در بیشتر خودرو ها، ترمز دستی با فشردن یک دکمه یا کشیدن یک قطعه دستی کنترل میشود که به یک کابل متصل شده و باعث فشرده شدن ترمزهای عقب میشود. در برخی خودرو ها، ترمز دستی باعث فشرده شدن ترمزهای همه چرخها میشود.
ترمز دستی باید به طور دورهای بررسی و تعمیر شده و در صورت لزوم تعویض شود تا به درستی کار کند. همچنین، استفاده از ترمز دستی به عنوان روش اصلی ترمز کردن خودرو توصیه نمیشود و باید به عنوان یک سیستم ترمز اضطراری استفاده شود.
برخی از علائم خرابی ترمز دستی عبارتند از:
۱. عدم عملکرد ترمز دستی
اگر پس از کشیدن دسته ترمز دستی، ترمز دستی فعال نشود و خودرو همچنان در حالت حرکت باشد، این امر ممکن است نشانه خرابی در سیستم ترمز دستی باشد.
۲. صدای ناشی از سایش با برخورد
اگر صدایی ناشی از سایش یا برخورد بین قطعات در سیستم ترمز دستی شنیده میشود، این ممکن است نشانه خرابی در سیستم ترمز دستی باشد.
۳. دشواری در بازگشت دسته به حالت اولیه
اگر پس از آزاد سازی ترمز دستی، در بازگشت دسته به حالت اولیه دشواری وجود دارد، این موضوع نیز میتواند از علائم خرابی ترمز دستی باشد.
۴. تغییر در رفتار خودرو
اگر خودرو شما در حالت ترمز دستی قرار دارد و هنگامی که دسته ترمز دستی را آزاد میکنید، خودرو شروع به حرکت به عقب میکند، این ممکن است نشانه خرابی در سیستم ترمز دستی باشد.
۵. آزاد نشدن ترمز دستی به صورت اتوماتیک
در بعضی خودرو ها، با فشردن کلید روشن شدن موتور، ترمز دستی به صورت اتوماتیک آزاد میشود. اگر ترمز دستی بهصورت اتوماتیک آزاد نمیشود، ممکن است به دلیل خرابی در سیستم ترمز دستی باشد.
۶. عدم توقف خودرو
اگر ترمز دستی فشرده شده است، اما خودرو همچنان حرکت میکند، ممکن است کابل ترمز دستی شکسته یا به طور کلی سیستم ترمز دستی خراب شده باشد.
۷. عملکرد نامناسب ترمز
اگر عملکرد ترمز دستی نامناسب است، مانند کند بودن در کنترل سرعت خودرو یا عدم توانایی در کنترل حرکت خودرو علت این مشکل میتواند وجود خرابی در سیستم ترمز دستی باشد.
چگونه میتوان از خرابی ترمز دستی جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از خرابی ترمز دستی خودرو، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
۱. عدم استفاده از ترمز دستی در حین حرکت
برای جلوگیری از خرابی ترمز دستی، باید از استفاده از ترمز دستی در حالت حرکت خودرو خودداری کرده و تنها در صورت توقف کامل خودرو از آن استفاده کنید.
۲. بررسی منظم قطعات
برای جلوگیری از خرابی ترمز دستی، باید قطعات سیستم ترمز دستی را به صورت منظم بررسی و در صورت نیاز تعویض کنید.
۳. تعمیر و نگهداری منظم
برای جلوگیری از خرابی ترمز دستی، باید سیستم ترمز دستی را به صورت منظم تعمیر و نگهداری کنید تا در صورت وجود خرابی، به سرعت شناسایی شده و رفع شود.
۴. تعویض روغن ترمز
برای جلوگیری از خرابی ترمز دستی، باید روغن ترمز خودرو را به صورت منظم تعویض کنید تا در صورت وجود دود و ذرات کوچک در روغن ترمز، سیستم ترمز دستی خودرو دچار مشکل نشود.
۵. تعویض پد ترمز
پد ترمز باید به طور منظم تعویض شود تا کیفیت ترمز را حفظ کند. بهتر است پد ترمز را به طور منظم بررسی کرده و در صورت لزوم، تعویض کنید.
۶. تعویض کابل ترمز دستی
در صورتی که کابل ترمز دستی سوراخ یا شکسته باشد، بهتر است آن را تعویض کنید. همچنین، بهتر است کابل را به طور منظم بررسی کنید تا از هرگونه خرابی پیشگیری شود.
۷. عدم استفاده از ترمز دستی در شرایط نامناسب
استفاده از ترمز دستی در شرایطی که نامناسب است، مانند شرایط هوای بسیار گرم، میتواند به خرابی ترمز دستی منجر شود. بهتر است تلاش کنید تا از ترمز دستی فقط در شرایط لازم استفاده کنید.
برای جلوگیری از خرابی ترمز دستی، بهتر است به طور منظم خودرو را بررسی کرده و در صورت لزوم، قطعات ترمز و سیستم ترمز دستی را تعویض کنید.
توجه داشته باشید که ممکن است در بعضی موارد، نشانههای خرابی ترمز دستی با خرابی در سیستم ترمز اصلی خودرو همراه باشند. بنابراین، در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده، بهتر است به یک تعمیرکار مجرب مراجعه کنید تا مشکل مشخص شده و رفع شود.