قیمت دلار این روزها در بازار کاهشی قابل توجه را تجربه و هر دلار شمارش معکوس برای ورود به کانال ۱۲ هزار تومان را آغاز کرده است.
به گزارش خبرآنلاین، سوالی که بسیاری این روزها مطرح میکنند این است: آیا قیمتها همچنان کاهش می یابد و روند کاهشی قیمت تداوم خواهد داشت. قیمت دلار از کانال ۱۴ هزار تومان این روزها به محدوده ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده است.
بسیاری از فعالان بازار معتقدند بازار ارز این روزها شرایطی آرامتر از گذشته را تجربه میکند و ریزش در حالی رخ داده است که هنوز تقاضا برای فروش به شکلی محسوس و چشمگیر افزایش نیافته است. برخی معتقدند دلیل مهم این اتفاق تعطیلیهای هفته گذشته و هفته جاری است و موج دوم کاهش قیمت دلار با ورود ارزهای خانگی به بازار رخ خواهد داد.
چرا دلار بالا رفت؟
این سوال پرتکرار افکار عمومی در روزهای اخیر است: دلیل ریزش قیمت ارز چیست؟ علی قنبری، استاد دانشگاه تربیت مدرس که پیشتر معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز بوده است، پاسخی متفاوت برای این سوال دارد. وی معتقد است برای درک چرایی ریزشها باید دلایل افزایش قیمت مورد بررسی قرار گیرد.
وی با تاکید بر این که رشد قیمت در یک سال اخیر تنها تحت تاثیر دادههای اقتصادی نیست، گفت: بخشی از افزایش نرخ دلار را باید ناشی از شرایط اقتصادی کشور دانست. به عبارت دیگر فشارهای شدید خارجی و تشدید تحریمهای ایران بیش از دادههای اقتصادی بر رشد قیمت ارز تاثیرگذار بود.
وی بدون پاسخ صریح به این سوال که قیمت واقعی دلار بر پایه تحلیلهای اقتصادی چه میزان است، ادامه داد: مدیریت بانک مرکزی را باید در ماههای اخیر مدیریتی قابل قبول دانست؛ چرا که دلار تحت تاثیر همین جو تا مرز ۱۸ هزار تومان پیشروی کرده بود.
او اضافه کرد: در چنین شرایطی ریزش قیمت دلار ناشی از چند عامل مهم است که در صورت تداوم این وضعیت، موجبات ریزش بیشتر را فراهم خواهد کرد.
چرا دلار ریخت؟
معاون سابق وزارت جهاد کشاورزی گفت: در روزهای گذشته تنشهای لفظی میان ایران و آمریکا کاهش یافته است و همین امر خود تا حدی سبب عادی شدن وضعیت شده است. بازارها به سرعت سیگنالهای مثبت و منفی را میگیرند و واکنش نشان می دهند. البته باید توجه داشت به دلیل شرایط خاص چسبندگی قیمتها همچنان بالاست و اطمینان به مثبت بودن وضعیت در صورت ادامه این شرایط سبب میشود قیمتها باز هم تعدیل شوند.
قنبری گفت: جدا از تغییر لحن آمریکا و اعلام آمادگی این کشور برای مذاکره بیقید و شرط با ایران، عوامل دیگری هم سبب بروز این اتفاق شده است که البته ریشه در وضعیت اقتصادی دارند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این که در هر ریزش و افزایش باید سهم عوامل اقتصادی و سیاسی سنجیده شود، افزود: اقتصاد ایران فعلا درگیر رکود است. همین امر سبب شده است تقاضا برای دلار به حداقل برسد، طبیعی است که خروج از رکود و رشد دوباره اقتصاد می تواند در افزایش تقاضا موثر بیفتد. این موضوع را نادیده نگیریم که دلالان نیز از بازار دلار ناامید شدهاند و دیگر سودهای عجیب و غریب مورد انتظارشان محقق نمیشود؛ کمااینکه کسانی که در مرداد و شهریور سال گذشته دلار خریدند تا به فرض قدرت سرمایههایشان را حفظ کنند، متضرر شدهاند.
او در پاسخ به این سوال که شرط تداوم این وضعیت چیست، گفت: گزینههای مختلفی پیش روست. از افزایش تنش میان ایران و آمریکا تا مذاکره؛ مسئولان باید خود را آماده رویارویی با هر گزینهای بدانند و در هر وضعیتی برنامه داشته باشند.
وی در جواب این پرسش که آیا مذاکره ممکن است راهگشای وضعیت فعلی باشد، گفت:من شخصا خواهان مذاکره صرف نیستم. معتقدم مذاکره وقتی باید اتفاق بیفتد که دیپلماتهای ایرانی با ابزار مذاکره خلع سلاح نشوند. شاید برخی سادهانگارانه به موضوع نگاه کنند و بگویند مذاکره بحران را رفع میکند اما در حقیقت، ممکن است شگردی برای شیطنتهای جدید باشد.
او گفت: باید برای مردم تبیین کنیم که دشمنان ایران برنامههای فراوانی دارند در نتیجه حتی در شرایط مذاکره با تنشآفرینی دشمن باید توان و آمادگیمان را بالا ببریم تا مقابل این دسیسهها ایستادگی کنیم. ما کشور صلحطلبی هستیم و از درگیری و جنگ با هیچ کشوری استقبال نمیکنیم و با اعتماد به نفس بالا و در شرایط لزوم برای تنشزدایی اقدامات لازم را خواهیم کرد.