۰
شنبه ۲ دی ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۰۸
معاون وزیر نفت خبر داد:

دستور احمدي نژاد برای خط لوله صلح

معاون وزیر نفت از دستور رییس جمهور برای تسریع در ساخت خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران به پاکستان خبر داد و جزییات این دستور را تشریح کرد.
جواد اوجی در مورد آخرین تصمیمات تهران و اسلام آباد برای ساخت خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران در خاک پاکستان گفت: رییس جمهور به بخش خصوصی کشور دستور داد در ساخت بخش پاکستانی این خط لوله را بر عهده بگیرند.
وی با اعلام این که بخش ایرانی خط لوله "آی.پی" با قرار گرفتن در لیست طرح‌های مهرماندگار دولت هم اکنون بیش از ۹۰ درصد پیشرفت دارد، تاکید کرد که طبق برنامه تا نیمه نخست سال۹۲ این خط لوله به نقطه صفر مرزی ایران- پاکستان می‌رسد.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران از شروع ساخت خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران در خاک پاکستان تا یک ماه آینده خبر داد گفت: ادامه ساخت این خط لوله ۴۸ اینچی در خاک پاکستان توسط پیمانکاران ایرانی انجام می‌شود.
اوجی همچنین از سرمایه گذاری بانک‌های ایرانی در ساخت خط لوله "آی.پی" خبر داد و گفت: سرمایه‌گذاری بانک‌های ایرانی در این طرح در قالب ارائه وام خواهد بود. 
ایران و پاکستان در ماه مه ۲۰۰۹ یک بیانیه بین دولتی را برای صادرات گاز ایران به پاکستان امضا کردند. پس از آن شرکت سیستم‌های گازی دولتی پاکستان و شرکت ملی نفت ایران در پنجم ژوئن ۲۰۰۹ توافقنامه خرید و فروش گاز و ساخت خط لوله انتقال را با اعتبار ۷.۶ میلیارد دلاری به امضا رساندند.
پس از امضای این توافقنامه بررسی جامعی از سوی پاکستان برای ارزیابی جنبه‌های اقتصادی واردات گاز ایران برای تولید برق صورت گرفت. این بررسی نشان داد که گاز طبیعی وارداتی از ایران حتی با قیمتهای اصلاح شده همچنان ارزانترین و مناسبترین سوخت برای تولید برق است.
البته خط لوله " آی. پی" پیش از این قرار بود قسمتی از گاز مورد نیاز هند را هم تامین کند و به همین دلیل هم این خط لوله به «خط لوله صلح» معروف شد، اما با وجود یک دهه مذاکره به دلایل اختلافات پاکستان و هند این موضوع سرانجام منجر به امضاء قرارداد نشد.
اختلافات دو کشور هند و پاکستان بر سر حق ترانزیت گاز صادراتی ایران که از داخل خاک پاکستان می‌گذشت، باعث شد تا مذاکرات به نتیجه نرسد. هند حاضر به پذیرش درخواست پاکستان برای پرداخت حق ترانزیت گاز صادراتی ایران نشد و در مورد محلی که گاز را از ایران دریافت کند نیز با پاکستان به توافق نرسید.
از سوی دیگر مخالفت آمریکا با «خط لوله صلح» به عنوان یکی از مهمترین دلایل کندی مذاکرات و مانع توافق نهایی بین سه کشور مطرح بود.
اما با توجه به این که گاز صادراتی ایران به پاکستان در تولید ۴۰۰۰ مگاوات برق و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر در مناطق محروم بلوچستان و سند این کشور کمک خواهد کرد، پاکستان در مقابل فشارها مقاومت کرد و بر همین اساس نخستین مرحله تحویل گاز ایران برای پایان سال ۲۰۱۴ برنامه ریزی شده است و انتظار می‌رود منابع مالی طرف پاکستانی هم از طریق دولت و هم از طریق بخش خصوصی تامین شود.
پاکستان به مدت ۲۵ سال، روزانه ۷۵۰ میلیون فوت مکعب گاز از ایران دریافت می‌کند که این میزان می‌تواند به یک میلیارد فوت مکعب در روز هم افزایش پیدا کند. با پایان دوره قرارداد، درصورت نیاز امکان تمدید قرارداد به مدت پنج سال نیز وجود دارد.
گاز صادارتی به پاکستان از میدان گازی پارس جنوبی تامین و به ایالت‌های جنوبی بلوچستان و سند پاکستان فرستاده می‌شود.
طبق این قرارداد ایران و پاکستان هر کدام مسئول ساخت خط لوله در کشور خود هستند. این خط لوله با طول ۱۹۳۱ کیلومتر از تاسیسات عسلویه شروع می‌شود و پس از طی ۱۱۵۰ کیلومتر به مرز ایران و پاکستان می‌رسد.
زمان ساخت این پروژه برای چهار سال هدف گذاری شده است و طبق برنامه جریان گاز در این خط لوله تا پایان دسامبر ۲۰۱۴ برقرار خواهد شد.
کد مطلب: 17337
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *