تحلیلگران معتقدند که مرز یاد شده برای دلار تهران مهم است و از نظر روانی شکست آن میتواند انتظارات افزایشی در بازار ارز را تعدیل کند. در نقطه مقابل، محدوده پله دوم از کانال دوم کریدور هشتم هم مقاومت مهمی برای دلار تهران به حساب میآید که در برابر معامله گران افزایشی مقاومت کرده است و شکست و تثبیت بالای آن علامت خوبی به بازار ارز نیست.
دلار ۰.۹ درصد گران شد
بررسی روند بازار ارز در طول یک هفته گذشته، از افزایش ۷۵۵ تومانی و به عبارتی، ۰.۹ درصدی قیمت دلار حکایت دارد. هر دلار آمریکا در حال حاضر در کریدور سوم کانال ۸۱ هزار تومان قرار دارد و این در شرایطی است که در بازهای از هفته گذشته، تا کانال ۷۹ هزار تومان سقوط کرده بود.
ایمان زنگنه، کارشناس مسایل ارزی درباره دلایل رشد قیمت ارز گفته است: نکته مهمی که در شرایط فعلی، بازار ارز را متاثر کرده، عوامل غیراقتصادی است و در حال حاضر نمیتوان برای تحلیل بازار ارز صرفا به عوامل اقتصادی تکیه کرد.
او افزوده؛ بخشی از علل افزایش قیمت ارز در چند هفته اخیر، تسویهحسابهای ارزی شرکتهای داخلی با شرکای خارجی همزمان با پایان سال میلادی بود. همچنین باید در نظر گرفت در شرایط فعلی، کشور چین یکی از شرکای اصلی تجارت خارجی ایران است و سال نوی چینی هم فاصله زیادی با سال نوی میلادی ندارد و تسویهحسابهای ارزی شرکتهای ایرانی با شرکای چینی نیز بر بازار اثر گذاشته است.
عضو هیات مدیره انجمن اقتصاددانان ایران به همشهری تصریح کرده؛ با همه اینها، امسال بازار شرایط متفاوتی را دنبال میکند؛ چرا که حجم ریسکها بهدلیل تحولات سیاسی افزایش یافته و این موضوع در تعیین انتظارات بازار اثرگذار بوده است؛ در واقع بسیاری از مردم انتظار دارند ریسکهای سیاسی در تعیین نرخها اثرگذار باشند. بهطور مثال، انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا ازجمله عواملی است که به انتظارات بازار شکل و جهت داده است.
به اعتقاد زنگنه، وزن این ریسکهای سیاسی به قدری بوده که حتی روی بازار توافقی ارز که به تازگی فعالیتش را آغاز کرده نیز اثر گذاشته است. درواقع بازار توافقی ارز در شرایط طبیعی میتوانست طرف عرضه را تقویت کند و منجر به تعادل بازار ارز شود؛ اما آغاز بهکار بازار توافقی ارز با افزایش ریسکهای سیاسی متقارن شد و این موضوع بر کارکرد بازار توافقی ارز اثرگذار بود. به بیان بهتر، راهاندازی بازار توافقی ارز در شرایط طبیعی میتوانست اثرات بهمراتب عمیقتری بر بازار داشته باشد؛ اما مصادف شدن آن با افزایش ریسکهای سیاسی تا حدودی این نقش را خنثی کرد.
قیمت طلا ۳۶۵ هزار تومان تغییر کرد
قیمت طلا در طول یک هفته گذشته ۹۰ هزار تومان تغییر کرد. افزایش ۱.۷ درصدی قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار در حالی است که در این بازه زمانی طلا تا کانال ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان هم سقوط کرده بود. هر گرم طلای ۱۸عیار در حال حاضر ۵ میلیون و ۲۸۵ هزار تومان قیمت دارد.
هر مثقال طلا هم با افزایش ۳۶۵ هزار تومان، آماده ورود به کانال ۲۳ میلیون تومان شد. هر مثقال طلا در حال حاضر ۲۲ میلیون و ۸۸۲ هزار تومان قیمت دارد.
سکه ۱۷۵ هزار تومان گران شد
بررسی روند بازار نشان میدهد که سکه امامی در طول یک هفته گذشته رشد ۰.۳ درصدی را تجربه کرده است. بر همین اساس، هر قطعه سکه امامی با افزایش ۱۷۵ هزار تومانی به قیمت ۵۶ میلیون و ۴۷۰ هزار تومان رسید. هر قطعه سکهبهار آزادی طرح قدیم نیز در طول یک هفته گذشته با افزایش ۶۰ هزار تومانی، ۵۴ میلیون و ۶۰۵ هزار تومان قیمت خورد.
از سوی دیگر، قیمت نیمسکه نیز با افزایش ۱۰۰ هزار تومانی در کانال ۳۱ میلیون تومان پیشروی کرد. ربعسکه همچنین ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورد. ربع سکه در طول یک هفته گذشته ۲۰ هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرد.
سکه گرمی نیز در بازار با قیمت ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دیده میشود. سکه گرمی در طول یک هفته گذشته ۴۰ هزار تومان افزایش قیمت داشت
ورق در بازار طلا و سکه برگشت
محمد کشتیآرای، رییس اسبق اتحادیه طلا و جواهر در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا گفته است: برخلاف آنکه بازار سکه و طلا در هفته پیش از هفته اخیر (هفته منتهی به ١۴ دی ماه) روندی کاهشی پیش گرفته بود و کاهش قیمتها را شاهد بودیم، اما وضعیت بازار این هفته، بر خلاف هفتههای گذشته در اصطلاح همه عوامل دست به دست هم برای افزایش قیمت سکه و طلا در بازار داخلی داد.
به گفته او، با نزدیک شدن به زمان تغییر ریاست جمهوری در آمریکا، قیمت جهانی طلا سیر صعودی گرفت؛ این درحالی بود که قیمت دیگر فلزات گرانبها نیز با افزایش همراه بود؛ هر اونس جهانی طلا این هفته بطور متوسط با ۲۴ دلار افزایش همراه شد. قیمت نقره نیز ١.۵ دلار افزایش پیدا کرد. پلاتین هم حدودا ۴۰ دلار افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین افزایش فلزات گرانبها نشان دهنده کاهش شاخصهای اقتصادی آمریکا و کاهش ارزش دلار و همچنین ارزش سهام جهانی است؛ همین موضوع سبب شده فلزات گرانبها و فلزات دیگر با افزایش بها همراه باشد
وی تصریح کرده؛ از سوی دیگر در داخل نیز افزایش نرخ ارز را داشتیم و بعد از آن کاهشی که در هفته گذشته اتفاق افتاد، این هفته مجددا قیمت ارز در بازار ارز آزاد با افزایش همراه بود. براین اساس قیمت سکه و طلا هم با افزایش همراه شد؛ این درحالی بود که تقاضا در بازار ایجاد نشد و هیچگونه تقاضای کاذبی شکل نگرفت؛ در حقیقت میتوان گفت هیچگونه تقاضایی در بازار وجود ندارد، بطوریکه بازار حتی با رکود هم همراه است اما افزایشها به دلیل همان همون دو شاخص عمده نرخ ارز و قیمت جهانی طلا اتفاق افتاده است.
این کارشناس بازار سکه و طلا به ایسنا عنوان کرده؛ بدون تغییر ماندن حباب طلا و حباب سکه اثبات این موضوع نبود تقاضا در بازار است؛ در حقیقت حباب سکه و طلا در این هفته هیچگونه تغییری نداشته و این نشان دهنده تعادل تقاضا یا به نوعی کاهش تقاضا است.
کشتیآرای برای هفته پیشرو نیز پیشبینی کرده؛ امروز که آخرین روز کاری بازارهای جهانی است، به نظر میآید که تا دو- سه روز آینده تغییرات محسوسی پیش نیاید و تا روز دوشنبه که بازارهای جهانی مجدد آغاز به کار کند، در همین محدوده قیمتها را داشته باشیم.