۰
پنجشنبه ۲۹ تير ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۱۵

با دولت بی‌پول و بی‌رحم طرف هستیم

کارشناس بازار سرمایه گفت: در ایران هر جایی که پول زیادی جمع شده باشد، این خطر احساس می‌شود که دولتی که به دنبال پول می‌گردد به آنجا ورود ‌کند.
با دولت بی‌پول و بی‌رحم طرف هستیم

مهدی سوری در گفت‌وگو با ایلنا درباره رد اصلاح نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و باقی‌ ماندن نرخ 7 هزار تومانی و تاثیر آن در بازار اظهار داشت: دغدغه اصلی سیاست‌گذار نباید این باشد که یک اتفاقی بازار را منفی کرده‌ است، بازار سالم وقتی حال تولید بد باشد، باید منفی شود و وقتی حال تولید خوب باشد، بازار مثبت می‌شود و اساسا بازار سرمایه سالم، بازاری نیست که همواره مثبت باشد و بازار باید به وضعیت تولید واکنش نشان دهد.

وی ادامه داد: اما دغدغه اصلی باید این باشد که چرا این بلا را بر سر تولید می‌آورند و چرا برای تولیدکننده این مشکلات ایجاد می‌شود؟ آن تولید کننده به عنوان یک ناشر بورسی یا از مفاد این نامه اطلاع داشته و منتشر نکرده که در این صورت مرتکب تخلف شده یا از مفاد نامه اطلاع نداشته که این فاجعه است.  

وی گفت: تولید کننده باید بتواند برای 10 سال آینده خود برنامه‌ریزی کند. اگر تولیدکننده نداند 20 روز آینده قیمت گاز با چه فرمولی فاکتور شود ، چطور می‌تواند برنامه ریزی کند؟

وی تصریح کرد: یک کارخانه در شرایط ثابت پس از 10 الی 15 سال به سوددهی می‌رسد اما در این شرایط چرا باید یک سرمایه‌گذار نسبت به سرمایه‌گذاری در ایران اقدام کند؟

این کارشناس بازار سرمایه گفت: دغدغه اصلی همه باید این باشد که فکری به حال تولید کنند نه اینکه سیاست‌گذار به طور مستقیم وارد بازار شود که چرا مثبت و منفی شده‌ است.

وی گفت: اتفاقا با مداخله سیاست‌گذار در بازار سرمایه مخالف هستیم و اتفاقا سیاست‌گذار و دولت هر گاه که به قصد ترغیب و حمایت از بازار سرمایه اقدام کرده‌اند، بیشتر به بازار آسیب زده‌اند. اگر دولت به وظایف خود عمل کند و به شعار سال متعهد باشد و تولید را سرکوب نکند لازم نیست هیچ کاری برای بازار سرمایه کند.

سوری درباره بی‌سرانجام بودن وعده‌های رییس سازمان بورس و وزیر اقتصاد برای اصلاح نرخ اظهار داشت: در مسائلی که مرتبط با فضای کسب و کار و تولید و بازار سرمایه است، شاهد برگزاری جلسات بسیار زیادی بودیم و هستیم که پوشش رسانه‌ای هم پیدا کرد و افرادی که به هر حال بر روی کاغذ از مقامات بلند پایه کشور محسوب می‌شوند، جلسات پییگری پیشنهادات و خواسته‌ها را برگزار کردند اما نتیجه این بوده این افراد در جلسه تصمیمات نهایی حضور ندارند و سوالی که پیش می‌آید این است که تصمیمات مهم توسط چه افرادی گرفته‌ می‌شود و اگر جلساتی در سطح کلان برای حل مشکل برگزار می‌شود، چرا افراد مهم و تصمیم‌گیرنده درباره آن مشکل و مساله در این جلسات نهایی حضور ندارند.  ‌  

این کارشناس بازار سرمایه گفت: نفر ساعت یک مسئول بلند پایه ارزش بسیار بالایی دارد و هزینه فرصت بسیار بالایی صرف حضور یک مقام در جلسه می‌شود، این افراد جلسات زیادی برای بررسی و پیگیری مشکلات برگزار می‌کنند اما در جلسه نهایی اتخاذ تصمیم برای چگونگی رفع آن مشکل حضور ندارند. متاسفانه در جلسات مهم و اثرگذار بازار سرمایه هم افراد مهم و اثرگذار در این جلسات حضور ندارند بنابراین تمام صرف وقت برای پیگیری این موضوعات بی‌فایده بوده‌است.

وی تاکید کرد: درباره نرخ خوراک هم هر چند برخی از مقامات اعلام کردند نرخ اصلاح می‌شود اما مقام دیگری اعلام کرده‌ که اصلاح نمی‌شود. به طور کلی برگزاری جلسات بدون حضور مقام مهمی که نظر نهایی درباره آن موضوع را اعلام می‌کند، چیزی جز اتلاف وقت نیست.

سوی درباره اثرگذاری نرخ خوراک در بازار سرمایه تاکید کرد: نرخ خوراک موضوع بسیار کلان‌تر و اساسی‌تر از بازار سرمایه است و موضوع مربوط به، تولید کشور و کلان‌تر از نرخ تولید است. واقعیت این است که ما با دولت بی‌پول طرف هستیم و دولتی که برای خرج روزانه خودش به هیچ چیزی رحم نمی‌کند حتی تولیدی که در آینده قرار است ضامن مخارج دولت باشد و هزینه‌های دولت را در آینده کاهش دهد اما دولت می‌خواهد مشکل امروز را حل کند.

وی گفت: در پیکره این سیاست‌گذاری در دولت و رفتارهای دولت شاهد افرادی هستیم که گویا به طور منسجم و متحد کمر به نابودی تولید بسته‌اند. اینکه این موضوع چقدر ذی‌نفعانه و چقدر مغرضانه و چقدر از روی ناآگاهی است را نمی‌دانیم چراکه درباره رفتار افراد می‌توانیم صحبت کنیم و نه نیت آنها.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: یک‌سری رفتار منسجم می‌بینیم که شبیه رفتاری است که در زمانی تولیدکننده و کارآفرین را به عنوان مستکبر می‌دیدند و سرمایه‌گذاران را از کشور بیرون کردند و کشور کارآفرینان بزرگ را از دست داد و جمعی مستضعفان ماندیم که نمی‌دانستیم چگونه صنایع و تولید را اداره کنیم. این نگاه دوباره حاکم شده و این نگاه هر جایی که سود داشته باشد را نابود می‌کند و صرفه تولید را از بین می‌برد.

سوری با بیان اینکه رمز عملیات این جریان حاشیه سود است، ادامه داد:‌ هر جایی که حاشیه سود بالایی داشته باشد آن را کاهش می‌دهند. در سالهای اخیر بسیار تلاش کردیم که بگوییم عدد حاشیه سود به نوع صنعت مربوط می‌شود و به تنهایی ارتباطی با صرفه سرمایه‌گذاری و صرفه تولید در کشور ندارد چراکه امکان دارد هر چند یک کالا حاشیه سود بالایی داشته باشد اما فروش آن کالا کم باشد.

وی تاکید کرد: اخیرا این موضوع را پیگیری کردیم که بحث تجدید ارزیابی اجباری شود تا مسئولان بدانندکه بازدهی که شرکت‌ها از محصولات به دست می‌اوردند اعدادی نیست که در صورت مالی بر روی کاغذ ذکر می‌شود و بازدهی شرکت‌ها از دارایی کمتر از 5درصد است و این عدد فاجعه است.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: درباره نرخ خوراک زمانی که نرخ‌های جهانی افزایش پیدا کرد، با اتکا به نرخ گاز در انگلستان و هلند که واردکننده گاز هستند، بر روی تولیدکننده فشار آوردند که نرخ جهانی افزایش یافته و باید نرخ را بالا ببریم و حالا که نرخ جهانی پایین آمده به فرمول پایبند نیستند و به ریالی محسابات را انجام می‌دهند. دولت این سگینال را می‌دهد که هر بار به گونه‌ای محاسبه می‌کند که از تولیدکننده عایدی بیشتری داشته باشد و این برای تولیدکننده ترسناک است. همین تولیدکننده اگر این سرمایه را وارد کشور قطر کند نه تنها برای چندین سال آینده در وضعیت پایدار فعالیت می‌کند بلکه از مزیت‌های بسیار زیادی برخوردار خواهد شد.

سوری تاکید کرد: در ایران هر جایی که پول زیادی جمع شده باشد، این خطر احساس می‌شود که دولتی که به دنبال پول می‌گردد به آنجا ورود ‌کند.

کد مطلب: 199509
برچسب ها: دولت
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *