۰
چهارشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۳:۱۵

علی مومن، کاندیدای انتخابات خبرگان: وظیفه همه است که در انتخابات شرکت کنند

حجت الاسلام و المسلمین علی مؤمن نامزد انتخابات مجلس خبرگان رهبری در خصوص ردصلاحیت حسن روحانی به جماران گفت: من که اطلاع ندارم چه جهاتی باعث رد ایشان شده است. ایشان ان‌شاءالله که جزء صالح‌ترین افراد بودند و باشند. ولی بر اساس آنچه که وظیفه شورای نگهبان است اگر ایشان را غیرصالح دید، من کوچکترین حرفی درباره ایشان نمی‌زنم. اگر واقعاً غیرصالح دیده، آیا جا دارد که برای مشارکت بیشتر بگوییم غیرصالح، صالح است؟ این‌که دروغ است و شورای نگهبان برخلاف وظیفه خود رفتار کرده است. لابد بر اساس آنچه که دیدند، جوری بوده که این‌گونه تشخیص دادند که صلاحیت ندارد.
علی مومن، کاندیدای انتخابات خبرگان: وظیفه همه است که در انتخابات شرکت کنند

به گزارش مردم سالاری آنلاین، یک نامزد انتخابات مجلس خبرگان رهبری گفت: هر مقدار که مردم بیشتر شرکت کنند، قدرت نظام جمهوری اسلامی که انگیزه اصلی مردم و امام قدس‌الله نفسه الزکیه بوده بالا می‌رود. لذا به نظر من وظیفه است که همه شرکت کنند، چون هر چه قدرت بالاتر باشد نتیجتاً باعث می‌شود که نظام، قدرت بیشتری داشته باشد. همان طور که الان می‌بینیم آمریکا جرأت کوچک‌ترین دخالت به نظام اسلامی را به خودش نمی‌دهد. این به خاطر پیشرفت‌های نظام اسلامی است.

مشروح گفت‌وگوی خبرنگار جماران با حجت الاسلام و المسلمین علی مؤمن در پی می آید:

اگر وارد خبرگان شوید چه کارهایی خواهید کرد؟ 

روشن است آنچه که در قانون اساسی ذکر شده، آنچه که طبق قانون واگذار شده و اساسنامه‌ای که خبرگان می‌نویسند، قهراً به وظیفه خود عمل خواهیم کرد. 

شما قبلاً هم عضو خبرگان بودید؟ 

بله. 

از کدام استان؟ 

استان تهران. 

این دوره هم از استان تهران کاندیدا شدید؟ 

بله. 

حضرتعالی اولویت‌های مجلس خبرگان را چه اموری می‌دانید؟ 

همانطور که عرض کردم در قانون اساسی آمده است که بررسی این جهت که اگر خدای نکرده نیاز به تعیین رهبر باشد، تعیین رهبری است. همچنین بررسی صفات رهبری و طبق آنچه که در اساسنامه درباره خبرگان آمده است رفتار می‌کنیم. 

در دوره گذشته در کدام کمیسیون تشریف داشتید و چه کارهایی انجام می‌دادید؟ 

چون اسامی کمیسیون‌ها را به نحو دقیق نمی‌دانم، بنده در کمیسیونی که امور فرهنگی وارسی می‌شود، من در خدمت آقایان بود و طبق وظیفه رفتار می‌کردم. 

نسبت به دستگاه‌ها و نهادهای زیر مجموعه رهبری آیا نظر خاصی دارید؟ یا احساس می‌کنید که نیاز است گاهی خبرگان در این موضوعات ورود پیدا کند؟ 

یکی از کمیسیون‌ها مسئول این جهات است، به وظیفه خود رفتار می‌کند و نتیجتاً گزارشی که به مجلس داده شود، مجلس بر اساس آن تصمیم می‌گیرد. 

مسائل عمومی و اجتماعی مردم مخصوصاً موضوعاتی که به اقتصاد و معیشت مردم گره خورده است، آیا فکر نمی‌کنید که یکی از اولویت‌ها و دغدغه‌های خبرگان هم باشد؟ 

همان طور که عرض کردم وظائف خبرگان در قانون اساسی مشخص شده است و هر کسی در حد وظائف خود باید رفتار کند. جهات عملیاتی کار دولت، و نظارت، کار مجلس شورای اسلامی است؛ این‌ها کار خبرگان نیست. 

آیا خبرگان نسبت به انجام وظائف قانونی خود خوب عمل کرده است یا نقصی در کار می‌بینید؟ 

نقصی که مشهود باشد دیده نشده است و خبرگان طبق وظیفه خود رفتار کرده است. 

یعنی هیچ خلأیی احساس نمی‌کنید؟ 

به لحاظ آنچه که وظیفه مجلس خبرگان است، نه. 

به نظر شما نوع ارتباط خبرگان با رهبری چگونه باید باشد؟ 

همان طور که عرض کردم کمیسیونی مسئول این جهات است و به وظیفه خود عمل می‌کند، نتیجتاً اگر خدای نکرده نیازی باشد به عنوان تذکر و غیره انجام می‌دهد و نتیجه را به مجلس خبرگان گزارش خواهد داد. 

در مقام مقایسه‌ی خبرگان فعلی با خبرگان زمان حضرت امام آیا تفاوت‌هایی احساس می کنید؟ 

بنده که آن زمان جزء مجلس خبرگان نبودم و به لحاظ شخصیتی افراد را می‌شناختم. آن زمان افراد نامداری بودند و الحمدلله الان هم هستند، اما اینکه در خود جلساتی که مربوط به خبرگان بوده است آن زمان چه می‌گذشته من در جریان نیستم. الان در جریان هستم، اما آن زمان نه. 

آن زمان شخصیت‌های بزرگی مثل مرحوم اخوی و دیگران بودند. 

بله، درست است. عرض کردم بزرگوارانی بودند الان هم بزرگوارانی هستند. 

چه توصیه‌ای نسبت به حضور مردم در انتخابات دارید؟ یا هر موضوعی که دوست دارید مردم از زبان شما بشنوند. 

بالاخره هر چه جنبه مردمی نظام بالاتر برود، نتیجتاً دشمنان نظام سرافکنده خواهند شد. به لحاظ الهی وظیفه افراد است و اصل شرکت مردم یکی از چیزهایی است که می‌توان گفت بر طبق آیه شریفه «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّة» مصداق قوه‌ای است که در آیه شریفه آمده است.

لذا هر مقدار که مردم بیشتر شرکت کنند، قدرت نظام جمهوری اسلامی که انگیزه اصلی مردم و امام قدس‌الله نفسه الزکیه بوده بالا می‌رود. لذا به نظر من وظیفه است که همه شرکت کنند، چون هر چه قدرت بالاتر باشد نتیجتاً باعث می‌شود که نظام، قدرت بیشتری داشته باشد. همان طور که الان می‌بینیم آمریکا جرأت کوچک‌ترین دخالت به نظام اسلامی را به خودش نمی‌دهد. این به خاطر پیشرفت‌های نظام اسلامی است.

لذا وظیفه است که همه شرکت کنند تا این پیشرفت را داشته باشیم.  

شورای نگهبان چه قدر می‌توانست در مشارکت بالا و پرشورتر شدن انتخابات نقش داشته باشد؟ 

به لحاظ تعیین افراد و صلاحیت‌ها در مسأله(انتخاب اعضای) خبرگان به عهده خود مجلس خبرگان است. اما در حال حاضر به جای اینکه مجلس خبرگان خودش این را اقدام کند به فقهای محترم شورای نگهبان نیابت داده‌ است تا آن بزرگواران به لحاظ علمیت و تقوا، شرائط را بررسی کنند. لذا آقایان شورای نگهبان بر اساس آنچه که از ناحیه مجلس خبرگان به آن‌ها واگذار شده، عمل کرده‌اند و افرادی که تاکنون صالح تشخیص داده‌اند اعلام کرده‌اند. 

یعنی در واقع شورای نگهبان در تعیین صلاحیت افراد، از مجلس خبرگان وکالت دارد؟ 

بله، وکالت و نیابت از مجلس خبرگان داشته است اما اگر از نظر قانون اساسی بگوییم، به خود شورای نگهبان واگذار شده است.

یعنی از لحاظ قانونی خود مجلس خبرگان می‌تواند این کار را انجام بدهد؟ 

بله، اگر قانون اساسی را ملاحظه بفرمایید، مقرر کرده است که کیفیت و شرائط با خود مجلس خبرگان است؛ غیر از خبرگان اول که با خود رهبر بوده است. بعد کلاً به مجلس خبرگان واگذار شده بوده و مجلس خبرگان به فقهای محترم شورای نگهبان وکالت داده است. 

یعنی تعیین صلاحیت علمی، اخلاقی و سیاسی با خبرگان بوده و خبرگان به شورای نگهبان نیابت داده و شورای نگهبان هم تا امروز کارش را خوب انجام داده است. 

بله. در بقیه جهات مثل انتخابات مجلس که همزمان است، وظیفه شورای نگهبان طبق قانون اساسی این است که وارسی و بررسی کند تا از ورود فرد ناصالح به مجلس جلوگیری کند که الحمدلله عمل کرده است. 

بعضی چینش و ردها این گونه بود که در برخی استان‌ها یک نفر تأیید شد و رقیب نداشت و چینش‌ها مرتب نبود. 

چینش که در شورای نگهبان نیست. افراد بر اساس اسناد ثبت‌نام کردند؛ برای نمونه قم که یک نماینده می‌خواهد، بیست‌نفر ثبت‌نام کردند و به فرض ده نفر از عهده امتحان برآمدند و قهراً ده نفر تأیید می‌شوند.  

لذا افرادی که ثبت‌نام کردند و شرائط قانونی را دارند باید تأیید شوند. این وظیفه دیگران بوده که بیشتر در محل ثبت‌نام کنند نه وظیفه شورای نگهبان. حتی نقل و انتقال که در اختیار شورای نگهبان نیست. ابتدایِ ثبت‌نام با خود افراد است و در موعدی که حق جابجایی دارند طبق قانون، اختیار با خود افراد است نه اینکه دست شورای نگهبان باشد. لذا احساس کمبودی به لحاظ وظیفه شورای نگهبان نمی‌شود. 

ممکن است بنده که باید ثبت‌نام کنم و صلاحیت داشته باشم، عیب از من باشد که نرفتم ثبت‌نام کنم نه از شورای نگهبان. 

حضرتعالی نسبت به رد صلاحیت برخی شخصیت‌ها مثل آقای دکتر حسن روحانی و برخوردی که صورت گرفت چه نظری دارید؟ 

اگر در فردی ایرادی باشد، شورای نگهبان از نظر شرعی نمی‌شود علنی اعلام کند و باید به خود فرد اعلام کند. ممکن است یک فردی در زمانی صلاحیت را دارا باشد، اما در زمان دیگر صلاحیت را دارا نباشد یا در یک زمان صلاحیت نداشته باشند و در زمان دیگر صلاحیت را دارا باشد. کما اینکه از نظر علمی، جهت دوم خیلی بیّن است؛ زمانی سوادم کم است و در یک زمانی بیشتر درس می‌خواندم و من را تأیید می‌کنند.

یا ممکن است به لحاظ جهات دیگر، زمانی جنبه تقوا را رعایت کنم و من را تأیید کنند، اما زمانی تقوا را رعایت نکنم که قهراً ردم می‌کنند و وظیفه‌شان است که این کار را کنند. اما اینکه علنی کنند کار صالحی نیست بلکه باید به خود طرف اعلام کنند. 

اگر آقای روحانی تأیید می‌شد مشارکت و انتخابات شور بیشتری پیدا نمی‌کرد؟ 

من که اطلاع ندارم چه جهاتی باعث رد ایشان شده است. ایشان ان‌شاءالله که جزء صالح‌ترین افراد بودند و باشند. ولی بر اساس آنچه که وظیفه شورای نگهبان است اگر ایشان را غیرصالح دید، من کوچکترین حرفی درباره ایشان نمی‌زنم. اگر واقعاً غیرصالح دیده، آیا جا دارد که برای مشارکت بیشتر بگوییم غیرصالح، صالح است؟ این‌که دروغ است و شورای نگهبان برخلاف وظیفه خود رفتار کرده است. لابد بر اساس آنچه که دیدند، جوری بوده که این‌گونه تشخیص دادند که صلاحیت ندارد.

کد مطلب: 212042
برچسب ها: انتخابات
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *