۰
سه شنبه ۳ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۴۵

جزئیات قانون جدید انتخابات مجلس

دبیر ستاد انتخابات کشور گفت: به دلیل آنکه تا ۱۶ مرداد ماه و فرصت پیش‌ثبت نام زمان زیادی باقی نمانده باید اطلاع‌رسانی شود تا داوطلبان به صورت الکترونیکی فرآیند ثبت‌نام را انجام دهند. چنانچه داوطلبی این مرحله را از دست بدهد، دیگر نمی‌تواند در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کند و ثبت نام در این مرحله الزامی و به نوعی پیش‌شرط است
جزئیات قانون جدید انتخابات مجلس

محسن اسلامی دبیر ستاد انتخابات کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره روند پیش ثبت‌نام داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: در مورد انتخابات، مجلس شورای اسلامی همان‌طور که مطلع هستید که روز گذشته مجلس بند ماده ۵۳ قانون انتخابات یعنی بند مربوط به انتخابات تناسبی را حذف کرد و تکلیف آن به نوعی مشخص شد و علی‌القاعده باید قانون جدید به ما ابلاغ شود. آنچه که در قانون جدید مطرح است و در بازه زمانی که ما در آن هستیم اهمیت دارد، ثبت‌نام اولیه قبل از ثبت‌نام اصلی است که در قانون جدید به آن اشاره شده است.

وی افزود: تفاوت بین این دو قانون، ثبت‌نام اولیه یا به تعبیر ما پیش‌ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی است. براساس محاسبه‌ای که ما انجام دادیم مواعیدی که در این قانون لحاظ شده مواعید زمانی است که ۱۶ مردادماه ثبت‌نام اولیه باید انجام شود. براساس قانون جدید که مصوب شد، وزارت کشور باید سامانه‌ای را به صورت الکترونیکی طراحی کند تا داوطلبانی که قصد ثبت‌نام در انتخابات دوازدهم مجلس شورای اسلامی دارند به این سامانه مراجعه کنند و به صورت الکترونیکی مدارک خودشان را بارگذاری کنند. همچنین پس از بارگذاری مدارک، متناسب با آن مدارک، دستگاه‌هایی که متولی راستی‌آزمایی مدارک هستند به صورت مستقیم نظر خودشان را نسبت به مدارک ارائه می‌کنند.

وی تصریح کرد: فرض کنید اگر فرد، مدرک کارشناسی‌ارشد در دانشگاه دولتی یا آزاد، بهداشت و مدارک حوزه‌های علمیه داشت، به صورت مستقیم برای دستگاه‌هایی که اشاره کردم برای راستی‌آزمایی ارسال می‌شود و آنها آن مدارک را تأیید یا رد می‌کنند.  با توجه به زمان‌بندی که در دوره‌های گذشته داشتیم، شلوغی و ازدحامی که در روند ثبت نام بود، برای برخی از مدارک زمان کافی برای تأیید و راستی‌آزمایی نداشتیم. اما در قانون جدید، این اتفاق نمی‌افتد و ۷ روز زمان، برای ثبت‌نام داریم داوطلبان وارد می‌شوند مدارک‌شان را بارگذاری می‌کنند و احیانا اگر شامل ماده ۲۹ باشند، باید استعفا می‌دادند و مدارکش بایدارائه شود یا اگر مدارک مربوط به ایثارگری دارند باید در سامانه بارگذاری کنند. قانون مشخص کرده ۶ دستگاه متولی، مدارکی که داوطلبان بارگذاری کردند را راستی‌آزمایی می‌کنند و این روند تا ثبت‌نام اصلی و نهایی ادامه دارد که اواخر مهرماه است.

اسلامی در ادامه گفت: در حقیقت بعد از آن فرآیند اصلی شروع ثبت نام انتخابات مجلس شورای اسلامی شکل می‌گیرد. هیأت‌های اجرایی شکل می‌گیرد و احیانا وزارت کشور، اگر براساس قانون، نیاز بود تا افرادی که ثبت‌نام کردند، به صورت حضوری در ستادهای ثبت‌نام یا فرمانداری‌ها یا ستادهای انتخابات حضور داشته باشند به صورت پیامک از آنها دعوت کرده و آنها مراجعه می‌کنند و بعد از روند نهایی ثبت‌نام، ثبت مدارک و رفع نواقص انجام می‌شود. این فرآیند جدید ثبت‌نام داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی است که به مرحله پیش‌ثبت‌نام مشهور است و ما این دو فرآیند را به صورت اطلاعیه از ستاد انتخابات کشور اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.

وی در ادامه گفت: با توجه به زمان محدودی که وجود دارد، منتظر ابلاغ قانون جدید هستیم. به دلیل آنکه تا ۱۶ مرداد ماه و فرصت پیش‌ثبت نام زمان زیادی باقی نمانده باید اطلاع‌رسانی شود تا داوطلبان به صورت الکترونیکی فرآیند ثبت‌نام را انجام دهند، مجلس هم اعلام کرد به سرعت این مسیر را طی می‌کند تا خللی وارد نشود. همچنین براساس تصریحی که در قانون جدید عنوان شد، اعلام شده چنانچه داوطلبی این مرحله را از دست بدهد، دیگر نمی‌تواند در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کند و ثبت نام در این مرحله الزامی و به نوعی پیش‌شرط است که باید مورد توجه داوطلبان قرار بگیرد. حتما اطلاع‌رسانی به صورت گسترده خواهد تا دواطلبان مدارک خودشان را آماده کنند و و به صورت آنلاین و برخط ثبت نام انجام می‌شود آدرس سامانه هم به زودی اعلام خواهد شد. داوطلبان می‌توانند از سیستم یارانه شخصی، منزل یا محل کار به صورت آنلاین ثبت‌نام را انجام دهندنیازی به حضور فیزیکی به وزارت کشور، فرمانداری‌ها و ستادهای انتخاباتی ندارند و اگر سوالی داشته باشند به فرمانداری‌ها و ستادهای انتخابات سراسر کشور اطلاع‌رسانی لازم را انجام می‌دهیم تا جوابگوی سوالات باشند.

وی همچنین افزود: مهلت پیش ثبت نام ۷ روزه بوده و تمدید زمان آن در قانون نیامده است. همچنین نمایندگان فعلی هم باید در مرحله پیش ثبت نام نیز شرکت کنند.

اسلامی در پاسخ به این سوال که روند احراز هویت به چه صورت است، گفت: زمانی که داوطلبان مدارک خود را بارگذاری کنند، طی ۷۰ روز پیش رو زمان داریم اما قانون اعلام کرده است که تا یک ماه قبل از ثبت‌نام نهایی، ۶ دستگاهی که اشاره کردم باید صحت و راستی‌آزمایی مدارک بارگذاری شده را به وزارت کشور اعلام کنند و امیدواریم دستگاه‌های مسئول همکاری کنند تا این زمان به عقب نیافتد.

دبیر ستاد انتخابات کشور درباره روند تایید صلاحیت‌ها به چه شکل خواهد بود، گفت: زمانی که هیأت‌ اجرایی شکل بگیرد؛ زمان اصلی روند تایید صلاحیت‌ها را اعلام خواهیم کرد. اما حدود ۲۷ مهرماه شروع فرآیند ثبت‌نام نهایی را خواهیم داشت و زمانی که دستور شروع ثبت‌نام نهایی اعلام شود، هیأت‌های اجرایی تشکیل می‌شود، مدارک به هیأت‌های اجرایی واگذار می‌شود و آنها وظیفه بررسی صلاحیت‌ها را دارند و فرآیندهای احراز صلاحیت‌ها هم در آن زمان صورت خواهد گرفت.

وی افزود: مرحله‌ای که به آن اشاره شد، مرحله‌ای برای ثبت‌نام و مدارکی است که داوطلب باید برای ثبت‌نام بدهد. با توجه به تجربیات سال‌های گذشته، ازدیاد جمعیت، تعداد زیاد داوطلبان و بررسی مدارک ثبت‌نام، این مسئله به وجود آمده است. به طور مثال یک نفر باید برای اخذ مدرک ارشد و تحصیلات خود از طرف وزارتخانه مکاتبه انجام می‌داد که این کار برای زمان قدیم بود. اما در حال‌حاضر زمان مطلوب برای ما وجود دارد تا دستگاه‌های مختلف مدارک را تأیید کرده و ثبت‌نام فرد به صورت مناسب و درست و کاملا منطبق با قانون انجام شود. وقتی این مرحله طی شد، فرآیند اجرایی و تشکیل هیأت‌‌های اجرایی شروع می‌شود، فرمانداران ما هیأت‌های اجرایی را تشکیل داده و در این مرحله بررسی احراز صلاحیت‌ها که زمان آن به آخر مهرماه برمی‌گردد آغاز خواهد شد. در قانون گذشته به این شکل بود که فرآیند ثبت نام نهایی ۱۹ آذر بود اما در قانون جدید دوماه عقب‌تر آمده است.

کد مطلب: 199804
برچسب ها: انتخابات
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *