در شش ماهه ابتدایی سال جاری، میزان صادرات ایران از نظر ارزش به ۲۵ میلیارد و ۷۵۸ میلیون دلار رسیده است که نسبت به مدت زمان مشابه در سال ۱۴۰۲ که رقمی برابر با ۲۴ میلیارد و ۱۹۱ میلیون دلار دارد، رشدی ۶.۴۸ درصدی را تجربه کرده است. همچنین از نظر وزنی، صادرات ایران در بازه زمانی مذکور برابر با ۷۰ میلیون و ۳۴۲ هزار تن گزارش شده است که نسبت به وزن ۶۷ میلیون و ۹۹۴ هزار تنی مدت زمان مشابه سال گذشته، ۳.۴۵ درصد افزایش را تجربه کرده است.
جایگاه نخست مقصد برتر صادراتی ایران در شش ماه ابتدایی سال جاری مربوط به کشور چین است. حجم صادرات ایران به این کشور در بازه زمانی مذکور، برابر با ۷ میلیارد و ۱۶۹ میلیون دلار گزارش شده است که سهمی ۲۷.۸۳ درصدی از کل صادرات ایران دارد.
کشور عراق با سهمی ۲۰.۲۲ درصدی از کل صادرات، در جایگاه دوم مقصد صادراتی محبوب ایران قرار دارد. حجم کل صادرات ایران به این کشور در بازه زمانی ذکر شده، برابر با ۵ میلیارد و ۲۰۹ میلیون دلار گزارش شده است.
پس از آن، امارات متحده عربی سومین مقصد اصلی صادرات ایران میباشد. سهم این کشور از کل صادرات ایران برابر با ۱۳.۲۸ درصد بوده و حجم صادرات به آن معادل ۳ میلیارد و ۴۲۲ میلیون دلار میباشد.
در جایگاه چهارم، کشور ترکیه با سهمی ۹.۲۹ درصدی از کل صادرات ایران قرار دارد. حجم صادرات ایران به ترکیه در شش ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳، برابر با ۲ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار گزارش شده است.
پس از آن، کشورهای افغانستان، پاکستان، و هند، مقاصد بعدی صادرات ایران هستند. این کشورها به ترتیب سهمی معادل ۴.۱۷ درصد، ۳.۹۲ درصد، و ۳.۳ درصد از کل صادرات ایران دارند. همچنین حجم صادرات ایران به این کشورها به ترتیب برابر با ۱ میلیارد و ۷۶ میلیون دلار، ۱ میلیارد و ۱۰ میلیون دلار، و ۸۵۰ میلیون دلار میباشد.
عمان، روسیه، و آذربایجان نیز به ترتیب در جایگاه هشتم تا دهم قرار دارند. سهم این کشورها از کل صادرات ایران به ترتیب برابر با ۳.۰۴ درصد، ۱.۹۱ درصد، و ۱.۳۵ درصد میباشد و میزان صادرات ایران به این کشورها به ترتیب برابر با ۷۸۵ میلیون دلار، ۴۹۴ میلیون دلار، و ۳۴۹ میلیون دلار گزارش شده است.
طبق آخرین گزارش گمرک در مورد دادههای صادرات در شش ماه ابتدایی سال جاری، ده کد برتر صادراتی ایران به شرح جدول زیر است:
افزایش ۶.۵۵ درصدی واردات نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته
در شش ماهه ابتدایی سال جاری، میزان واردات ایران از نظر ارزش به ۳۲ میلیارد و ۵۷۳ میلیون دلار رسیده است که نسبت به مدت زمان مشابه در سال ۱۴۰۲ که رقمی برابر با ۳۰ میلیارد و ۵۷۰ میلیون دلار دارد، رشدی ۶.۵۵ درصدی را تجربه کرده است. همچنین از نظر وزنی، واردات ایران در بازه زمانی مذکور برابر با ۱۸ میلیون و ۲۶۹ هزار تن گزارش شده است که نسبت به وزن ۱۷ میلیون و ۷۶۳ هزار تنی مدت زمان مشابه سال گذشته، ۲.۸۵ درصد افزایش را تجربه کرده است.
جایگاه نخست مبدأ برتر وارداتی ایران در شش ماه ابتدایی سال جاری مربوط به کشور امارات متحده عربی است. حجم واردات ایران از این کشور در بازه زمانی مذکور، برابر با ۹ میلیارد و ۹۶۷ میلیون دلار گزارش شده است که سهمی ۳۰.۵۹ درصدی از کل واردات ایران دارد.
کشور چین با سهمی ۲۵.۹۷ درصدی از کل واردات، در جایگاه دوم مبدأ وارداتی محبوب ایران قرار دارد. حجم کل واردات ایران از این کشور در بازه زمانی ذکر شده، برابر با ۸ میلیارد و ۴۶۰ میلیون دلار گزارش شده است.
پس از آن، ترکیه سومین مبدأ اصلی واردات ایران میباشد. سهم این کشور از کل واردات ایران برابر با ۱۵.۶۸ درصد بوده و حجم واردات از آن معادل ۵ میلیارد و ۱۱۰ میلیون دلار میباشد.
در جایگاه چهارم، کشور آلمان با سهمی ۳.۷۴ درصدی از کل واردات ایران قرار دارد. حجم واردات ایران از آلمان در شش ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳، برابر با ۱ میلیارد و ۲۱۹ میلیون دلار گزارش شده است.
پس از آن، کشورهای روسیه، هند، و هنگ کنگ، مبدأهای بعدی واردات ایران هستند. این کشورها به ترتیب سهمی معادل ۲.۴۳ درصد، ۲.۴۱ درصد، و ۱.۸ درصد از کل واردات ایران دارند. همچنین حجم واردات ایران از این کشورها به ترتیب برابر با ۷۹۳ میلیون دلار، ۷۸۷ میلیون دلار، و ۵۸۷ میلیون دلار میباشد.
هلند، سوئیس، و ایتالیا نیز به ترتیب در جایگاه هشتم تا دهم قرار دارند. سهم این کشورها از کل واردات ایران به ترتیب برابر با ۱.۶۵ درصد، ۱.۴۴ درصد، و ۱.۱۷ درصد میباشد و میزان واردات ایران از این کشورها به ترتیب برابر با ۵۴۰ میلیون دلار، ۴۷۱ میلیون دلار، و ۳۸۳ میلیون دلار گزارش شده است.
طبق آخرین گزارش گمرک در مورد دادههای واردات در شش ماه ابتدایی سال جاری، ده کد برتر وارداتی ایران به شرح جدول زیر است:
ده شریک برتر تجاری
جایگاه نخست شریک برتر تجاری ایران در شش ماه ابتدایی سال جاری مربوط به کشور چین است. حجم تجارت ایران با این کشور در بازه زمانی مذکور، برابر با ۱۵ میلیارد و ۶۲۹ میلیون دلار گزارش شده است که سهمی ۲۶.۷۹ درصدی از کل تجارت ایران دارد.
کشور امارات متحده عربی با سهمی ۲۲.۹۵ درصدی از کل تجارت، در جایگاه دوم شریک تجاری محبوب ایران قرار دارد. حجم کل تجارت ایران به این کشور در بازه زمانی ذکر شده، برابر با ۱۳ میلیارد و ۳۸۹ میلیون دلار گزارش شده است.
پس از آن، ترکیه سومین مقصد اصلی تجارت ایران میباشد. سهم این کشور از کل تجارت ایران برابر با ۱۲.۸۶ درصد بوده و حجم تجارت با آن معادل ۷ میلیارد و ۵۰۳ میلیون دلار میباشد.
در جایگاه چهارم، کشور عراق با سهمی ۹.۴۴ درصدی از کل تجارت ایران قرار دارد. حجم تجارت ایران با عراق در شش ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳، برابر با ۵ میلیارد و ۵۱۱ میلیون دلار گزارش شده است.
پس از آن، کشورهای هند، پاکستان، و آلمان، شرکای بعدی تجاری ایران هستند. این کشورها به ترتیب سهمی معادل ۲.۸ درصد، ۲.۲۸ درصد، و ۲.۲۱ درصد از کل تجارت ایران دارند. همچنین حجم تجارت ایران با این کشورها به ترتیب برابر با ۱ میلیارد و ۶۳۷ میلیون دلار، ۱ میلیارد و ۳۳۲ میلیون دلار، و ۱ میلیارد و ۲۹۲ میلیون دلار میباشد.
روسیه، عمان، و افغانستان نیز به ترتیب در جایگاه هشتم تا دهم قرار دارند. سهم این کشورها از کل تجارت ایران به ترتیب برابر با ۲.۲ درصد، ۱.۹۳ درصد، و ۱.۹ درصد میباشد و میزان تجارت ایران با این کشورها به ترتیب برابر با ۱ میلیارد و ۲۸۷ میلیون دلار، ۱ میلیارد و ۱۳۰ میلیون دلار، و ۱ میلیارد و ۱۱۱ میلیون دلار گزارش شده است.
در شش ماه ابتدایی سال جاری، تراز تجاری ایران به منفی ۶ میلیارد و ۸۱۵ میلیون دلار رسیده است. تراز تجاری در پایان سال ۱۴۰۲ برابر با منفی ۱۶ میلیارد و ۹۰۳ میلیون دلار گزارش شده بود. در صورتی که تا پایان سال جاری تراز تجاری به عددی پایینتر از رقم مذکور در سال ۱۴۰۲ برسد، میتوان به بهبود شرایط ارزی کشور در سال آینده امیدوار بود.