۰
جمعه ۷ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۰۰

تورم و گرانی به صبحانه هم رحم نکرد؛ صبحانه نخوریم؟!

تورم و گرانی کالاهای اساسی بیداد می کند اما در این میان ساده ترین غذای ایرانیان برای صبحانه که نان و پنیرو گردو است از گرانی ها جا نمانده و هزینه تهیه آن نیم میلیونی شده است.
تورم و گرانی به صبحانه هم رحم نکرد؛ صبحانه نخوریم؟!
تورم و گرانی کالاهای اساسی بیداد می کند اما در این میان ساده ترین غذای ایرانیان برای صبحانه که نان و پنیرو گردو است از گرانی ها جا نمانده و هزینه تهیه آن نیم میلیونی شده است.
روزنامه همدلی در گزارشی با اشاره به تورم ۵۴درصدیِ اقلام خوراکی از نان و پنیر و گردوی نیم میلیونی تا تخم‌مرغ ۱۰۰هزاری خبر داده است.
 قیمت کالاهای اساسی همچنان می‌تازد. در حالی تورم نقطه‌به‌نقطه در اولین ماه تابستان امسال به ۵۴درصد رسید که قیمت روغن نسبت به تیر سال گذشته ۲۴۷درصد افزایش یافت و در این میان بهای برنج نیز سه برابر رشد کرد. واقعیت این است که شاخص تورم تشکیل‌شده از چند سبد مصرفی؛ سبد انرژی، مسکن، درمان، حمل‌ونقل، غذا و ...، با ضرایب مختلف؛ درحالی‌که افزایش نرخ سوخت صفر در نظر گرفته شود، این موضوع می‌تواند تأثیر تورم ۳۰۰درصدی خوراک را خنثی کند؛ چیزی که محاسبات آماری را هم زیر سؤال می‌برد و آنچه در بطن بازارها اتفاق می‌افتد در قالب آمارهای رسمی بیان‌نشده و در نتیجه گزارش‌های درستی به گوش سکان‌داران اقتصادی نرسد.
 از طرفی حدود یک سالی هم می‌شود که دولت به‌جای قیمت مصرف‌کننده، بهای تولید را روی کالاهای مصرفی نصب می‌کند، این موضوع در شاخص سبد تورمی نیز لحاظ شده و در مجموع سبد خانوار با چنین اطلاعاتی سنجیده می‌شود؛ این یعنی آنچه به‌عنوان تورم نقطه‌به‌نقطه بیان می‌شود چندان قابل‌اتکا نیست. چراکه طی یک سال اخیر قیمت گوشت، مرغ، لبنیات و حتی اجاره‌بهای مسکن حداقل سه تا چهار برابر رشد کرده و این در حالی است که تورم فقط ۵۴درصد بیان می‌شود.
هزینه تهیه نان و پنیر و گردو
 تورم و گرانی به ساده‌ترین غذای ایرانیان نیز رحم نکرده و بررسی‌ها حاکی از آن است که هزینه تهیه نان و پنیر و گردو از نیم‌ میلیون تومان گذر کرده است. بنابر آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران تورم کالاهای اساسی خوراکی در تیرماه رکورد زده است و با افزایش ٤.٤واحد درصدی به ۸۶درصد رسید. گفتنی است که غذای محبوب و ساده ایرانیان نیز از این افزایش قیمت‌ها در امان نمانده و بعضاً هزینه تهیه نان و پنیر و گردو نیم میلیون تومانی شده است. بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که قیمت هر کیلوگرم پنیر لیقوان در بازار به ۳۸۰هزار تومان رسیده است و هر کیلوگرم مغز گردو نیز در بازار به قیمت ۳۶۰هزار تومان خریدوفروش می‌شود.
 دراین‌بین اما هزینه تهیه نان و پنیر گردو حتی بالاتر نیز می‌رود و در برخی موارد قیمت مغز گردو اعلا به کیلویی ۴۰۰هزارتومان نیز می‌رسد. بررسی‌های میدانی صورت گرفته حاکی از گرانی پنیرهای لیقوان شرکتی در بازار است به‌طوری‌که بسته‌های ۴۰۰گرمی این پنیر در بازار این روزها ۱۰۲هزار تومان قیمت دارد و بسته‌های ۷۰۰گرمی آن نیز ۲۴۲هزار تومان قیمت خورده است.
 تهیه نان و پنیر و گردو با انواع دیگر پنیر نیز گران تمام می‌شود؛ به‌طوری‌که پنیرهای شرکتی ۴۰۰گرمی این روزها در بازار حداقل به قیمت ۴۰هزار تومان خریدوفروش می‌شوند. از گرانی نان نیز نباید غافل شد؛ مشاهدات میدانی حاکی از آن است که قیمت سنگک آزادپز ساده به ۵هزار تومان رسیده است و سنگک کنجدی آزادپز بر اساس سایز نان در برخی مناطق تهران ۷ تا ۱۵هزار تومان قیمت دارد.
 بررسی قیمت‌ها در بازار نشان می‌دهد که قیمت هر کیلوگرم برنج به حدود ۸۰ تا ۱۸۰هزار تومان رسیده است. آن‌طور که از قیمت‌ها برمی‌آید، برنج هاشمی معطر درجه‌یک آستانه اشرفیه در بازار ۹۸هزار تومان قیمت دارد. برنج عنبربو نیز به قیمت ۸۵هزار تومان با فروش می‌رود. در این میان، برنج هاشمی معطر گیلان هر کیلوگرم ۹۱هزار تومان و برنج دم‌سیاه درجه‌یک ۱۳۵هزار تومان به فروش می‌رود. در لیست قیمت‌ها نیز برنج ایرانی هاشمی به قیمت ۹۵هزار و ۵۰۰تومان و برنج طارم هاشمی ۱۷۴هزار تومان دیده می‌شود.
 بررسی تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران در رابطه با تورم تیرماه نشان می‌دهد که گروه روغن و چربی‌ها در صدر تورم قرار گرفته است، البته این روند از ماه قبل شروع شده بود. طبق این گزارش این گروه با ۲۹۳.۱درصد در صدر تورم تیرماه قرار داشته است، در ماه گذشته ، روغن و چربی‌ها با ۱۹۹.۸درصد صدرنشین شده بود.
 در جریان اصلاح نرخ ارز واردات کالاهای اساسی، دولت بر تغییر مسیر پرداخت یارانه از واردکننده به مصرف‌کننده نهایی تأکید داشته و از اردیبهشت‌ماه روند پرداخت یارانه نقدی تغییر و واریز مبلغ ۳۰۰ تا ۴۰۰هزارتومانی به‌تناسب دهک‌ها در دستور کار قرار گرفته است. قرار بر این بوده که طبق قانون، پرداخت یارانه در قالب کارت‌های الکترونیک جهت خرید کالاهای اساسی مشمول تغییر ارز باشد که فعلاً با توجه به آماده نبودن زیرساخت‌ها اجرایی نشده و فعلاً پرداخت نقدی ادامه دارد.
 در روزهای اخیر کم نبوده گزارش‌هایی که از رسیدن قیمت هر کیلو تخم‌مرغ به ۱۰۰هزار تومان خبر نداده باشد. به نظر می‌رسد این کالای مصرفی هم آرام‌آرام از سبد خانوار حذف‌شده یا اگر با همین فرمان پیش برود، به‌زودی حذف خواهد شد. گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد تمایل خریداران به مصرف این کالای اساسی کمتر شده و حتی افت چند هزارتومانی این محصول نیز جوابگوی افزایش تقاضا نیست. آن‌طور که رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران خبر داده: «میانگین قیمت هر کیلوگرم تخم‌مرغ درب مرغداری به ۳۲هزار تومان رسیده و نسبت به هفته گذشته حدود ۵هزار تومان ارزان شده است.»
 البته که در بازار قیمت‌ها نزدیک به ۱۰۰هزار تومان بوده است. به گفته ناصر نبی پور: «وقتی‌که قیمت یک شانه تخم‌مرغ درب مرغداری حدود ۷۰هزار تومان است، در مغازه‌ها نرخ آن به حدود ۹۰ تا ۱۰۰هزار تومان می‌رسد که با توجه به این مسئله، قدرت خرید مردم کاهش‌یافته و بسیاری توان خرید تخم‌مرغ را مانند گذشته ندارند.» این فعال صنفی درباره اینکه میزان مصرف تخم‌مرغ نسبت به سال گذشته چقدر کاهش‌یافته است؟ گفت: «هنوز برآوردی در این زمینه نداریم اما وضعیت بازار گویای این مسئله است که مصرف تخم‌مرغ کاهش‌یافته ضمن اینکه صادرات این محصول در یک ماه اخیر متوقف‌شده است.»
 نبی پور دلیل این مسئله را قیمت بالای تولید عنوان کرد و افزود: «وقتی قیمت تخم‌مرغ در مرز بالای ۳۰هزار تومان باشد، صادرات آن صرفه اقتصادی ندارد، پیش‌ازاین برخی تولیدکنندگان به دلیل تولید مازاد، حاضر بودند حتی با زیان نیز صادرات را انجام دهند چراکه محصول روی دست آنان مانده بود.»
کد مطلب: 169878
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *