سلمان اسحاقی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره اینکه در این چند وقت اخیر حوادثی در حوزه پزشکی مانند بیمارستان نگاه، فوت بیماران دیالیزی و هموفیلی به وقوع پیوست، این سوال مطرح است که دلیل این حوادث چیست، گفت: ابتدا باید تاکید کنم نباید کاری کنیم یا حرفی بزنیم که خدایی ناکرده نسبت به جامعه پزشکان و متخصصان یا به عبارتی کادر درمان و پزشکی بیاعتمادی ایجاد شود. این عزیزان ما با وجود اینکه دولت تکالیف خودش را نسبت به حقوق و مزایایشان ادا نمیکند با جان و دل پای مردم هستند و مجاهدت میکنند. البته در بین اینها هم قصوری وجود دارد که باید حتما توجه شود، اما نباید پزشکان و متخصصان ما فکر کنند جامعه و ما نسبت به آنها بدبین شدهایم، این کار قشنگی نیست.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به مهاجرت پزشکان و کادر درمان، بیان کرد: یکی از دلایلی که باعث مهاجرت بین متخصصان شده این است که متخصص ما از یک طرف میبیند ما هیچگونه حق و حقوقشان را ادا نمیکنیم، به وعدههای خودمان نسبت به آنان عمل نمیکنیم، نسبت به پرداخت حقوق و مزایا و دستمزد آنها دین خودمان را ادا نمیکنیم، اما از طرف دیگر هم با مصاحبههایی، کلا ماهیت جامعه متخصصان را زیر سوال میبرند و ایجاد بیاعتمادی میکنند.
برای بخش خصوصی به صرفه نیست که برای تجهیزات پزشکی چندین برابر هزینه بپردازد
وی خاطرنشان کرد: ما باید بپذیریم در کشور در حوزه دارو، تجهیزات و ملزومات مشکلاتی داریم. تاکید میکنم بعضی از اوقات ما فقط دنبال تجهیزات پزشکی هستیم، در صورتی که منظور از دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی یعنی کلیه وسایلی که در اتاق عمل و بیمارستانها استفاده میشود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: وقتی برای بخش خصوصی به صرفه نیست که تجهیزات و ملزومات پزشکی یا مثلا وسایلی را برای اتاق عمل استفاده کند که چند ده یا چند صد برابر باید برای خرید آنها بپردازد، بنابراین به استفاده از تجهیزات و ملزوماتی که کار کرده و استفاده شده هستند رو میآورد؛ یعنی تجهیزاتی را که برای یک مریض از آنها استفاده شده است باز دوباره به قول خودشان استریل میکنند و آن را دوباره مورد استفاده قرار میدهند که این کار غلطی است.
وی ادامه داد: مثلا در بحث مرتبط با دارو، بیمارستانی آمده بود آب مقطر استفاده کرده بود.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تاکید کرد: ما باید قبول کنیم که الان در کشور ۱۲۰ قلم دارو کمبود داریم، خود متولیان امر فریاد میزنند که اگر توجه نکنیم و تا ۲ ماه آینده به فکر نباشیم این کمبود دارو به ۶ تا ۱۰ برابر خواهید رسید.
وی یادآور شد: در چند سال اخیر فقط ما دنبال توسعه بودیم، توسعه یعنی افزایش تخت؛ به عنوان مثال در ۳ سال گذشته ۱۷ هزار تخت بیمارستانی به ظرفیتهای ما افزوده شد اما متاسفانه به دنبال بهبود کیفی ارائه خدمات نبودیم. یعنی نیامدیم نظارت داشته باشیم و اگر امروز میبینیم این اتفاقات در حال رخ دادن است به عدم نظارت بر کیفیت ارائه خدمات در حوزه بهداشت و درمان برمیگردد.
اسحاقی تاکید کرد: متاسفانه باید بپذیریم در ۳ سال اخیر در دولت سیزدهم سازمان استاندارد نسبت به نظارت بر تولیدات داخلی دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی قصور داشته است.
وی ادامه داد: بعضاً در بعضی از بیمارستانها که از تولیدات پزشکی تولید داخل هم استفاده میکنند، متاسفانه شاهدیم بعضی از این تجهیزات و تولیدات پزشکی کیفیت ندارند. البته تاکید میکنم همه اینطور نیستند و بعضی از این تولیدات و موکداً میگویم بعصی از آنها کیفیت ندارند خدایی ناکرده نمیخواهیم نسبت به تولیدات داخلی بیاعتمادی ایجاد کنیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: به عنوان مثال خود متولیان امر گزارش میدهند، صدها تخت دیالیز تولید داخل در انبارها هستند که دانشگاههای علوم پزشکی رغبت و ارادهای برای استفاده از این تولیدات داخلی ندارند؛ به دلیل اینکه با کیفیت خوبی تولید نشدهاند.
وی افزود: سازمان استاندارد مخصوصا در دولت مرحوم رئیسی نظارتی نداشته است، متاسفانه رئیس و معاونان ایشان بدون اینکه پاسخگو باشند این سمت را تحویل دولت چهاردهم دادند یعنی حتی نیامدند در خصوص سوءمدیریتها و ترک فعلها در این سازمان خصوصا آنچه که در حوزه بهداشت و درمان انجام شده است، پاسخگو باشند. فقط یک مراسم تودیع و معارفه گرفتیم و از آنها تقدیر کردیم و این وضعیت تحویل دولت چهاردهم داده شد.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان خاطرنشان کرد: اینها همه دست به دست هم داده است که امروز این اتفاق بیمارستان نگاه را داشته باشیم. یا شاهد اتفاق مربوط به مرگ ۷۰ الی ۷۵ بیمار مربوط به داروی دیالیز صفاقی باشیم. یک مورد و موضوع نیست، دهها مورد در کنار هم قرار گرفتهاند و این اتفاقات افتاده است.
وی با بیان اینکه عدم نظارت بر بیمارستانها مشاهده میشود و هیچ نظارتی بر کیفیت بیمارستانها و خدماتشان نیست، عنوان کرد: در تولید داخلی در حوزه دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی، عدم توجه به افزایش واردات تجهیزات و ملزومات پزشکی به کشور و تخصیص ارز خدمات به پزشکان، پرستاران و متخصصان عدم نظارت وجود دارد.
اسحاقی ادامه داد: اخیرا در ایلام بودیم، وقتی کلنگ پروژه را زدیم که آنجا را توسعه دهیم، عملاً کادر پرستاری گفتند آیا توسعه اورژانس مهمتر است یا پرداخت معوقه یکساله کادر پرستاری؟ اینها به کادر درمان بیانگیزگی میدهد، لذا نمیشود گفت فقط یک مورد در خصوص اینهاست.
وی گفت: نظارت بر کیفیت ارائه خدمات در کشور در تمام حوزهها مخصوصا بهداشت و درمان متاسفانه مغفول مانده و در بعضی جاها حذف شده است و این باعث شده همه بیمارستانها به عبارتی خودشان با وجدان خودشان کار کنند. یک جا در مقابل وجدان خودشان به نحو احسن کار میکنند یک جا هم برخی وجدان را رعایت نمیکنند و بدون نظارت کارهایی میکنند که حاصلاش این است.