علینقی خاموشی فردی که ۲۸ سال رییس اتاق بازرگانی بوده است با اینکه چند سالی است در اتاق بازرگانی حضور ندارد و به سختی تن به گفت و گو می دهد. امسال می خواهد با قدرت هر چه تمام در انتخابات برای ریاست اتاق بازرگانی ایران نامزد شود.
وی درباره مشکلات اقتصادی می گوید: علت اصلی گرفتاری های اقتصادی کشور بخصوص مسایل ارزی با عرض پوزش ندانم کاری مسوولان است. اما مساله مهم تر این است که در حال حاضر نظم در کارها وجود ندارد و بزرگترین مشکل هر جامعه ای از آنجا شروع می شود که نظم و قانونگرایی در سطح جامعه وجود نداشته باشد. این مشکلاتی که امروز می بینید برای کشور ما تازگی ندارد .از همان ابتدای انقلاب ما با مشکلات فراوان کار را شروع کردیم، اما با فرق اینکه آن وقت ها نظم وجود داشت. هرکس سر کار خودش بود. در دوره هشت ساله جنگ هم بنده یادم نمی آید که چنین گرفتاری هایی به وجود آمده باشد. چرا که یادم می آید بطور مثال آن زمان ها به اندازه درآمد ارزی کالاهای اساسی وارد کشور می شد و تمام این موارد با ثبت سفارش ها تحت کنترل بود.
خاموشی افزود: برای اینکه نظم و قانون رعایت نمی شود.مسوولان ما امروز حتی نمی دانند چه کالایی باید وارد شود ، چقدر باید وارد شود و در مورد صادرات نیز همین است. حتی نمی دانند از کجا باید وارد و به کجا صادر شود. همین که چند ماه گذشته با وجود اینکه واردات اتومبیل ممنوع بود مشاهده کردید شش هزار دستگاه خودرو در دوران ممنوعیت وارد کشور شد و هیچ اتفاقی هم نیافتاد. خب سوال ما این است که چرا مسوولان در برابر این قانون شکنی ها سکوت می کنند.
به عنوان مثال زمانی ما مناطق آزاد را برای کمک به اقتصاد تنظیم کردیم و واقعا برای اقتصاد منافع بزرگی بود. اما متاسفانه امروزه مناطق آزاد به مکان هایی تبدیل شده است که اجناس خارجی بی ضابطه وارد کشور می شود. آن زمان ها اتاق بازرگانی مانند سوپاپ اطمینان عمل می کرد یعنی ما مسایل تجاری را بررسی کرده و راه حل به دولت ارایه می کردیم و حتی مجلس نیز از پیشنهادات ما برای بهتر شدن مسایل اقتصادی استفاده می کرد.
خاموشی همچنین افزود : من حرف غیر منطقی نمی گویم . سه ماه آخر هر سال دولت و وزارتخانه ها سیاست گذاری سال آینده را انجام می دهند و یکی از بزرگترین سیاست گذاری دولت درباره قوانین و نحوه واردات و صادرات هست. چرا که در آمد ارزی نفت مشخص است. مقداری هم برای صادرات غیر نفتی در نظر گرفته می شود. پس مجموعه ارزی که حاصل می شود تقریبا مشخص است. این را باید برنامه ریزی کنند که مثلا چه مقدار به دارو اختصاص داده شود چه مقدار برای سفر اختصاص یابد و هر وقت جدول مشخص شد و هیات دولت تصویب کرد به مجلس می رود و ...
وقتی آقای احمدی نژاد سازمان برنامه و بودجه را تعطیل کرد حتی نمی دانست چه اشتباه بزرگی را مرتکب می شود و اشتباه دولت روحانی هم ادامه همان وضع با یک تغییر کوچک بود که برای سازمان تعطیل شده رییس گذاشته است. واقعا خنده دار نیست؟بزرگترین مشکل و ایراد ما این است که حتی از تجریبات قبلی خودمان هم استفاده نمی کنیم.
ما در 8 سال جنگ تحمیلی درآمد ارزی مان تقلیل پیدا کرد و به سالی 7 میلیارد رسید .ما با همان پول هم جبهه را اداره می کردیم و هم مردم را البته نمی گویم که عالی بود ولی از الان بهتر بود.البته آن موقع بی برنامگی های امروز نبود.
مثل اینکه می بینیم طبق گزارش بانک مرکزی واردات ما در دوران احمدی نژاد به بالاترین حد خود رسید در 8 سال خیلی واردات داشتیم اما می بینیم در یک سال اول روی کار آمدن آقای روحانی رکورد 8 سال احمدی نژاد شکسته می شود. این واردات بی ضابطه از کجا نشات می گیرد.
وی درباره بازگشت به اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: من از آنجا که خودم را وابسته به انقلاب می دانم هر جا که بگویند می روم و کمک می کنم ولی در آن دوره من ناجوانمردانه از اتاق بازرگانی جواب شدم ، با وجود اینکه می دانم اصلاح اتاق بازرگانی امروز به مراتب سخت تر از آن دوره انقلاب است که تحویل گرفتم. اما خداوند به ما لطفی کرده و پوست خربزه زیر پای ما نیست . دوست دارم برگردم و اتاق بازرگانی را از نو بسازم و این توانایی را در خود می بینم.
وی در پایان گفت: ضعف های جدی در اتاق بازرگانی وجود دارد اما بنده بخاطر انجام تکلیف شرعی و قانونی که از طرف بزرگان بر روی دوش من گذاشته شده اسفند ماه امسال در انتخابات اتاق بازرگانی ایران شرکت می کنم و نامزد می شوم تا انشالله بتوانیم به بخش خصوصی کشور سر و سامانی بدهیم .