به گزارش
مردم سالاری آنلاین، یارانه جدید
دولت رئیسی برای اولین بار از اردیبهشت سال 1401 پرداخت شد. با توجه به افزایش قیمتها، دولت سیزدهم برای جبران رفاه از دست رفته خانوار و کمک به معیشت آنها اقدام به افزایش یارانه معیشتی کرده است. با افزایش یارانه معیشتی سه دهک پایین درآمدی توسط دولت به هر نفر ۴۰۰ هزار تومان، قدرت خرید دهک اول درآمدی روستاییان (فقیرترین دهک) ۲.۵ برابر میشود.
پس از واریز دو مرحله یارانه جدید نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به حساب سرپرستان خانوار، برخی از اعضای اقتصادی دولت احتمال تبدیل آن به کالابرگ الکترونیکی را مطرح کردند. اما شب گذشته ابراهیم رئیسی اعلام کرد که فعلا موضوع کالابرگ منتفی است و تا وضع کالا برگ اطمینان بخش نشود، پرداخت نقدی یارانه معیشتی ادامه پیدا میکند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز ( چهارشنبه)، تقاضای گروهی از نمایندگان برای بررسی طرح استفساریه بند ه تبصره ۱۲ قانون بودجه ۱۴۰۱ به صورت دو فوریت را بررسی کرده و در نهایت با ۱۷۶ رای موافق با این درخواست موافقت کردند.
محسن زنگنه به عنوان نماینده متقاضیان بررسی این طرح به صورت دو فوریت، بیان کرد: بر اساس بند ه تبصره ۱۲ قانون بودجه بنیاد شهید و امور ایثارگران مکلف است از محل اعتبارات موضوع جدول شماره (۷) این قانون به جانبازان و آزادگان غیرحالت اشتغال معسر فاقد شغل و درآمد که براساس قوانین نیروهای مسلح مشمول دریافت حقوق وظیفه نمیباشند، تا زمانی که فاقد شغل و درآمد باشند، ماهانه کمک معیشت معادل حداقل حقوق کارکنان دولت پرداخت کند. علی رغم اینکه مجلس در سال جاری حداقل حقوق برای کارکنان دولت را ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین کرده است، سازمان برنامه و بودجه و بنیاد شهید حداقل حقوق جانبازان و آزادگان غیرحالت اشتغال معسر فاقد شغل را ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین کرده و با تعدیل صورت گرفته اکنون ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پرداخت می کند. نکته قابل توجه این است که بر اساس مذاکرات در تلفیق و در صحن مجلس منظور قانون گذار پرداخت حقوق ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به این قشر است. اکنون این استفساریه ارائه شده است تا بر منظور قانون گذار تاکید و با همکاری سازمان برنامه و بودجه و بنیاد شهید حداقل حقوق ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی به این قشر باتوجه به مشکلات معیشتی پرداخت شود.
در نهایت نمایندگان با بررسی این طرح استفساریه به صورت دو فوریت موافقت کردند.
یارانه جدید معیشتی این افراد 2 برابر می شود
چهارمین موعد واریز یارانه معیشتی مطابق روال جدید شامگاه بیستم مرداد پرداخت شد، در دو ماه گذشته استحقاق شماری از شهروندان برای دریافت این یارانه تایید و به فهرست یارانهبگیران اضافه شدند.
طبق قرار قبلی دولت متعهد است تا به این افراد یارانه معیشتی جدید را از اردیبهشت ماه پرداخت کند اما سازمان هدفمندی یارانهها به چه صورت معوقات یارانهای را پرداخت میکند؟
براساس پیگیریهای تجارتنیوز از سازمان هدفمندی یارانهها، این گروه از شهروندان اگر در تیرماه به جمع یارانه بگیران اضافه شدهباشند، معوقات یارانهای دو برج قبل را همزمان با واریز یارانه مرداد ماه دریافت کردهاند.
اما اگر این گروه از شهروندان در ماه مرداد به فهرست یارانهبگیران شده باشند، معوقات یارانهای سه ماه گذشته را همزمان با واریز یارانه شهریور ماه دریافت خواهند کرد.
اما در خصوص آن گروه از شهروندان سرپرست خانواری که مدعی هستند امکان برداشت از حساب بانکی خود را ندارند و یا اینکه با وجود داشتن احراز صلاحیت دریافت یارانه معیشتی جدید، مبلغی به حساب بانکی آنها واریز نشده است، میتوان از طریق سازمان هدفمندی یارانهها علت را جویا شد.
متقاضیان یارانه جدید
از کجا پیگیر مطالباتشان باشند؟
براین اساس افرادی که در چنین وضعیتی به سر میبرند باید از طریق سامانه https://refahi.ir/ ( متعلق به سازمان هدفمندی یارانهها) از وضعیت یارانههای واریزی خود مطلع شوند.
از طریق این سامانه ریز اطلاعات مربوط به یارانههای پرداخت شده سازمان هدفمندی یارانهها مشخص میشود.
نتیجه این استعلام برای شخصی که مستحق دریافت یارانه است اما ادعای نگرفتن آن را دارد از دوحالت کلی خارج نیست: یا در زمان ثبت اطلاعات اشکالی در ثبت مشخصات حساب بانکی روی داده است که در این صورت فرد میتواند با مراجعه به یکی از شعب بانکی این موضوع را اصلاح کند.
اما در حالت دوم اگر مشخص شود یارانه واریز شده اما توسط صاحب حساب قابل برداشت نیست، آنگاه فرد متقاضی باید در مرحله اول با مراجعه به بانک علت را جویا شوند و در صورت لزوم در مرحله دوم با مستندات و مدارک لازم به سازمان هدفمندی یارانه مراجعه کنند.
از سوی دیگر شهروندانی که همچنان به حذف شدن از لیست یارانه بگیران و نحوه دهک بندی خود و خانوارشان معترض هستند، میتوانند از طریق سامانه hemayat.mcls.gov.ir در جریان ریز اطلاعات مالی خانوارهایشان قرار بگیرند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و پرداخت یارانه نقدی جبرانی، منجر به بهبود وضعیت معیشتی دهک های پایین و ریشه کنی فقر مطلق خواهد شد و امنیت غذایی برای آنها ایجاد خواهد کرد. با کالابرگ الکترونیکی به معنای سهمیه بندی موافق نیستیم و با یارانه نقدی به شکل اعتبار برای خرید کالاهای اساسی موافق هستیم.
محمدرضا میرتاج الدینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درباره ایجاد فساد و رانت در زنجیره توزیع کالا از طریق ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: اجرای باز توزیع جدید یارانهها و تخصیص یارانه به جای حلقه اول به حلقههای میانی و نهایی موجب جلوگیری از بروز رانت و فساد و ایجاد ضایعات کالای اساسی میشود و زمینه قاچاق را نیز از بین می برد. این شرایط باعث می شود مدیریت مصرف بهینه در کالاهای اساسی شکل بگیرد و موجب صرفه جویی در واردات شود و ما را به سمت خودکفایی سوق دهد.
میرتاج الدینی با بیان اینکه یارانه نقدی به یارانه اعتباری تبدیل می شود، گفت: تفاوت یارانه نقدی و اعتباری این است که با اعتبار یارانه نقدی کالاهای مورد نیاز خریداری می شود ولی یارانه اعتباری فقط برای خرید کالای خاص استفاده می شود.
این نماینده مجلس با تشریح راهکارهای ما به ازای ارز ۴۲۰۰ تومانی به مردم گفت: یارانه نقدی، یارانه اعتباری و کالابرگ الکترونیک به جای اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی تعریف شده است. از کالابرگ الکترونیک هم دو نوع تعریف ارائه می شود؛ یک تعریف آن مترادف یارانه اعتباری است و تعریف دیگر آن در سهمیه بندی کالاها است ولی ما در این سه بخش، یارانه اعتباری را ترجیح می دهیم.
میرتاج الدینی ادامه داد: آنچه که در قانون بودجه آمده برای سهمیه بندی کالاها نیست بلکه یارانه آن در کارت افراد شارژ می شود و خانوادهها با این اعتبار کالای مورد نیاز خود را خریداری می کنند. ما با کالابرگ الکترونیکی به معنای سهمیه بندی موافق نیستیم و این اقدام در شرایطی باید رخ دهد که کمبود و محدودیت کالا داشته باشیم اما وقتی با کمبود کالا روبهرو نیستیم لزومی ندارد که سهمیه بندی انجام شود. کما اینکه بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مرغ و تخم مرغ به اندازه کافی در بازار توزیع شد و قیمت آن از قیمت مصوب حذف ارز ترجیحی هم پایین تر آمد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات با بیان اینکه بهتر است یارانه اعتباری در کارت افراد شارژ شود، گفت: ما از لفظ یارانه نقدی استفاده نمی کنیم به این دلیل که یارانه اعتباری صرفا برای خرید کالا استفاده می شود که باعث ایجاد امنیت غذایی در خانوادهها می شود و از این طریق امکان برداشت پول نقدی وجود ندارد و کالای خاصی را سهمیه بندی نمی کند. افراد به راحتی در فروشگاهها کالای خود را بدون هیچ محدودیتی خریداری می کنند و انتخاب خرید در دست مردم است که این روش، بهترین راهکار است. اگرچه فعلا یارانه نقدی پرداخت می شود اما در آینده سازوکار یارانه اعتباری ایجاد و زمینه اجرای آن فراهم می شود.
پیگیریهای تجارتنیوز از سازمان هدفمندی یارانهها نشان میدهد یارانه تیر احتمالا اواخر ماه جاری واریز میشود. علت این مساله هم رسیدگی به اعتراض افرادی است که یارانه نگرفتهاند.
کمک معیشتی جدید دولت برای ۹ دهک درآمدی جامعه واریز شد. و تعدادی از افراد که جزو دهک دهم شناخته شدند، از لیست جدید خط خوردند.
اما بسیاری از این افراد به عدم واریز یارانه انتقاد کردند. قرار شد معترضان به واریز نشدن کمک معیشتی اردیبهشت ماه، در سامانه ثبتنام کنند و وزارت کار بعد از رسیدگی به این اعتراضات، لیست جدید یارانهبگیران را در اختیار سازمان هدفمندی یارانهها قرار دهد.
یارانه جدید
برای جاماندگان واریز میشود؟
رئیس جمهور گفته بود درباره اولین ماه واریز یارانهها اصل بر خوداظهاری افراد است و یارانه جدید
برای تمام افرادی که اعتراض کرده و در سامانه ثبتنام کردهاند واریز میشود.
اما قرار بر این بود افرادی که همچنان وارد لیست نشدهاند برای دریافت یارانه ثبت نام کنند تا اطلاعات آنها راستیآزمایی شود و چنانچه جزو ۹ دهک اول درآمدی باشند وارد لیست یارانه خرداد ماه شوند.
فرصت ثبتنام برای کمک معیشتی جدید تا چهارم خرداد ماه بوده و افراد تنها تا امروز برای اعتراض و ثبت اطلاعات خود فرصت دارند.
به نظر میرسد که وزارت کار و سازمان هدفمندی یارانهها باید به اعتراضات و درخواستهای ثبتشده رسیدگی کند و افراد واجد شرایط را به لیست پیشین اضافه کند. بر این اساس با توجه به اینکه قرار است به اعتراضات هم رسیدگی شود یارانه جاماندگانی که وزارت کار تشخیص بدهد، پایان ماه واریز میشود.