۰
سه شنبه ۲۲ فروردين ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۴۵

آمریکا و اروپا در زمینه رفع تحریم‌ها «مامور به نتیجه» هستند، نه «مامور به تکلیف»

تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل گفت: در برجام تعهدات آمریکا و اروپا در حوزه رفع تحریم فقط یک «فرمالیته حقوقی» نیست و به صراحت در متن قید شده که تعهدات‌شان ناظربه «تاثیر» رفع تحریم‌هاست. عبارتی که ذیل آن تعهدات جداگانه آمریکا و اروپا لیست شده عبارت Effects of lifting of sanctions است که به وضوح عمق تعهدات‌شان را بیان می‌کند. به عبارت دیگر، مطابق برجام، آمریکا و اروپا در زمینه رفع تحریم‌ها «مامور به نتیجه» هستند، نه «مامور به تکلیف»!
آمریکا و اروپا در زمینه رفع تحریم‌ها «مامور به نتیجه» هستند، نه «مامور به تکلیف»
به گزارش مردم سالاری آنلاین، رضا نصری تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که نتایجی که درباره آخرین روند مذاکرات برجام درطول سالیان گذشته از سوی ایران به دست آمده چیست، گفت: سال گذشته روند مذاکرات برجام تحت تاثیر دو عامل بیرونی، یعنی اتهام مشارکت ایران در جنگ اوکراین و اعتراضات داخلی، قرار گرفت. این دو عامل موجب شد افکار عمومی در غرب نسبت به موضوع تعامل با ایران حساس شود و سیاستمداران غربی نیز به تبع مذاکره با ایران را حاوی «هزینه سیاسی» ارزیابی کنند. امروز کمی این فضا تعدیل شده و احتمال می‌رود روزنه‌ای برای احیای روند مذاکرات ایجاد شود. 
نصری در پاسخ به این سوال که پیش‌بینی شما از روند آینده مذاکرات چیست و به چه شکل می‌شود به نتیجه رسید، گفت: یکی از اتفاقات مثبت در پرونده هسته‌ای در ماه‌های اخیر انعقاد توافق میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود. این توافق بر سر موضوعی صورت گرفت که پیش از این طرفین آن را «گره‌ای در روند مذاکرات» می‌دانستند. در نتیجه، باز شدن این گره یک گام بسیار مثبت است که حداقل کارکرد آن برای ایران این است که توپ را در زمین طرف مقابل می‌اندازد. ضمن اینکه یکی از مسیرهای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل ( بواسطه شورای حکام آژانس) را نیز مسدود می‌سازد. حال، طرفین‌ باید بتوانند از باز شدن این گره در حوزه«سیاسی» بهره‌برداری کنند.   
این تحلیل‌گر مساول بین‌الملل در پاسخ به این سوال که نتیجه توافق ایران با آژانس درباره بازرسی‌ها و همچنین آزمایش روند غنی‌سازی اورانیوم در کوتاه‌مدت چه نتایجی به همراه خواهد داشت و آیا در درازمدت شاهد نتایج مثبت خواهیم بود، گفت: نتیجه کوتاه‌‌مدت توافق میان ایران و آژانس این است که اولا فضای منفی چند ماه اخیر علیه ایران را تا حدودی تعدیل می‌کند؛ ثانیاً مسیر ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت از طریق مصوبه شورای حکام را می‌بندد؛ ثالثا، با ایجاد شفافیت بیش‌تر در فعالیت‌های هسته‌ای کشور، راه اتهام‌زنی‌های جدید را مسدود می‌کند و در نهایت توپ را در زمین طرف مقابل می‌اندازد به نحوی که نتواند احیانا مسئولیت شکست مذاکرات را تماماً گردن ایران بیندازد. حال، باید دید دستگاه سیاست خارجی کشور تا چه حد می‌تواند از این تغییر دینامیک به نفع ایران‌ و در جهت احیای روند مذاکرات بهره‌برداری کند. 
نصری در پاسخ به این سوال که اخیرا آکسیوس اعلام کرد آمریکا در تلاش برای رسیدن به توافق موقت با ایران بود که ایران با آن مخالفت کرد چه تحلیلی درباره آن وجود دارد آیا رد این پیشنهاد از سوی ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید، گفت: در برجام تعهدات آمریکا و اروپا در حوزه رفع تحریم فقط یک «فرمالیته حقوقی» نیست و به صراحت در متن قید شده که تعهدات‌شان ناظر به «تاثیر» رفع تحریم‌هاست. عبارتی که ذیل آن تعهدات جداگانه آمریکا و اروپا لیست شده عبارت Effects of lifting of sanctions است که به وضوح عمق تعهدات‌شان را بیان می‌کند. به عبارت دیگر، مطابق برجام، آمریکا و اروپا در زمینه رفع تحریم‌ها «مامور به نتیجه» هستند، نه «مامور به تکلیف»! 
وی افزود: پس اگر بنا باشد مطابق فرمول «کم در ازای کم» با آمریکا و اروپا وارد توافق شویم، حداقل معیار مندرج در برجام این است که باید «تاثیر» امتیازی که طرف غربی واگذار می‌کند، در اقتصاد ایران به وضوح لمس و احساس شود. اگر امتیازی که آن‌ها واگذار می‌کنند تاثیر ملموس و قوی بر اقتصاد ایران نداشته باشد، انعقاد توافق موقت فایده و موضوعیتی برای ایران نخواهد داشت. 
نصری در پاسخ به این سوال که اخیرا چین و فرانسه توافق برجام را یک دستاورد مهم دیپلماسی چند جانبه برشمردند و از آغاز مذاکرات برجام برای احیای آن حمایت کردند. با توجه به اینکه چین در موضوع توافق عربستان و ایران نقش میانجیگری را ایفا کرد آیا احتمال دارد چین درباره برجام نیز نقش مهمی ایفا کند؟ نقش کشورهای اروپایی در شکل گیری دور جدید مذاکرات را چه طور ارزیابی می‌کنید، گفت: حتی اگر چین به صورت مستقیم در اقناع آمریکا برای بازگشت به مذاکرات موفق نشود، معتقدم از هم‌اکنون به صورت غیرمستقیم توانسته با آشتی دادن ایران و عربستان راه را برای مبادرت کشورهای منطقه به ابتکارات دیپلماتیک و فنی - که در زمینه مذاکرات برجام نیز موثر خواهد بود - هموار سازد.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال، آشتی ایران و عربستان سعودی این فرصت را برای دو کشور فراهم ساخته تا امکان تشکیل یک «کنسرسیوم هسته‌ای» در منطقه را بررسی و در دستورکار قرار دهند. این کنسرسیوم می‌تواند هم به محور همکاری‌های منطقه‌ای درحوزه تبادل فن‌آوری هسته‌ای، ایمن‌سازی هسته‌ای، حفاظت محیط‌زیست، تولید آب شیرین و رادیودار تبدیل شود و هم متضمن رژیم «عدم اشاعه» در منطقه باشد.‌ 
این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در ادامه گفت: به بیان دیگر، چنین ابتکاری می‌تواند در عمل بخش عمده‌ای از بهانه‌های غرب برای «امنیتی‌سازی» برنامه هسته‌ای ایران‌، تهدید جلوه دادن آن برای منطقه و طرح اتهامات واهی در زمینه اشاعه هسته‌ای را بلاموضوع سازد و موقعیت مذاکراتی ایران و عربستان را هم در برابر آمریکا در حوزه فعالیت هسته‌ای و غنی‌سازی تقویت کند.
کد مطلب: 193516
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *