ریاض بامداد یکشنبه شاهد وقوع یک کودتای خاموش بود. بنا به گزارشهای منتشر شده به دستور ملک سلمان بن عبدالعزیز تاکنون 59 مقام ارشد سعودی تاکنون بازداشت شدهاند که در میان آنها 11شاهزاده ، 4وزیرفعلی و 10وزیر پیشین حکومت عربستان مشاهده میشود.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، حوالی عصر روز شنبه بود که «هتل ریتز کارلتون» از مهمانان خود خواست تا هر چه سریعتر این هتل را تخلیه کنند. در پیام این هتل به مهمانان آمده بود که «با توجه به شرایطی که خارج از اراده ماست، باید به اطلاع شما برسانیم که براساس دستورات از بالا ناگزیر به انجام این کار هستیم. متاسفانه آخرین زمان برای ثبت خروج شما ساعت ۱۱ شب (شنبه شب) است و ما متاسفانه نمیتوانیم هیچ درخواستی را برای تمدید اقامت در این هتل به دلیل تدابیر شدید امنیتی اعمال شده از سوی دستگاههای امنیتی عالی رتبه بپذیریم.» این پیام غیرعادی پس از جلسه مبارزه با فساد نشانه ای بارز از وقوع یک اتفاق غیرعادی در ریاض بود.
سلمان بن عبد العزیز، پادشاه عربستان عصر روز شنبه دستور تشکیل کمیتهای عالی به ریاست محمد بن سلمان و عضویت رئیس هیئت نظارت و تحقیقات، رئیس سازمان ملی مبارزه با فساد، رئیس دفتر نظارت کل، دادستان کل و رئیس مرکز امنیت کشور را جهت پیگیری مسایل مربوط به اموال عمومیو مبارزه با فساد صادر کرد.
طبق اطلاعاتی که روزنامه رای الیوم در این زمینه به دست آورده، دادههایی که کمیته بر اساس آنها کار خود را آغاز کرده پروندههای اطلاعاتی مبسوطی هستند که یک دستگاه امنیتی محرمانه که پنهانی با ولیعهد کار میکند، به دست آورده و رای الیوم نیز پیشتر در این خصوص نوشته بود که ویژگی این دستگاه اطلاعاتی دوستی با شاهزاده جوان و حمایت از او و نیز جمعآوری اطلاعاتی در راستای خدمت به منافع بن سلمان است.
این بازداشتها با دستور کمیته مبارزه با فساد که تحت نظر مستقیم پادشاه عربستان اداره میشود، انجام گرفته است. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان وعده داده برپایه برنامهای موسوم به «چشمانداز ۲۰۳۰» با ایجاد اصلاحاتی در ساختار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن کشور، بعضی از قوانین و مقررات محافظهکارانه و سختگیرانه در عربستان را تغییر دهد.
لیست بلند بازداشتیها
خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از مقامهای شرکت «کینگ هولدینگ» میگوید ولید بن طلال بن عبدالعزیز، رئیس این شرکت در میان بازداشتشدگان است. «ولید بن طلال بن عبدالعزیز»با 18میلیارددلار ثروت، یکی از ثروتمندترین افراد غرب آسیا است و در شرکتهای مختلف از جمله توئیتر، اپل، بنگاه خبری روپرت مرداک و یا شرکت خدمات مالی «سیتیگروپ» سرمایهگذاری کردهاست.
نام برادر بن لادن و رئیس بنیاد مالی بن لادن در ریاض هم در بین بازداشت شدگان گزارش شده، هرچند مقامهای عربستان هنوز این موضوع را تأیید نکردهاند.
در بین بازداشت شدگان نام «متعب بن عبدالله» وزیر گارد ملی برکنار شده و شاهزاده «ترکی بن عبدالله بن عبدالعزیز» امیر سابق ریاض هم به چشم میخورد. پادشاه عربستان در حکمیشاهزاده «خالد بن عبدالعزیز بن محمد بن عیاف آل مقرن» را به جای شاهزاده متعب در پست وزیر گارد ملی تعیین کرد.
شاهزاده متعب فرماندهی گارد ملی را از پدرش یعنی بهترین پسر ملک عبدالله بن عبدالعزیز به ارث برده بود و این ارگان قدرت امنیت داخلی محسوب میشود که از یگانهای قبیلهای تشکیل شده است.ملک عبدالله پنج دوره گارد ملی را هدایت کرد و شاهزاده متعب آخرین عضو از نسل فرزندان ملک عبدالله بود که هنوز در یکی از مناصب عالی ساختار سلطنتی فعالیت میکرد.
وی در حال حاضر آکادمیهای نظامیو طرحهای مسکونی و بیمارستانها را تحت نظارت خود دارد و برای بازنشستگان نظامیآمریکایی که آموزش نیروهای زیر نظر او را برعهده داشتند که تعدادشان ۱۰۰ هزار تن بود و در عین حال داوطلبان غیرنظامیکه تعدادشان ۲۷ هزار تن بود، منبع درآمد محسوب میشد.
متعب نزد شخصیتهای قبیلهای نیز فرد محبوبی است و مهمتر از آن نزد سربازانی که از سخاوتمندیاش بهره میبردند، محبوبیت زیادی دارد.
این کمیته همچنین چهار وزیر کنونی و دهها وزیر سابق (که تعداد آنها سه مورد گفته شده) را بازداشت کرده است. این کمیته پرونده سیلهای جده و پرونده تحقیقات درباره ویروس کرونا را مجددا باز کرده است.
همچنین گزارش شده است، «خالد التویجری» مدیر سابق دفتر سلطنتی، «عادل فقیه» وزیر سابق کار و تجار برجسته از جمله «صالح کامل» و پسرش و ولید ابراهیم رئیس گروه «امبیسی» هم جزو بازداشتیها هستند. چهار وزیر فعلی کابینه سعودی هم در فهرست بازداشتشدگان قرار دارند.
پادشاه عربستان همچنین «محمد بن مزید التویجری» وزیر اقتصاد و برنامهریزی را به جای «عادل بن محمد فقیه» وزیر اقتصاد و برنامهریز تعیین کرد.
ملک سلمان همچنین سرلشگر «فهد بن عبدالله الغفیلی» را به درجه سرلشگر ستاد ارتقا داد و به عنوان فرمانده نیروی دریایی به جای سرلشگر عبدالله بن سلطان السلطان تعیین کرد. السلطان نیز بازنشسته شد.
پیش از این در تابستان گذشته خبرگزاری رویترز در گزارشی در مورد جریان تغییر ولیعهد عربستان و جابهجایی قدرت از محمد بن نائف به محمد بن سلمان، به نقل از منابع سعودی گزارش داده بود تنها سه نفر با این این جابهجایی مخالف کردهاند؛ نماینده خانواده ملک عبدالله در راس دستگاه رهبری، شاهزاده محمد بن سعد و وزیر پیشین کشور.
افراد نزدیک به محمد بن سلمان مدعی هستند که مردم عربستان منتظر چنین اقدامیبودند و این حرکت در راستای طرح محمد بن سلمان برای گفتوگو با افکار عمومیو انعکاس جدیت طرحش د
ر تقویت سیستم «شفافسازی مالی» در ادارات عربستان است.اما محافل داخل خاندان حاکم نسبت به بهرهبرداری از دستور شتابزده پادشاهی در جهت تسویه حسابها با دشمنان و رقبای محمد بن سلمان، شاهزاده جوان عربستانی نگران هستند به ویژه اینکه در میان چهرههایی که در مرحله اول نام آنها به صورت رسمی برای انجام تحقیقات اعلام شده، برخی اسامی چهرههای مخالف و از جبهه مخالفان ولیعهد جوان و قدرتمند دیده میشوند.