به گزارش
مردم سالاری آنلاین،در پی افزایش قیمت سکه، بانک مرکزی به بهانه تلاش برای کنترل قیمتها، از شنبه 24 دیماه امسال تصمیم به عرضه 500 هزار قطعه ربع سکه در بورس کالا گرفت.
در ابتدا نیز این اقدام بیتاثیر نبود تا جایی که انتشار این خبر باعث نوساناتی کاهشی در بازار سکه شد و ربع سکه با ۷۰۰ هزار تومان کاهش قیمت به فروش رسید.
اما این اهرم در نهایت نتوانست قیمت سکه را در طولانی مدت کاهشی کند تا جایی که این سکه در روز عرضه حدود هفت میلیون و 750 هزار تومان قیمت داشت و اکنون با قیمت 9 میلیون و 600 هزار تومان به فروش میرسد.
همچنین از آنجا که سکههای بانک مرکزی 30 درصد نوسان مثبت و منفی دارند و رقابتی به فروش میرسند، حتی به قیمت 16 میلیون تومان نیز در بورس کالا فروخته شدهاند.
این در حالی است که تعداد زیادی از خریداران حتی از میزان ضرری که کردهاند در آن لحظه اطلاعی نداشتهاند؛ اگر چه شائبههایی هم مبنی بر تلاش برای پروژهکردن ربع سکه در بورس و سیگنال به بازار آزاد وجود دارد.
در مجموع میتوان گفت که نه تنها بانک مرکزی تا کنون از طریق افزایش عرضه نتوانسته است قیمت سکه را کنترل کند بلکه به ذخایر طلای کشور هم چوب حراج زده است!
هرچند که استقبال زیادی هم از این عرضهها نشده است و تا کنون کمتر از نیمی از تمام سکههای در نظر گرفته شده به فروش رسیده است.
چند گرم طلا عرضه شد؟
طبق تحقیقات، وزن هر قطعه ربع سکه 2/033 گرم است و بنابراین با در نظر گرفتن این مساله که 500 هزار عدد از این سکه قرار است در بورس عرضه شود میتوان نتیحه گرفت حدود یک تن طلا برای این عرضه مصرف خواهد شد.
این به معنای چوب حراج بانک مرکزی بر پشتوانه طلای کشور به بهانه کنترل قیمت است؛ اگرچه بیشتر به نظر میرسد بانک مرکزی از این طریق به دنبال جذب نقدینگی هم بوده است!
دخالت مستقیم در بازار نتیجهبخش است؟
به طور کلی هم در بازار سکه و هم در بازار دلار دولت سعی دارد با ورود مستقیم به بازار، افزایش عرضه و سیاستهای تثبیتی قیمتها کنترل کند.
اما کارشناسان معتقدند برطرف کردن مشکلات این بازارها در بطن آنها نهفته نیست بلکه باید ابتدا بحرانهای مربوط به تورم را برطرف کرد.
بر اساس گزارشهای بانک مرکزی در حال حاضر تورم نقطهای به بالاتر از 50 درصد رسیده است و در نتیجه انتظارات تورمی و خرید و فروش مردم در بازارها را تحت تاثیر قرار داده است.
همچنین دولت در سال جاری با کسری بودجه مواجه است و این مورد خود باعث به وجود آمدن وضعیتی نابسامان نه تنها در بازارها بلکه در تمام ابعاد اقتصادی شده است. بنابراین افزایش عرضه در نهایت دردی از افزایش افسارگسیخته قیمت سکه درمان نخواهد کرد.