کنفرانس سران عرب در عربستان که امسال تحت الشعاع حمله سه جانبه به سوریه قرار گفت وافکار عمومی عربی را به خود مشغول نکرد، با حاشیه های جالبی همراه بود. صندلی خالی سوریه وبسنده کردن به پرچم رسمی این کشور، تپق رئیس جمهوری مصر، صلوات فرستادن شاه اردن و غیبت امیر قطر از جمله این موارد بود.
روزنامه فرامنطقه ای 'رای الیوم' روز دوشنبه نوشت: 'سلمان بن عبدالعزیز' پادشاه سعودی در سخنرانی مراسم افتتاحیه، در اظهاراتی که با موضع گیری های ولیعهد (پسرش محمد) متناقض بود گفت: مساله فلسطین همچنان در راس قضایای عربی قرار دارد و ما تصمیم آمریکا را برای انتقال سفارتش به قدس محکوم می کنیم و این شهر را بخشی از خاک وپایتخت دولت فلسطین می دانیم.
این سخنان ملک سلمان ابهاماتی را در خصوص اظهارات ولیعهد در مصاحبه های مطبوعاتی اخیرش برانگیخت چرا که وی رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخته بود و به هیچ از مسایل مربوط به فلسطین نپرداخت.
در این کنفرانس هیچ نماینده ای از سوریه حضور نداشت وتنها پرچم رسمی این کشور با دو ستاره سبز در کنار پرچم سایر کشورهای عربی در ورودی کنفرانس وهمچنین روی میز داخل سالن با یک صندلی خالی خودنمایی می کرد.
از دیگر حاشیه های این کنفرانس، اظهارات عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر بود که با مواضع میزبان سعودی متفاوت بود. وی برخلاف بقیه سخنرانان در انتقادهای خود مستقیما به نام ایران اشاره نکرد. او همچنین خواستار تحقیقات بین المللی در مورد ادعای حمله شیمیایی در سوریه شد و تاکید کرد که سرنوشت این کشور را تنها سوری ها رقم می زنند.
السیسی برخلاف مواضع ائتلاف متجاوز به یمن به رهبری سعودی از بکارگیری کلمه حوثی برای نیروهای انصارالله خودداری کرد وبه جای آن 'عناصر یمنی ' بکار برد.
رئیس جمهوری مصر در تپقی که بازتاب زیاد وتمسخرآمیزی در شبکه های اجتماعی عربی داشت نتوانست واژه 'بالستیک' را در عبارتی که مربوط به حمله نیروهای یمنی با موشک های بالستیک به عربستان بود، درست تلفظ کند و به جای آن گفت موشک های 'پلاستیکی'.
غیبت شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر با وجود ارسال دعوت رسمی دولت سعودی از وی برای شرکت در این کنفرانس قابل توجه بود که اشاره ای به آن نشد و دوربین ها هم هیچ تمرکزی روی هیات قطری ومحل نشستن آنها در سالن نداشتند. هیچ یک از سران عرب نیز در سخنرانی هایشان به بحران کشورهای حاشیه خلیج فارس وقطر اشاره ای نکردند.
از دیگر موارد دیگری که بازتاب داشت این بود که عبدالله دوم شاه اردن -که از نسل پیامبر اکرم (ص) است - سخنرانی خود را با صلواتی به شیوه 'اللهم صل علی النبی العربی الهاشمی' (صلوات بر پیامبر عربی هاشمی) آغاز کرد که مورد اعتراض پادشاه سعودی قرار گرفت واز وی خواست صلوات به سبک ابراهیمی (اللهم صل علی محمد وعلی آل محمد کما صلیت علی إبراهیم وعلی آل إبراهیم) بفرستند.
هیات شرکت کننده از لبنان تقریبا کامل و شامل میشل عون رئیس جمهوری، سعد الحریری نخست وزیر، جبران باسیل وزیر خارجه می شد و تنها غایب آن نبیه بری رئیس پارلمان بود.
محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی در این کنفرانس از سران عرب خواست تا مانع عضویت رژیم صهیونیستی در شورای امنیت شوند که هیچ یک از قطعنامه ها و تصمیم های مجمع عمومی سازمان ملل متحد را اجرا نمی کند.
شبکه تلویزیونی سعودی 'الاخباریه' که مسئولیت پوشش این کنفرانس را برعهده داشت، تلاش می کرد در خبرهایش از الفاظی که هویت عربی را نشان می دهد استفاده کند وبه همین دلیل جملات ' ای برادران عرب' یا 'ای بینندگان عرب' را مدام تکرار می کرد.
کنفرانس کاملا مردانه سران عرب، وحضور بسیار کمرنگ زنان هم از حاشیه های مورد توجه بود. به استثنای فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و یک عضو هیات عراقی، شرکت کننده زن دیگری دیده نمی شد.