فارس در خبری نوشت:حدود یک میلیون نفر بیش از ۱۷ سال است که در انتظار اعزام به حج هستند اما هزینههای این سفر معنوی از سال گذشته افزایش چشمگیری یافت؛ تا جایی که بسیاری از زائران گله کردند که بعد از سالها انتظار، حالا هم از پس هزینههای اعزام بر نمیآیند. قرار بود ۱۵۰ میلیون تومانِ هزینه پیش ثبتنام، ۶۰ تا ۷۰ درصد قیمت نهایی باشد اما به یکباره «قیمت حج آینده به مرز ۲۶۰ میلیون رسید» و هیچ مسئولی هم را در این باره نداد.
بر اساس قوانین سعودیها فقط به یک و نیم درصد از سهمیه هر کشوری (برای ایران این تعداد حدود ۱۳۰۰ نفر است) به عنوان عوامل، ویزای رایگان داده میشود این در حالی است که ایران ۵۰۰۰ نیرو ستادی و اجرایی میبَرَد و باید هزینههای تمام این افراد را سازمان حج از «ردیف بودجه نداشته» تأمین کند.
مدیر دفتر زیارتی رضا حسنی میگوید که «با توجه به بالا بودن تعداد زائران باید نیروهای اجرایی و ستادی هم متناسب با آن افزایش یابد تا خدمات بهتری به زائران خانه خدا ارائه شود.»در مقابل حسین رضوی، یک فعال زیارتی، با بیان اینکه اگر ۲۵۰ نفر ظرفیت هر پرواز باشد، فقط ۲۰ پرواز به انتقال نیروی ستادی و اجرایی اختصاص مییابد، میگوید که «بسیاری از اقدامات نیازی به حضور نیروهای ستادی و اجرایی ندارد و میتوان با اعزام کارگزاران بدون حق مأموریت ارزی هزینهها را هم کاهش داد.»
کارشناسان میگویند که باید ظرفیت کاروانها افزایش یابد و طرح هر پرواز یک کاروان اجرایی شود تا تعداد عوامل هر کاروان نیز متناسبسازی شود. از طرفی هم در کنار اصلاح ساختار زیارتی، میتوان با اعزام کارگزاران توانمند که حاضرند بدون حقالزحمه به زائران خدمت کنند، بهجای نیروهای ستادی و اجرایی که حق مأموریت روزانه متوسط ۵۰ یورویی (۴ میلیون تومان) دارند، در برخی مسئولیتها همچون انبارداری بهره گرفت تا از هزینههای تحمیلی به زائران کاست.