یک کارشناس مسائل بینالمللی اروپا با بیان اینکه اروپا مایل است مسائل ایران به نحوی با مذاکره حل و فصل شود، گفت: تا زمانی که کاهش تعهدات با مفاد برجام مغایرت نداشته باشد، تحمل میکنند اما از زمانی که مغایرتها آغاز شد بلافاصله به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام می کنند.
فریدون مجلسی در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی خود از آغاز گام چهارم تعهدات برجامی ایران در قبال عدم اجرای تعهدات اروپاییها معتقد است: گام چهارم نمی تواند اهرم فشاری داشته باشد، اهرم فشار دست آن کسی است که دست بالاتر دارد. اروپا مایل است مسایل ایران و آمریکا حل شود و از بازار ایران استفاده متقابلی را داشته باشد.
وی تصریح کرد: در واقع اروپا در عرصه رقابت بینالمللی یک شریک قدیمی خوبی را از دست داده و اصولا تمایل دارد در خاورمیانه صلح برقرار باشد که نزدیکترین بازار به اروپا است و بیشترین منافع را میتواند به اروپا برساند.
این کارشناس مسائل بینالملل ابراز عقیده کرد: از طرفی مسایل دیگری هم برای آنها وجود دارد که در گفتوگوها، مذاکرات و نظرات آقای رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و سایر مقامات ایران اشارهای به مساله اسرائیل نمیشود، در حالی که مساله اصلی اختلاف بین ایران و غرب مساله اسرائیل است که نزدیکترین دوست کشورهای غربی میباشد .
مجلسی با بیان اینکه خروج ایران از برجام منتهای آرزوی اسرائیل و آمریکا است، گفت: با توجه به تمام تحریمهای بینالمللی و قطعنامهها برجام یک راه حل گشایشی بود، اما باید دید دلیل برجام چه بود؟ دلیلش تحریمهای بینالمللی بود که آنها عقیده داشتند که فعالیت اتمی ایران برای ساختن بمب هستهای به منظور محو اسرائیل از صفحه روزگار است، لذا این مساله با شعارهای ضد یهود و هلوکاست در زمان رئیس جمهور وقت تقویت شد.
وی یادآور شد: اما پس از برجام شرکتهای بسیاری به ایران آمده و فعالیتهای خود را شروع کردند، ولی دو مساله رخ داد یکی تحریمهای اقتصادی و دیگری هم اینکه عملا گفتند حالا که بمب اتم نمیخواهیم بسازیم با موشک این کار را انجام می دهیم یعنی از دیدگاه آنها مساله تفاوتی نکرده است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: بنابراین اروپا ضمن اینکه مایل است مسائل ایران به نحوی با مذاکره حل و فصل شود، به این مساله توجه ندارد که موضوع اسرائیل از لحاظ جمهوری اسلامی ایران قابل بحث نیست و ترجیح در همان اقدام جهانی برای نابودی اسرائیل است.
وی درباره اینکه برجام برای اروپاییها مساله حیثیتی بوده و خواهان حفظ آن هستند آیا اقدامی ولو در جهت منافع خود انجام نخواهند داد؟ گفت: هنوز هم برجام برای اروپاییها مساله مهمی است و خواهان نگهداری برجام هستند، اما شرط آنها این است که مساله اسرائیل در قالب این شرایط صلح آمیز حل و فصل شده و گنجانده شود و این موضوع از دید جمهوری اسلامی ایران امکانپذیر نیست.