جبهه اصلاحات ایران در بیانیهای نسبت به روند سیاست خارجی و دیپلماسی هستهای ابراز نگرانی کرد.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
بیش از پانزده سال از سیاستی که باعث شد پرونده ایران با شعارهای به ظاهر انقلابی به شورای امنیت سازمان ملل متحّد کشانده شود میگذرد؛ سیاستی که تحریمهای گسترده اقتصادی علیه ایران را به دنبال داشت و نتیجهی آن مشکلات روزافزون اقتصادی کشور، و از دست رفتن فرصتهای بزرگ توسعه ملّی و پیشرفت ایران یکی پس از دیگری بود.
موقعیّت دیپلماتیک ایران در نیل به توافق برجام در دولتهای یازدهم و دوازدهم نیز از سوی مدعیان همان سیاست تخریب شد و به فرجام دلخواه ملّت و تیم تلاش گر مذاکرهکننده ایرانی دست نیافت.
با روی کار آمدن دولت جدید و نیل حاکمیّت به قدرت یکپارچه، امید آن میرفت که دستگاه دیپلماسی برای جلب اعتماد و رضایت عمومی هم که شده، به تلاشهای جدّی در زمینه رفع تحریمهای خانمانسوز بینالمللی علیه ملت ایران بپردازد، که با کمال تأسّف، چنین رویکردی در حاکمیت ملاحظه نمیشود.
در شرایطی که ملّت ایران با مشکلات طاقتفرسای اقتصادی و معیشتی دست به گریبان است، هرگونه درنگ در بازگشت به برجام، جز خسارت برای کشور و ملّت به بار نخواهد آورد.
لذا، جبهه اصلاحات ایران، ضمن ابراز نگرانی جدّی نسبت به روند سیاست خارجی و دیپلماسی هسته ای، امیدوار است که حاکمیّت در مذاکرات پیش رو (هشتم آذر ماه در وین) مانع تخریب دوباره فرصتهای پایان دادن به تحریمهای جهانی علیه ایران شده، اجازه ندهند که بیش از این ملّت ایران در مقایسه با توسعه شتابان کشورهای جهان، به ویژه کشورهای آسیایی و کشورهای همسایه، احساس یأس و سرخوردگی کند.
در این رابطه توجّه مسئولان نظام را به موارد ذیل جلب میکنیم:
۱- با توجّه به تاکید بر اهداف صلح آمیز برنامه هستهای ایران، طبعاً راهبرد توسعه صنایع هستهای ایران، روشن است و هیچ ابهامی در این زمینه وجود ندارد؛ با این همه، متأسفانه شیوه عمل برخی نهادها، ادّعاهای افراطی و ادبّیات پرخاشگرانه و تهدیدآمیز بعضی افراطیون سبب شده که مواضع شفّاف ایران در این خصوص، با ابهام مواجه شود و صریحترین وجوه استراتژی توسعه هستهای ایران مورد تردید و پرسش قرار گیرد و این امر دستمایه دشمنانی شود که برای ممانعت از رفع تحریمها علیه ایران از هیچ تلاشی باز نمیایستند.
۲- تحریمهای بینالمللی و فلج شدن اقتصاد کشور، تنها نشاندهنده ناتوانی مسئولان برای اتّخاذ تدابیر خردمندانه سیاسی و دیپلماتیک برای نیل به اهداف راهبردی کشور و اعتمادسازی بین المللی است که منجر به پیشرفت و توسعه ملّی، قدرت نظامی و توسعه صلح آمیز هستهای خواهد شد.
۳- تظاهر به نظامی گری و تهدید کشورهای دیگر در منطقه، مهمترین ابزاری است که میتواند سایر کشورها را با دشمنان ایران همراه کند و آنان را در تشدید تهدیدهای امنیت ملی و کاهش فرصتهای قدرت ملی ایران موفق گرداند. افزایش قدرت نظامی و هستهای ایران اگر با تدابیر اعتمادساز دیپلماتیک همراه نباشد، میتواند چنین فرصتهایی را برای دشمنان ایران در منطقه فراهم کند.
۴- در حالی که کشورهای قدرتمندی در جهان در مسیر پیشرفت و توسعه ملی به اقتدار نظامی نیز دست یافتهاند، کشورهایی که اقتدار نظامی را به جای اقتدار اقتصادی سرلوحه کار خویش قرار دادهاند، به نتایج تلخ و زیانباری رسیدهاند. اقتدار ملی ایران همچون اقتدار ملی تمامی کشورهای قدرتمند جهان، باید بر محور توسعه و پیشرفت اقتصادی بنا نهاده شود و اقتدار نظامی و هستهای کشور، با تکیه بر اقتصاد قدرتمند ملی گسترش یابد.
۵- همچنان که در مورد تجربیات تلخ مذاکرات هستهای توسط صاحب نظران اصولگرا نیز مطرح شده است، مذاکرات مقتدرانهی هستهای «نه خطابه انقلابی خواندن»، بلکه مذاکراتی است که به مقتدرانهترین راه حلهای ممکن برای نیل به اهداف ملی، از جمله رفع هر چه سریعتر تحریمهای اقتصادی منجر شود.
۶- مسئولان محترم تصمیم گیر نظام توجه داشته باشند که درصورتی که دیپلماسی هستهای ایران منجر به پایان مقتدرانه تحریمهای اقتصادی ایران نشود، نه تنها عملاً کاری برای ملت ایران انجام ندادهاند، بلکه عدم موفقیت شان خدمتی بزرگ به دشمنانی خواهد بود که قصد دارند ایران را در تله تحریمهای بینالمللی اقتصادی نگه دارند و فرصتهای اقتصادی کشور را بیش از پیش تضعیف و تخریب کنند.
۷- جبهه اصلاحات ایران ضمن ابراز امیدواری نسبت به اتخاذ تصمیمات اصولی در جهت پیشرفت دیپلماسی هستهای خردمندانهی ایران، به منظور نیل به رفع همه موانع پیشرفت و توسعهی ملی، به عنوان محور اساسی اقتدار جمهوری اسلامی ایران، به حاکمیت توصیه میکند که اجازه ندهند تبلیغات روانی برخی افراطیون، مانع واقعبینی مسئولان عالی کشور در جهت اتخاذ تصمیمات داهیانه شود.
تصمیمات راهبردی اصولی و دیپلماسی مقتدرانه، نیاز به نیروهای خردمند و شجاعی دارد که با مواضعی مسئولانه، و به دور از ماجراجوییهای تبلیغاتی، گرههای راهبردی دیپلماسی هستهای را بگشایند و کشور را از بن بستهای ناشی از تحریمهای اقتصادی خارج کنند.
جبهه اصلاحات ایران