برای رسیدن به بالندگی در سیاستورزی لازم است بین منافع ملی و منافع جناحی تمییز قائل شد. اما گاهی برخی افراد با نادیده گرفتن منافع ملی با اقدامات احساسی کارهایی انجام میدهند که رنگ و بوی جناحی دارد. این موضوعات وقتی حائز اهمیت است که حرکتهای اخلاقی این چنینی صدمات بسیار زیادی را بر کشور وارد میکند. به طوری که آقای کریمی قدوسی با انتشار اخبار محرمانهای جنجالهای رسانهای را شکل دادند که به نظر میرسد خلاف منافع ملی است. پس از تمامی حواشی و مسائلی که در این چند روز درباره اظهارات کریمیقدوسی مطرح شده است، پای صحبتهای نعمت احمدی نشستیم تا به بررسی جوانب حقوقی این ماجرا بپردازیم در ادامه مشروح گفتوگوی «مردمسالاری» با نعمت احمدی را میخوانیم:
عمل آقای کریمی قدوسی از نظر حقوقی چه جوانبی دارد؟
درباره بحث اقدامی که آقای کریمی قدوسی انجام دادهاند سه نکته حائز اهمیت است. نخست اینجاست که آقای کریمی قدوسی خودشان گفته اند که در آن جلسه نبوده اند. با این اوصاف کاری که آقای کریمی قدوسی انجام دادهاند از نظر حقوقی «شهادت بر شهادت» قلمداد میشود. یعنی گفته اشخاص دیگری را ایشان بیان کردهاند. در نتیجه ادعاهای ایشان قابل استناد نیستند و علت آن نیز همین بحث عدم حضور ایشان در جلسه و بحث شهادت بر شهادت است. دومین مطلب این است که آقای ظریف و اعضای کمیسیون به صراحت اذعان کردهاند که چنین صحبتی نکردهاند. نکته سوم به نفس کمیسیون امنیت ملی و مطالبی که در این کمیسیون طرح میشود برمیگردد. موضوعی که داخل کمیسیون امنیت ملی طرح میشود، حتی اگر به صورت حاشیهای و به اصطلاح گعدهای نیز طرح شوند، بدیهتاً به امنیت ملی مرتبط است و نباید بدون ملاحظه در فضای عمومی منتشر شوند.
یعنی معتقد هستید که چنین عملی مصداق افشای جلسات محرمانه است؟
بله. چرا که اگر بنابراین است که از وزیر سوال شود، مقدور بود تا این سوال توسط یک یا چند نماینده طرح شود و در صحن علنی طرح شود. ولی وقتی که این سوال از وزیر درون کمیسیون مطرح شده، قطعاً حاکی از حساسیت موضوع و محرمانه بودن امر است. وقتی که ایران توانسته تا الان با اقتدار با غرب برخورد کند، این که یک نماینده مطالب یک جلسه محرمانه را افشا کند، عملاً ممکن است امنیت ملی به خطر بیفتد و این نکته بسیار مهم و قابل توجه است.
چه پیگیریهای حقوقیای در این باره ممکن است صورت بگیرد؟
همانطور که گفتم آقای کریمی قدوسی اصلا در آن جلسه حضور نداشته و براساس شنیدهها هم که نمیشود با امنیت ملی برخورد کرد. عملاً این عمل میتواند در بحث نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی بررسی شود و در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان پیگیری شود. چطور وقتی که آقای صادقی درباره بحث حسابهای قوه قضاییه سوال میپرسد به آن صورت با موضوع برخورد میشود و وقتی که چنین مسئله حساسی پیش می آید شاهد سکوت هستیم؟ این مطلب بسیار مهم و حساس است و باید توسط مراجع ذیربط و طی مراحل قانونی پیگیری شود.