرد شوند. به طور کلی عملیات نظامی در هر سطحی نمیتواند راه حلی برای پایان یافتن بحران غزه باشد، بلکه نهایتا کارتی است برای امتیازخواهی سر میز مذاکره که تنها راه حل این بحران است و اکنون اسرائیل هم برای افزایش کارتهای خود تلاش میکند.