شبکه اجتماعی «تردز» Threads که بامداد روز پنجشنبه افتتاح شد، استقبال کاربران را به دنبال داشت تا جایی که به فاصله چند ساعت، تعداد کاربرانش از مرز ۱۰ میلیون نفر گذشت. اما این تنها رکورد این شبکه اجتماعی که از آن به عنوان جایگزین «توییتر» یاد میشود نبود. کاربران ایرانی تنها چند ساعت توانستند تردز را بدون فیلترشکن باز کنند چرا که کارگروه فیلترینگ به سرعت رأی به مسدودسازی این شبکه اجتماعی جدید داد. با این حال کمی پیش از فیلتر شدن تردز، صفحه «ابراهیم رئیسی» هم ایجاد شد.
«مارک زاکربرگ» مالک شرکت «متا» که شبکههای اجتماعی «فیسبوک» و «اینستاگرام» در مالکیت این شرکت هستند، چهارشنبه شب از شبکه اجتماعی جدید این شرکت با نام تردز رونمایی کرد. این رونمایی در حالی بود که از چندی قبل، نارضایتی کاربران از «توییتر» بالا گرفته بود و این شبکه اجتماعی محبوب با ریزش کاربرانش روبرو شده بود.
برخلاف توییتر که کاربران تنها ۲۸۰ کاراکتر اجازه نوشتن دارند، تردز ظرفیتی ۵۰۰ کاراکتری دارد و میتوان در آن تا پنج دقیقه ویدئو به اشتراک گذاشت.
تردز در حالی رونمایی شد که بسیاری کاربران و متخصصان فناوری اطلاعات آن را «شبکهای ناقص» نامیدند که «شبیه نشان دادن نمونه کار، فقط بخشهایی از آن تکمیل شده است.» به نظر میرسد زاکربرگ در رونمایی این شبکه اجتماعی تعجیل کرده است و بدون فوت وقت آن را برای کاربران عرضه کرده است.
این در حالی است که از دو ماه قبل، تغییراتی که «ایلان ماسک» مالک توییتر در این شبکه اجتماعی مشهور داد، باعث شد تا کاربران توییتر به دنبال جایگزین آن بگردند. در این میان نام شبکه اجتماعی «بلو اسکای» (Bluesky) بر سر زبانها افتاد، اما این شبکه نیز به دلیل محدودیتهای خود، قادر نبود تا خدمات راهاندازی حساب کاربری جدید برای تمام کاربران را ایجاد کند.
بلواسکای کاربرانی که قصد افتتاح حساب کاربری داشتند را برای مدت طولانی در صف انتظار قرار میدهد، مگر آنکه آنها از فردی که قبلا حساب کاربری افتتاح کرده، دعوتنامه دریافت میکردند. این انتظار برای راهاندازی حساب کاربری تا جایی بود که در ایران بازار سیاه خرید و فروش دعوتنامه بلو اسکای به وجود آمد و دعوتنامههای این شبکه اجتماعی با ارقام مختلف به فروش رسیدند.
اما تردز به تمامی کاربران اینستاگرام این اجازه را میداد تا با استفاده از اطلاعات حساب اینستاگرام خود، حساب کاربری تردز باز کنند و حتی دوستان خود در اینستاگرام را در این شبکه جدید دنبال کنند. برخلاف توییتر که کاربران تنها ۲۸۰ کاراکتر اجازه نوشتن دارند، تردز ظرفیتی ۵۰۰ کاراکتری دارد و میتوان در آن تا پنج دقیقه ویدئو به اشتراک گذاشت. با این حال هنوز امکاناتی نظیر ویرایش مطلب بعد از انتشار، استوریهای روزانه یا نظرسنجی و مواردی از این دست در تردز راهاندازی نشده است.
درست زمانی که زاکربرگ از استقبال کاربران احساس رضایت میکرد، ایلان ماسک اعلام کرد که قصد دارد از او شکایت کند. ماسک علت این شکایت را «تقلب» شرکت متا در راهاندازی تردز و «استفاده از اسرار شرکت توییتر» اعلام کرد. او مدعی است که پس از تعدیل صدها نیرو از شرکت توییتر، متا تعداد زیادی از آنان را به استخدام خود درآورده و با استفاده از دانستههای آنها، تردز را راهاندازی کرده است.
ماسک گفته است «با رقابت مشکلی ندارم، اما چیزی که با ان مخالفم تقلب است» و به همین دلیل قصد دارد شکایتی را علیه زاکربرگ و شرکتش تنظیم کند.
اما با همان سرعتی که بسیاری از کاربران فیسبوک و اینستاگرام در سراسر جهان به تردز میپیوستند، کاربران ایرانی هم با دریافت اپلیکیشن تردز به جمع کاربران آن پیوستند. به نظر میرسد «ابراهیم رئیسی»، رئیس جمهوری، نخستین مقام بلندپایه ایرانی باشد که به این شبکه پیوسته است.
با این حال سرعت عمل در واکنش به راهاندازی یک شبکه اجتماعی فقط مختص کاربران نبود و کمیته فیلترینگ نیز پنجشنبه شب دست به کار شد و این شبکه اجتماعی تازه تأسیس را فیلتر کرد. این اتفاق درست یک روز پس از آن بود که عیسی زارعپور وزیر ارتباطات گفته بود که دولت نقشی در تصمیمگیری برای فیلترینگ سایتها ندارد.