گروه بین الملل – علی ودایع: «میخائیل سرگییویچ گورباچُف» آخرین رهبر اتحادیه جماهیر شوروی در 91 سالگی درگذشت. نگاه به گورباچف در دوگانه تمجید و نفرت است اما هرچه هست او یکی از تاثیرگذارترین رهبران تاریخ معاصر محسوب میشود.
میگویند گورباچف شیک پوش ترین رهبر شوروی بوده است. او از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۱، دبیرکل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی و از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۱ رئیس دولت اتحاد جماهیر شوروی بود؛ به اینصورت که از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۸۹ به عنوان صدر هیئت رئیسه شورای عالی شوروی، از سال ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۰ به عنوان رئیس شورای عالی شوروی و از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱ به عنوان رئیسجمهور اتحاد شوروی. وی از نظر ایدئولوژی، او در ابتدا به مارکسیسم-لنینیسم پایبند بود، اما از اوایل دههٔ ۱۹۹۰ به سمت سوسیال دموکراسی متمایل شد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،در فوریه ۱۹۸۸ گورباچف آغاز به بیرون کشیدن نیروهای شوروی از افغانستان کرد. همچنین در همین سال ۱۹۸۸ بود که گورباچف اعلام کرد که اتحاد شوروی دیگر از دکترین برژنف پیروی نمیکند و ملل بلوک شرق آزادی تصمیم گرفتن در مسائل خارجی را دارند. این را میتوان از بزرگترین اصلاحات گورباچف در سیاست خارجی دانست تا جایی که سخنگوی وقت وزارت خارجه، گنادی گراسیموف، دکترین جدید را دکترین سیناترا نامید. همین قطع دکترین برژنف بود که در ۱۹۸۹ به ظهور انقلابهایی در اروپای شرقی انجامید که به پیامد آنها تقریباً تمامی دولتهای کمونیست سرنگون شدند. به غیر از رومانی بقیهٔ این انقلابها، همه انقلابهایی مخملی بودند که طی آنها رژیمهای طرفدار شوروی سقوط کردند. پایان سلطه شوروی بر اروپای شرقی عملاً جنگ سرد را پایان داد و به همین خاطر گورباچف در ۱۵ اکتبر ۱۹۹۰ برندهٔ جایزهٔ صلح نوبل شد. او دو سال قبل در ۱۹۸۸ مرد سال مجلهٔ تایمز نیز شده بود.
ساده لوحی در مصالحه با غرب
گورباچف آنچنان در دل حکومت شوروی منفور بود که با افزایش احساسات ملیگرایی و افزایش خطر فروپاشی و تجزیهٔ اتحاد جماهیر شوروی، تندروهای مارکسیست–لنینیست کودتای ناموفق اوت را علیه گورباچف در سال ۱۹۹۱ انجام دادند. اگرچه 30 سال از فروپاشی شوروی میگذرد اما او به جرم امتناع از مداخله برای جلوگیری از فروپاشی شوروی مورد لعن ، نفرین و حتی تمسخر قرار میگیرد.
در فرهنگ سیاسی روسیه که مسکو باید یک ابرقدرت باشد ؛ گورباچف یک چهره منفور محسوب میشود. میگویند که گورباچف فریب «رونالد ریگان» رئیس جمهوری وقت ایالات متحده را خورد ؛ براساس این روایت واشنگتن وعده داده بود که درصورت اتحاد آلمان شرقی و آلمان غربی ، بلوک غرب و ناتو به سمت مرزهای شوروی حرکت نخواهد کرد.
نتیجه یک نظرسنجی در سال ۲۰۲۱ نشان میداد که بیش از ۷۰ درصد مردم روسیه بر این باور هستند که کشورشان در دوره زمامداری میخائیل گورباچف در مسیری منفی حرکت کرد.
نتیجه یک نظرسنجی دیگر هم پیشتر نشان داده بود که میخائیل گورباچف نزد روسها کمترین محبوبیت را در مقایسه با دیگر رهبران یک قرن اخیر در این کشور داشت.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درگذشت میخائیل گورباچف را «عمیقا» تسلیت گفته هرچند برخلاف رهبران کشورهای غربی اشارهای به کارنامه و میراث سیاسی آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق نکرده است.
از سوی دیگر دولت اوکراین با وجود انتقادهای میخائیل گورباچف از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری کنونی روسیه، حمایت آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق از الحاق شبهجزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ را از یاد نبرده است. میخائیل گورباچف به همین دلیل از سال ۲۰۱۶ دیگر اجازه ورود به اوکراین را نداشت.
این در حالی است که یکی از حساسترین لحظات حیات سیاسی میخائیل گورباچف در اوت سال ۱۹۹۱ در شبهجزیره کریمه رقم خورد. او که برای گذراندن تعطیلات به کریمه رفته بود با کودتای گروهی از رهبران ارشد اتحاد جماهیر شوروی سابق روبرو شد.
گورباچف چند روز پس از آنکه اجازه خروج از اقامتگاهش در شبهجزیره کریمه را نداشت به دنبال شکست کودتا به مسکو بازگشت.
نامحبوب در اقمار شوروی
شماری از شهروندان کشورهای حوزه دریای بالتیک از جمله لتونی و لیتوانی میخائیل گورباچف را با رویدادهای سال ۱۹۹۱ و تلاش خود برای استقلال به یاد میآورند. به عنوان مثال روزنامه «لاتویجاس آویزه» (Latvijas Avīze) در لتونی میخائیل گورباچف را به عنوان «جنایتکاری» که در راس «امپراتوری شر» قرار داشت نکوهش کرده است.
شماری از رسانههای لیتوانی نیز به نقش رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق در رویدادهای ژانویه سال ۱۹۹۱ اشاره کردهاند. شش شهروند لیتوانی ابتدای سال جاری میلادی از میخائیل گورباچف به دلیل کشتار تظاهرکنندگان در ویلنیوس و ارتکاب «جنایت جنگی» شکایت کرده بودند. نقش او در سرکوب تظاهرکنندگان در لتونی، استونی و لیتوانی در سال ۱۹۹۱ پروندهای مفتوح در افکار عمومی کشورهای حوزه دریای بالتیک بود.
مرد صلح و پایان جنگ سرد
رهبران بسیاری از کشورهای غربی گورباچف را به عنوان «مرد صلح» و پایاندهنده جنگ سرد ستودهاند.
«هنری کیسینجر» ۹۹ ساله، وزیر امور خارجه اسبق آمریکا به بیبیسی نیوزنایت گفت: «مردم اروپای شرقی، مردم آلمان و در پایان مردم روسیه به دلیل انگیزه و شجاعتی که گورباچف در ایدههای مربوط به آزادی مطرح میکرد، بسیار مدیونش هستند.»
کیسینجر افزود: «گورباچف خدمت بزرگی کرد اما نتوانست تمامی دیدگاههای خود را اجرا کند. وی تا حدی توسط ایدههای در حال توسعهای که جامعهاش کاملا برای آنها آماده نبود، نابود شد.» این دیپلمات بازنشسته و کهنهکار در ادامه گفت: «اتحاد جماهیر شوروی توانایی اجرای کامل چشماندازی را که گورباچف در مقابل آنها قرار داده بود، نشان نداد. اما یاد و خاطره گورباچف در تاریخ به عنوان مردی که تحولات تاریخی را آغاز کرد؛ تحولاتی که به نفع بشریت و مردم روسیه بود، ثبت خواهد شد. اگرچه او به قدر کافی قوی و محکم نبود تا بتواند در برابر احساسات و جوی که به راه انداخته بود، مقاومت کند، اما از طریق کارهایی که شروع کرد و در بخش قابلتوجهی اجرا شد، خدمت بزرگی به بشریت کرد.»
«جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا از میخائیل گورباچف به عنوان «رهبری نادر» که کشورش را به سوی دموکراسی بُرد ستایش کرده است. امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه میخائيل گورباچف را که پیش از این برنده جایزه صلح نوبل شده بود «مرد صلح» خواند.
«فرانک والتر اشتاین مایر» رئیسجمهوری آلمان نیز از نقش میخائیل گورباچف در اتحاد دو آلمان تجلیل کرد.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان هم گفت که آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق در حالی از دنیا رفت که «دموکراسی در روسیه شکست خورده» است. «اورزولا فن درلاین» رئیس آلمانی کمیسیون اتحادیه اروپا نیز از نقش میخائيل گورباچف در پایان جنگ سرد و هموارسازی مسیر «اروپای آزاد» ستایش کرد.
«آنگلا مرکل» صدراعظم پیشین آلمان نیز که پیش از فروپاشی دیوار برلین در آلمان شرقی زندگی میکرد اظهار داشت: «گورباچف زندگی من را به طور اساسی تغییر داد. من هرگز او را فراموش نخواهم کرد.»
«بوریس جانسون» نخستوزیر بریتانیا هم با اشاره به نقش میخائیل گورباچف در پایان جنگ سرد گفت: «در زمانه تهاجم پوتین به اوکراین تعهد خستگیناپذیر او [گورباچف] به باز کردن جامعه شوروی الگویی برای همه ما است.»