گروهسیاسی: هفته گذشته ایران جمعبندی نهایی خود درباره متن پیشنویس توافق احیای برجام را به هماهنگ کننده مذاکرات هستهای تحویل داد تا آمریکا پس از بررسی، پاسخ خود را به آن بدهد، اما از زمان دریافت این پاسخ تا امروز صرفا شاهد موضع گیری متناقض مقامات و رسانههای گروهی این کشورها بودهایم.
مقامات ایران بر این نظرند که پاسخ شان به ایدههای جوزپ بورل رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و آن چه امروز به عنوان متن پیش نویس توافق مشخص شده است، راهگشاست.
پس از دریافت جمع بندی ایران از سوی اتحادیه اروپا، مقامات اروپایی و نیز فرانسوی واکنش مثبت و رو به جلویی درباره جمعبندی نهایی ایران داشتند و بعضا عنوان کردند که پیشنهادات ایران «منطقی»، «سازنده» و «دلگرم کننده» است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،حالا، یک مقام ارشد آمریکایی در گفتوگو با شبکه خبریسیانان درباره آخرین وضعیت مذاکرات احیای برجام گفت: اکنون در مقایسه با دو هفته پیش به حصول توافق در وین نزدیکتر شدهایم اما هنوز نتیجه نامشخص است زیرا برخی شکافها به قوت خود باقی مانده است. رئیس جمهوری بایدن تنها توافقی را تائید خواهد کرد که منافع ملی ما را تامین کند. وی افزود: حصول توافق در وین نسبت به دو هفته قبل نزدیکتر شده است اما نتیجه نامشخص است، چرا که برخی اختلافات هنوز به قوت خود باقی است. این مقام آمریکایی ادامه داد: پیشرفت از این نقطه به بعد ممکن است کند باشد اما به نظر میرسد که در حال حاضر شتاب بیشتری نسبت به سال گذشته وجود دارد.
به گزارش ایسنا، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه در یک کنفرانس خبری در رابطه با واکنش آمریکا به پاسخ ایران و به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا در مذاکرات وین گفت: بررسی اظهارات ایران درخصوص پیشنهاد اتحادیه اروپا ادامه دارد. ما بازخوردمان را مستقیم و بهطور خصوصی با اتحادیه اروپا درمیان گذاشتهایم.
گمانه زنیها درباره جزئیات توافق
بر اساس آنچه رسانههای غربی به نقل از مقامات اروپایی و غربی اعلام کردند، جمع بندی ایران بیشتر روی مسایل باقی مانده مرتبط با تحریمها و تضمینها بر سر تعاملات اقتصادی متمرکز است و درباره سوالات باقی مانده میان ایران و آژانس، تهران پیشنهاد جدیدی مطرح نکرده است به این معنا که آنچه در پیش نویس تفاهم شده را قبول دارد.
سیانان به نقل از یک مقام آمریکایی مدعی شده که «ایران رسماً از یک تقاضای کلیدی و خط قرمزی خود که نقطهی اختلاف بزرگی در مذاکرات بود، صرف نظر کرده است.» سیانان مدعی شده که «ایران در پاسخ روز دوشنبه خود به پیشنویس اتحادیه اروپا برای احیای برجام، خواستار حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی وزارت امور خارجه آمریکا نشده است.»
در واکنش به این خبر، مشاور تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین ضمن تکذیب ادعای سیانان ، در صفحه توییترش نوشت: من بارها در چند ماه اخیر گفتهام خارج کردن نام سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا هیچ وقت پیششرط یا درخواستی کلیدی نبوده است.
مرندی ادامه داد: ایران هم سنتکام را در لیست [گروههای] تروریستیاش نگاه خواهد داشت. اما اگر آمریکا لازم میداند چنین چیزی بگوید تا به توافق مقبولیت بخشد، به خودشان ارتباط دارد. از سوی دیگر، ایسنا اطلاع یافته که موضوع تبادل چهار زندانی ایرانی در مقابل چهار آمریکایی که در ایران زندانی هستند، مورد بررسی است.با وجود رویکرد مثبت ایران در موضوع تبادل زندانیان اما آمریکاییها هم چنان به اقدامات تبلیغاتی و موضع گیریهای بیهوده میپردازند. شبکه الجزیره به نقل از منابع آگاه گفته که پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای برجام چهار مرحله و دو دوره زمانی را شامل میشود که هر کدام ۶۰ روزه است.گفته میشود که در روز اول امضای توافق ۱۷ بانک و ۱۵۰ نهاد اقتصادی رفع تحریم میشوند و از همان روز اول اجرای توافق ، تهران به طور تدریجی شروع به کاهش گامهای هستهای خود میکند.
آنها همچنین تاکید کردند که همزمان با اجرای توافق ۷ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران در کره جنوبی آزادسازی خواهد شد.
این منابع میگویند که از جمله سازوکار این توافق این است که ایران طی ۱۲۰ روز بعد از امضای توافق ۵۰ میلیون بشکه نفت صادر خواهد کرد و صادرات نفت ایران پس از این دوره روزانه ۲.۵ میلیون بشکه خواهد بود. در این متن پیشنهادی آمده است که اگر واشنگتن بار دیگر از توافق خارج شد باید غرامت مالی پرداخت کند.
نگرانیهای جمهوریخواهان
«آندریا استریکر» معاون رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی در توییتی مدعی شد که در صورت توافق احتمالی در وین بر سر برجام، ایران در سال اول به درآمدی ۲۷۵ میلیارد دلاری دست خواهد یافت و این مبلغ تا انتهای سال ۲۰۳۰ تا یک تریلیون دلار افزایش پیدا خواهد کرد.
وی در این توییت با طرح ادعاهایی از دستیابی ایران به این داراییها انتقاد کرد و مدعی شد که ایران تا ۲۰۳۰ در صورت اقدام برای دستیابی به سلاح هستهای «توقفناپذیر» میشود.
«جیم ریش» سناتور جمهوری خواه ارشد آمریکایی نیز روز گذشته در یک رشته توییت با طرح ادعاهایی نوشت: ایران به دنبال دریافت تضمینهای برجامی از دولت بایدن است تا نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تمام کرده، از فعالیت شرکتهای غربی در ایران حفاظت کند و به ایران اجازه دهد تا در صورت خروج دولت بعدی از توافق، برنامه تسلیحات هستهای خود را تسریع کند.
توییتر رسمی شورای امنیت ملی آمریکا در واکنش به این ادعاها نوشت: هیچ چیزی در اینجا حقیقت ندارد. ما هرگز چنین شرایطی را نخواهیم پذیرفت. ما همچنین برای اینکه ایران برنامه هستهایاش را شدیدا تسریع کند، از توافقی که کارایی داشت خارج نمیشدیم.
شبکه اسکای نیوز هم به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی تصریح کرد: گزارشهای منتشر شده مبنی بر پذیرش درخواستهای ایران و دادن امتیاز به این کشور برای بازگشت به توافق هستهای کاملا نادرست است.
تلهگذاری جدید سناتورها
باوجود برخی گزارشها مبنی بر نزدیک شدن حصول توافق درخصوص احیای برجام، تعدادی از قانونگذاران آمریکا طرحی را برای دائمی کردن یکی از قانونهای تحریمی علیه ایران ارائه کردهاند. گروهی متشکل از چند سناتور آمریکایی از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات طرحی را موسوم به «مستحکم کردن قانون تحریمهای ایران» ارائهکردهاند که هدف آن لغو حکم انقضای قانون تحریمهای ایران است که در سال 1996 به تصویب رسیده بود. این قانون تحریمی که به عنوان «قانون آیسا» نیز شناخته میشود به رئیس جمهور آمریکا اجازه اعمال تحریمهای ثانویه علیه ایران در حوزه انرژی را میدهد.
تیم اسکات سناتور جمهوریخواه از ایالت کارولینای جنوبی که یکی از امضاکنندگان این طرح است با تکیه بر ادعاهای نخنما و خصمانه مقامات واشنگتن علیه کشورمان در این باره گفت: ایالات متحده، اسرائیل و شرکای عرب ما همچنان نگران تهدید قریبالوقوع ایران هستهای برای ثبات منطقه هستند.
بنابر گزارش العربی، وی در ادامه ادعاهای خود افزود: تحریمهای آمریکا یک عامل بازدارنده ضروری برای ایران به شمار میآید، به همین دلیل است که لایحه من سنگ بنای تحریم ایران را دائمی میکند.
مگیهاسان سناتور دموکرات و بیلهاگرتی سناتور جمهوریخواه از دیگر افرادی هستند که این طرح را که مورد حمایت لابی صهیونیستی آیپک و همچنین بنیاد دفاع از دموکراسیها است، امضا کردهاند. مگیهاسان نیز با ادعای اینکه «ایران بهطور مکرراقدامات بیثبات کنندهای را در خاورمیانه انجام داده است» گفت: این طرح دو حزبی این اطمینان را خواهد داد که ما تحریمها علیه ایران را ادامه خواهیم داد.