; ?>; ?>
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه این کشور منتشر شده است، در پاسخ به سوالی به حکم صادر شده برای توماج صالحی، از محکومین دادگاههای مربوط به ناآرامیها در پاییز و زمستان سال گذشته، واکنش نشان داد و گفت که آمریکا به هماهنگی با متحدان و شرکایش برای پاسخگو کردن ایران به دلیل آنچه «نقض حقوق بشر» عنوان شد، همکاری خواهد کرد.
ادعای میلر مبنی بر نقض حقوق بشر در ایران با نادیده گرفتن سابقه دولت آمریکا در نقض حقوق بشر از جمله در جنگ ویتنام، جنگ عراق، جنگ افغانستان، بمباران اتمی هیروشیما و سکوت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی مطرح میشود.
مقامات ایران اظهارات مداخلهجویانه کشورهای غربی را در دفاع از حقوق بشر در جریان ناآرامیهای کشور در سال گذشته، فاقد اعتبار دانستند.
میلر در ادامه این نشست خبری در پاسخ به این که با توجه به این که ائتلاف چارچوب هماهنگی در عراق خواستار آزادسازی اموال ایران در این کشور شده است تا تهران بتواند به تامین انرژی برای عراق ادامه دهد، دولت آمریکا چه نظری در این باره دارد و پاسخ آن چه خواهد بود، گفت: دولت آمریکا از سال ۲۰۱۸ برخی معافیتها را با مشورت کنگره برای تحریمهای ایران در نظر گرفت که به عراق اجازه میدهد از ایران برق وارد کند. هر گونه پول بدهی ایران به حسابهای محدود شدهای منتقل میشود تا تنها برای خریداری کالاهایی مانند غذا و دارو استفاده شود که مشمول تحریم نمیشوند. نوزدهمین مورد از این معافیتها در ماه مارس صادر شد. ما کمی در این باره در همین جا صحبت کردیم، اما در موقعیتی نیستیم که درباره تصمیمات آینده یا این که آیا این معافیت را تمدید خواهیم کرد یا نه، صحبتی بکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از پاسخ به این سوال که آیا برخی گروههای سیاسی ایرانی در عراق که حامی دولت این کشور هستند، آمریکا را برای آزادسازی اموال ایران تحت فشار قرار میدهند، خودداری کرده و تنها گفت که وارد جزئیات گفتگوهای دیپلماتیک غیرعلنی نمیشود.
اظهارات میلر در پی این مطرح میشود که چند روز پیش، ائتلاف چارچوب هماهنگی عراق با صدور بیانیهای و در واکنش به بحران برق در این کشور، از دولت محمد شیاع السودانی خواست تا با طرف آمریکایی برای آزادسازی پولهای بلوکه شده در یک بانک عراقی که برای پرداخت بدهی به ایران بابت واردات گاز اختصاص یافته، گفتگو کند تا از این پرونده، بهره برداری سیاسی نکند.
این جریان سیاسی عراق در بیانیه خود افزود: به دلیل مشکل تامین برق، کشور شاهد بحرانی است که با توجه به شرایط سخت اقلیمی و افزایش درجه حرارت، بر دوش شهروندان عراقی سنگینی میکند.
این بیانیه افزود: پس از پیگیری، بررسی و روشن شدن دلایل، ائتلاف چارچوب هماهنگی از دولت عراق میخواهد که از طریق وزارت خارجه با طرف آمریکایی تماس گرفته و او را در پرداخت فوری و بدون تاخیر بدهیهای مالی ناشی از واردات گاز ایران همراه کند و از این پرونده برای جلوگیری از تبعات منفی آن بر شهروندان عراقی استفاده سیاسی نکند.
پیشتر، احمد موسی العبادی، سخنگوی وزارت برق عراق در این باره به شبکه روسیا الیوم گفته بود که «وزارت برق تمام بدهیهای عراق به ایران را برای واردات گاز پرداخت کرده است.»
او گفت که این بدهیها در یک صندوق اعتباری به بانک تجارت عراق پرداخت شده، اما این بانک به دلیل تحریمهای آمریکا در انتقال آن به دولت ایران با مشکل مواجه است.
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت گاز ایران نیز در حاشیه نخستین همایش مقاومسازی تأسیسات و تجهیزات تولید، انتقال و شبکه توزیع گاز طبیعی کشور و در جمع خبرنگاران با اشاره به تسویه بدهی گازی عراق به ایران، گفته بود: وزارت برق عراق همه مطالبات گازی ایران را پرداخت کرده و این بدهی اکنون صفر است؛ اما بعضاً مشکلاتی بری انتقال وجه از بانک TBI عراق به ایران به وجود دارد.
عراق از یک مشکل بزرگ در تامین برق رنج میبرد و برق در بسیاری از شهرهای عراق به ویژه در تابستان که دمای هوا به ۵۰ درجه میرسد، به طور شبه دائمی قطع میشود.
پیشتر، اوایل اسفند گذشته، وزرای نفت ایران و عراق درباره افزایش صادرات گاز ایران به عراق و پرداخت بدهی گاز این کشور به ایران مذاکره کرده بودند.