مردم سالاری آنلاین وضعیت معاملات در بازار ارز، سکه و بورس را بررسی میکند.
امروز (شنبه ۲۱ مهر) بانکها نرخ خرید هر دلار آمریکا از مردم را ۱۰ هزار و ۴۵۰ تومان اعلام کرده بودند. این در حالی است که
دلار آمریکا در صرافیها و در بین دلالها، امروز در کانال ۱۴ هزار تومانی مبادله میشد و بهنظر میرسد هنوز در مورد قیمت تعادلی ارز در بازار آزاد، سردرگمی وجود دارد. از سوی دیگر،
بازار بورس تهران که انتظار میرفت با رشد بیشتر خود، بخشی از سرمایهگذاران خُرد را جذب کند، امروز سقوط شدیدی را تجربه کرد و از ارتفاع شاخص کل بورس، حدود ۶ هزار واحد کاسته شد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، دلار آمریکا امروز در صرافیها در کانال ۱۴ هزار تومانی مبادله میشد. صرافیها نرخ خرید دلار را ۱۴ و ۱۰۰ تا ۱۴ و ۲۰۰ تومان اعلام میکردند. نرخ فروش نیز در صرافیها ۱۴ هزار و ۲۵۰ تا ۱۴ هزار و ۳۵۰ تومان بود. البته صرافیهایی که خبرنگار
مردم سالاری آنلاین قیمت را از آنها جویا میشد، عنوان میکردند که فروش آزاد ندارند و تنها ارز را به مسافران میفروشند. با این حال، قیمت مبادله ارز امروز در بین دلالها نیز ۱۴ هزار تا ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان بود.
بانکها امروز
نرخ خرید دلار آمریکا را ۱۰ هزار و ۴۵۰ تومان و نرخ خرید یورو را ۱۲ هزار و ۶۰ تومان اعلام کرده بودند. بین نرخ اعلامی برای خرید ارز توسط بانکها و صرافیها، فاصله قابل توجهی وجود دارد. بنابراین، بعید است در شرایط فعلی، ورود بانکها به خرید ارزهای خانگی چندان مورد استقبال فروشندگان قرار گیرد، چرا که آنها میتوانند با قیمتهای بالاتری ارزهای خود را به صرافان بفروشند.
سکه بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) نیز امروز در بازار در کانال ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی مبادله میشد. در هفته گذشته قیمت سکه حتی تا کمتر از ۴ میلیون تومان هم کاهش یافته بود. امروز عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی گفت که بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز و حرکت در مسیر نرخ ارز تعادلی، «برنامههای مشخصی» دارد که آنها را اجرایی خواهد کرد. مداخله بیشتر بانک مرکزی در بازار ارز و سکه میتواند کمک کند تا از التهابات این دو بازار کاسته شود. رئیسکل بانک مرکزی، جزئیات بیشتر این «برنامههای مشخص» را اعلام نکرد و باید دید در روزهای آینده، بازار چه واکنشی به این برنامهها نشان خواهد داد.
در حوزه
اعلام نرخ ارز نیز باید گفت، اکثر سایتهایی که قیمتها را بهصورت آنلاین اعلام میکردند، روند انتشار قیمتها را متوقف کردهاند و برخی از سایتها نیز مسدود شدهاند. دولت و قوه قضاییه اعتقاد دارند که برخی از سایتهای اعلام آنلاین قیمت، از دلایل اصلی التهابات ارزی در ماههای گذشته بودهاند.
نسبت بازار ارز و بازار بورس
کارشناسان مدتها است عنوان میکنند که یکی از راههای ایجاد آرامش در بازار ارز این است که با عرضه بیشتر سهام شرکتها در بازار بورس و ایجاد جذابیت بیشتر در بازار سرمایه، سرمایهگذاران خُرد در بازار بورس جذب شوند. حرکت
نقدینگی سرگردان به سمت بازار بورس میتواند کمک کند تا همچون ماههای گذشته، شاهد آثار مخرب هجوم این نقدینگی به سمت بازارهایی همچون ارز و طلا نباشیم.
اما تقریباً از روزهای نهم و دهم مهرماه که قیمت ارز در بازار آزاد کاهش یافت و از کانال ۱۸ هزار تومانی و ۱۷ هزار تومانی پایین کشیده شد، بازار بورس روند معکوسی را تجربه کرد و شاخص کل بورس روند نزولی را تجربه کرد! در واقع، تاکنون کاهش قیمت دلار نه تنها باعث جذابیت بیشتر بازار بورس نشده، بلکه این بازار در روزهای گذشته روند نزولی را طی کرده است.
امروز شاخص کل بورس ۵۹۸۲ واحد کاهش یافت و به ۱۷۵ هزار و ۳۳ واحد رسید. شاخص کل بورس، پیش از سقوط روزهای گذشته، حتی تا ۱۹۵ هزار واحد هم پیش رفته بود.
بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص کل بورس شرکتهای فولاد مبارکه، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، شرکت صنایع مس و هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس داشتند. این شرکتها تقریباً همان شرکتهایی هستند که در تابستان امسال بیشترین تأثیر را در رشد شاخص کل بورس داشتند و از آنجا که عمده درآمدهای آن ناشی از صادرات است، بهنظر میرسد که شاخص بورس در واکنش به کاهش قیمت ارز، در حال تجربه روند نزولی است. در واقع، بهنظر میرسد بازار بورس ایران در حال تجربه یک نسبت معکوس با بازار ارز است و کاهش قیمت ارز به جای جذاب کردن بیشتر بورس، باعث ریزش بیشتر شاخص کل بازار سهام میشود!