بهرام عکاشه امنیت متروی تهران هنگام زلزله را زیر سوال می برد.
بهرام عکاشه پدر زلزلهشناسی ایران زلزلههای اخیر غرب کشور را به حرکت صفحه سوریه نسبت داد. به عقیده او ایران از تمام جهات، از سوی همسایگان خود تحت فشار قرار دارد. به همین دلیل است که سالانه سرزمین ایران به سمت بالا رشد میکند. عکاشه با انتقاد از مسئولان گفت: شما که به آخرت ایمان دارید. پس وجدان کاری بیشتری باید داشته باشید. در کشوری مثل ژاپن، اوضاع ساختمانسازی آنچنانی دارند.
عکاشه در گفتوگو با «مردمسالاری آنلاین»، در تشریح دلایل شدت و ضعف زلزله گفت: عموما زلزلهها پس لرزه و پیش لرزه دارند. اینکه برخی مواقع این پیش لرزهها و پس لرزهها به ثبت نمیرسد دال بر این نیست که زلزلهای رخ نمیدهد. نوع زلزلهها نیز به گسل فعال شده بستگی دارد. مشخصا اگر مجموعه این گسلها زیاد باشد، زلزلهای با قدرت بیشتری صورت میگیرد. از طرفی اگر تعداد همین گسلها محدود و کم باشد، طبیعتا شدت زلزله کمتر است.
وی در مورد تاثیر صفحات سرزمین سوریه بر زلزلههای ایران، ابراز داشت: زلزلههای غرب ایران حاصل حرکت صفحاتی مثل صفحه سوریه است. حتی صفحه ترکیه هم حرکت میکند. زلزله غرب ایران متفاوت از زلزلههای جنوب شرق، شرق و شمال ایران است. تفاوت نوع و شدت زلزله در ایران در حقیقت به عامل آن باز میگردد. به عنوان مثال به مناطق زلزلهخیز البرز نگاه کنید. شدت زلزله در این منطقه غیر از شدت زلزله در غرب کشور است.
او ادامه داد: از طرف شرق، توسط افغانستان و پاکستان به صفحات سرزمین ایران فشار میآید. در کل سرزمین ایران از جهات مختلف و با صفحات گوناگون، به آن فشار وارد میشود. شکل گرفتن تنگه هرمز به همین دلیل است. تنگه هرمز مدام در حال کوچک شدن است. سرزمین ایران از عموم جهات، فشار تحمل میکند. به همین جهت این سرزمین دائما در حال رشد به سمت بالا است. رشد سالیانه کوههای البرز از این مساله نشات میگیرد.
عکاشه در مورد تاثیر حفاریهای عمیق در ایجاد زلزله گفت: تا کنون علم حفاری بیشتر از 12 کیلومتر نتوانسته است پیش برود. این میزان هم در سواحل برخی از کشورهای عربی رخ داده است. بشر در عمق زمین بیشتر از 12 کیلومتر نتوانسته است دست به حفاری بزند. البته روسیه و آمریکا توانستهاند تا عمق 20 کیلومتر هم پیش برود که هزینه آن خیلی زیاد است. وی افزود: حفاریها تاثیری بر زلزله غرب کشور نداشته است.
او تصریح کرد: هر کجا زلزله اتفاق افتاده، مشخصا مجددا باز میگردد. مهم این است که ما ستاد بحران داشته باشیم و خوب عمل کنیم. از آنجا که زلزله قابل پیشبینی نیست، ما باید در مقابله با خطرات آن آماده باشیم. به همین دلیل است که ستاد بحران کشور باید همیشه آماده و مجهز باشد. اما متاسفانه آمادگی لازم و مناسبی نداریم.
او در مورد زلزله احتمالی تهران گفت: من همیشه میگویم «الان ممکن است شام بخوریم، اما به هیچ وجه نمیتوانیم مطمئن باشیم که فردا صبحانه میخوریم!» متروی تهران با یک زلزله شدید، اصلا باقی نخواهد ماند و نابود خواهد شد. من به این موضوع ایمان دارم. متروی تهران صرفا یک تونل است و با زلزله حتما تخریب خواهد شد.
عکاشه ابراز داشت: خوشا به حال کسانی که بعد از زلزله تهران میمیرند. کسانیکه بعد از زلزله تهران جان سالم به در میبرند، سالها با بیمسکنی و کم آبی و نبود غذا باید سر کنند. ایران با ژاپن و کالیفرنیا در آمریکا و روسیه مقایسه نمیشود. من به این کشورها سفر داشتهام. ایران با آنها قابل مقایسه نیست. ما فقط میتوانیم در زلزله تهران، خسارات را به حداقل برسانیم تا مردم بدبخت و سرگردان نشوند.
او با انتقاد از مسئولان گفت: مردم غرب ایران در شرایط بدی زندگی میکنند. برخی متاسفانه ساختمان سازی را تجارت کردهاند. ساختمانسازی وجدان میخواهد. در زلزله اخیر کرمانشاه، برخی از ساختمانهای تازهساز مجددا تخریب شد. کسی نیست بگوید که شما چندتا شکم دارید که میخواهید همه آنها را پر کنید؟