; ?>; ?>
وی تاکید کرد: شعار مهار تورم، اگر واقعاً محقق شود، رشد اقتصادی مد نظر اتفاق خواهد افتاد و شرایط اقتصادی کشور بهبود خواهد یافت.
این استاد دانشگاه در ترسیم رابطه میان مهار تورم و رشد تولید نیز به سایت KHAMENEI.IR گفت: بحث تورم و رشد اقتصادی دو مقوله مرتبط به هم هستند؛ بهطوریکه در کوتاهمدت تورم و بیکاری و رشد اقتصاد بر هم اثرگذار خواهند بود.
وی افزود: رابطه بین تورم و بیکاری و همچنین رابطه بین رشد و تورم یک رابطه منفی است. تورمهای بالا، رشد اقتصادی را کم میکنند، چون سرمایهگذاری را کاهش میدهند؛ چراکه وقتی تورم بسیار بالا اتفاق میافتد سرمایهگذاری کاهش پیدا میکند و پول به سمت تولید نمیرود. به همین سبب رهبر انقلاب فرمودند مهار تورم، رشد تولید؛ زیرا لازمه رشد تولید، مهار تورم است.
صمصامی دلایل رشد تورم در سالهای اخیر را نیز اینگونه توضیح داد: علاوه بر موضوع نقدینگی، در کشور ما بهخصوص در دهه ۹۰ یعنی سالهای ۹۰، ۹۱ و ۹۲ و بهویژه الان، عامل اصلی تورم، سیاستهای نامناسب ارزی دولت است. اکنون هم یکی از عوامل اصلی رشد نقدینگی، نرخ ارز است. وقتی نرخ ارز از هزار تومان در سال ۱۳۹۰ به ۴۵ هزار تومان و بیشتر میرسد، با توجه به اینکه تولید ما وابسته به نهادههای وارداتی و کالاهای سرمایهای است، درنتیجه افزایش نرخ ارز، هزینههای تولید بالا میرود و افزایش هزینه تولید، قیمت کالاها را بالاتر میبرد که این امر موجب سفتهبازی و دلالی در بازار میشود و نقدینگی از مسیر صحیح خودش منحرفشده و دلالی و سفتهبازی در بازار ارز و سکه رخ میدهد و به دنبال آن مجدداً افزایش هزینههای تولید و ایجاد تورم رخ خواهد داد.
وی تاکید کرد: در شرایط موجود، اصلیترین عامل تورم در اقتصاد ما بهویژه در کوتاهمدت، نرخ ارز است و اگر به این موضوع توجه نشود، سیاستهایی که نوشته میشوند چندان سیاستهای موفقی نخواهند بود.
این استاد دانشگاه در عین حال خاطرنشان کرد: در شرایط موجود مهمترین راهکار مهار تورم این است که اولاً بانک مرکزی نباید از نرخ بازار آزاد که بازار قاچاق ارز است تبعیت کند؛ یعنی نرخ ارزی را که در اقتصاد اعمال میکند متناظر با نرخ بازار آزاد بالا نبرد.
وی افزود: ثانیاً اینکه بانک مرکزی باید اعلام کند تمام واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه و کالاهایی که در فرآیند تولید استفاده میشوند و همچنین کالاهای سرمایهای و واسطهای با این نرخ اعمالی انجام میشود؛ به عبارت دیگر، بانک مرکزی فقط یک نرخ را اعلام کند و از آن تبعیت کرده و اعلام کند که همه واردات ما با این نرخ انجام میشود و نرخ بازار آزاد نرخ قاچاق است و با بازار قاچاق ارز هم بهشدت مقابله کند. از طرف دیگر، صادرکننده را ملزم کند ارز خود را وارد کشور کند که این ارز وارد فعالیتهای تولیدی شود.
او تاکید کرد: اگر نرخ ارز تثبیت شود و طی سال مقداری نرخ را پایینتر بیاورند، اتفاقی که میافتد این است که اولاً بانک مرکزی سفتهبازی و دلالی را مهار میکند؛ ثانیاً اینکه میتواند نقدینگی را به سمت تولید هدایت کند؛ ثالثاً اینکه تورم را کنترل میکند و وقتی تورم مهار شود، رشد اقتصادی در جامعه را خواهیم داشت.
صمصامی در عین حال این نکته را نیز یادآور شد که در شرایط کنونی به دلیل وضعیت بیثباتی ناشی از تحریمها و سیاست خارجی و تورمی که وجود دارد نباید چندان روی سرمایهگذاری خارجی حساب باز کنیم؛ البته باید از این ظرفیت هم تا جای ممکن استفاده کرد، اما در کوتاهمدت باید روی سیاستها و سرمایههای داخلی خودمان حساب باز کنیم.