۰
جمعه ۱۷ تير ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۳۰

قیمت نان چقدر گران می‌شود؟

مشاور وزیر اقتصاد در امور سیاست‌گذاری نان گفت: در اجرای طرح هوشمند سازی و مردمی سازی یارانه نان تا پایان سال ۱۴۰۱ افزایش قیمت نان سنتی نخواهیم داشت.
قیمت نان چقدر گران می‌شود؟
مشاور وزیر اقتصاد در امور سیاست‌گذاری نان گفت: در اجرای طرح هوشمند سازی و مردمی سازی یارانه نان تا پایان سال ۱۴۰۱ افزایش قیمت نان سنتی نخواهیم داشت.
موضوع یارانه نان چند ماهی است که مورد بحث است. قبلا گفته شده بود که یارانه نان از طریق کارت به نانوا پرداخت می شود. زیرساخت های یارانه نان در حال آماده سازی است. به زودی نانوایان مجهز به دستگاه های کارتخوان هوشمند برای توزیع یارانه نان می شوند. جزئیات کامل از یارانه نان را در ادامه می خوانید. 
موضوع یارانه نان چند ماهی است که مورد بحث است. قبلا گفته شده بود که یارانه نان از طریق کارت به نانوا پرداخت می شود. زیرساخت های یارانه نان در حال آماده سازی است. به زودی نانوایان مجهز به دستگاه های کارتخوان هوشمند برای توزیع یارانه نان می شوند. جزئیات کامل از یارانه نان را در ادامه می خوانید. 
محمد جلال در جلسه «بررسی روند اجرای طرح هوشمندسازی و مردمی‌سازی یارانه نان» در استان مازندران، با اشاره به تصمیم دولت در تخصیص هدفمند یارانه کالاهای اساسی بیان کرد: در مورد نان سنتی، یارانه از گندم برداشته می‌شود و به آرد نانوایی‌ها اختصاص پیدا می‌کند.
وی با اشاره به حذف عرضه‌های خارج از شبکه در قالب قاچاق آرد یا مصارف نان در دامداری‌ها پس از اجرای این طرح، افزود: برآورد اجمالی ما این است که بعد از اجرای طرح یارانه نان، حدود ۳۰ درصد مصرف گندم کشور (تحت عنوان نان مصرفی مردم) کاهش می‌یابد و این کاهش در مصرف، سالانه حدود یک و نیم میلیارد یورو صرفه جویی در پی دارد.
دستیار ویژه وزیر اقتصاد، در مورد جزئیات اجرای این طرح گفت: این طرح در دو سطح اجرا می‌شود؛ سطح اول فراگیری کارتخوان‌های هوشمند است و در آن به ثبت تراکنش‌های مقداری فروش و ارزیابی عملکرد نانوایی‌ها از طریق داده‌های صحیح، قابل اتکا و به هنگام اقدام می‌شود. در این سطح مقدار فروش نان و اختصاص آن به اقشار مختلف جامعه را در فرآیند متعارفی که مردم آن را با عنوان «خرید با کارت» می‌شناسند، اندازه‌گیری می‌کنیم.
وی اضافه کرد: در سطح دوم قیمت گندم و آرد برای نانوایانی که تحت پوشش زیرساخت فروش مکانیزه نان قرار گرفته اند، افزایش پیدا می‌کند. نانوایان پرداختی انجام نمی‌دهند و مهلتی ۳۰ تا ۴۵ روزه به آن‌ها داده می‌شود، اما آنها متعهد به پرداخت قیمت تمام شده آرد خواهند شد.
جلال ادامه داد: پس از آن با بررسی زیرساخت هوشمند نصب شده در نانوایی و اطمینان از اینکه که نان به خانوارها واگذار شده، یارانه اختصاص یافته (نان قیمت تمام شده منهای نان قیمت فعلی) به حساب نانوا واریز می‌شود. در نتیجه مردم در این طرح با هیچ تغییری در قیمت و فرآیند خرید مواجه نمی‌شوند.
جلال در ادامه بیان کرد: با اجرای این طرح، برخی از محدودیت‌ها برای نانوایانی که فعالیت رسمی و واقعی آن‌ها تولید و پخت نان است، برداشته و مفاهیمی مانند سهیمه آرد به آرامی کمرنگ می‌شوند. به این معنا که یک نانوایی در صورت صلاح خود حتی می‌تواند به صورت شبانه روزی فعالیت داشته باشد. نانوایانی که می‌خواهند آرد خرید کنند، به دلیل مهلت زمانی که داده می‌شود، مشکل سرمایه در گردش نخواهند داشت و در این بازه زمانی گرچه پول آرد خود را تسویه می‌کنند، اما روزانه مبلغ ما به تفاوت را دریافت خواهند کرد.
وی توضیح داد: این مبلغ ما به تفاوت شامل دو پارامتر است؛ افزایش قیمت آرد و افزایش هزینه‌های دستمزد و اجاره نانوایان که در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاده است. پس نانوایانی که قصدشان تولید نان و فروش آن به مردم است، در این طرح منتفع می‌شوند و مردم نیز هیچ تغییری را از منظر مقدار و مبلغ خرید نان متوجه نمی‌شوند.
جلال تاکید کرد: در اجرای طرح هوشمند سازی و مردمی سازی یارانه نان تا پایان سال ۱۴۰۱ افزایش قیمت نان سنتی نخواهیم داشت، در این الگو، مفهومی تحت عنوان سهمیه بندی نان نخواهیم داشت، نان کارتی و یا کارت نان نخواهیم داشت و سیاستگذاری قیمت نان بهبود خواهد یافت.
همچنین سیداسماعیل هاشمی، مدیر کل اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان مازندران در این جلسه بیان کرد: دولت اصلاحات مهم اقتصادی را در راستای حذف سود برای عده‌ای خاص آغاز کرده است و یکی از موضوعات مهم در این خصوص آزادسازی قیمت‌ها و پرداخت مستقیم یارانه نان به مردم است.
وی افزود: اعطای آرد یارانه‌ای به صنایع یا نانوایی‌ها زمینه فساد و تبانی را فراهم کرده بود اما با آزادسازی نرخ آرد صنعتی از این موارد جلوگیری خواهد شد.
مدیر کل اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان مازندران یکی از مهم‌ترین نکات اجرای طرح یارانه نان را امکان نظارت آنلاین دانسته است، زیرا با اجرای آزمایشی طرح هوشمندسازی یارانه آرد، این امکان برای مسئولان ‌فراهم می‌شود ‌تا از قاچاق منابع ‌جلوگیری کنند.
محسن لزومیان، رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ایران، در گفت و گو با اقتصاد آنلاین در تشریح آخرین وضعیت اجرای طرح هوشمندسازی نان، گفت: این طرح در حال گسترش به تمام استان‌های کشور است و به زودی نانوایان سراسر کشور مجهز به دستگاه‌های کارت‌خوان هوشمند برای توزیع نان می‌شوند.
وی از جمله نتایج مثبت اجرای طرح هوشمندسازی نان یا توزیع کارتی نان را شناسایی نانوایی‌های واقعی و حذف نانوایی‌های غیرواقعی عنوان کرد.
لزومیان توضیح داد: در هر استانی تعدادی از نانوایی‌های غیرواقعی هستند که با رانت سهیمه آرد دریافت کرده و با سوء‌استفاده از مجوز خود، آرد یارانه‌ای را خارج از شبکه با چند برابر قیمت می‌فروشند.
وی اضافه کرد: با اجرای این طرح انتظار می‌رود به مرور نانوایی‌های غیرواقعی حذف شوند.
مزایای طرح هوشمندسازی نان
لزومیان دیگر مزایای طرح هوشمندسازی نان را کاهش ضایعات آرد و نان برشمرد و گفت: از مشکلات بزرگ در حوزه آرد و نان کشور ضایعات بالا بود، اجرای این طرح حل مشکل ضایعات خواهیم داشت.
رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ایران، همچنین افزایش کیفیت نان را از دیگر نتایج اجرای طرح هوشمندسازی نان دانست. وی بر این باور است که، اجرای این طرح فضای رقابتی ایجاد می‌کند که منجر به افزایش کیفی نان می‌شود.
لزومیان گفت: رقابت به این ترتیب شکل می‌گیرد که، هر چقدر نانوایان مشتریان بیشتری جذب کنند از پرداخت یارانه نان بیشتری برخورد خواهند شد که این امر جز با افزایش کیفیت محقق نخواهد شد.
وی همچنین از کاهش چشمگیر توزیع خارج شبکه آرد و قاچاق آن به خارج از کشور خبر داد، که در نتیجه واقعی شدن نرخ این کالا شاهد آن هستیم.
لزومیان در پاسخ به این پرسش که از نگرانی‌های مردم افزایش قیمت نان با تکمیل شدن اجرای طرح در کشور است، گفت: افزایش نرخ مصوب نان با توجه به افزایش هزینه‌های تولید منطقی است و نانوایان نیز پیگیر آن هستند چراکه از سال گذشته تغییر نداشته است اما، دولت قول داده است حتی اگر نرخ مصوب نان افزایش یابد قیمت برای مصرف‌کننده حداقل در سالجاری ثابت باقی بماند.
وی توضیح داد: دولت نرخ مصوب نان را مطابق با هزینه تمام شده تولید اصلاح می‌کند اما، نانوایان نان را با قیمت قبل به مردم می‌فروشند و دولت مابه‌التفاوت را به آن‌ها پرداخت می‌کند.
لزومیان مبنای محاسبه پرداخت مابه‌التفاوت به نانوایان را میزان فروش نان از طریق دستگاه‌های کارت‌خوان‌های هوشمند نصب شده در نانوایی‌ها عنوان کرد.
به گفته رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ایران، هم اکنون نیز دولت به نانوایانی که در طرح هوشمندسازی نان مجهز به دستگاه کارت‌خوان‌ هوشمند شده‌اند برای جبران بخشی از افزایش هزینه‌ها،  ۱۵ درصد مابه‌التفاوت پرداخت می‌کند.
لزومیان اظهار کرد: به طور مثال اگر با اصلاح قیمت، هر عدد نان تافتون از یک هزار تومان به یک هزار و ۱۵۰ تومان برسد، نانوا آن را به مردم یک هزار تومان می‌فروشد و دولت ۱۵۰ تومان باقی مانده را به حساب نانوا واریز می‌کند.
وی همچنین از فراهم شدن امکان گزارشگیری از داده‌های حوزه تولید و عرضه نان با اجرای طرح هوشمند سازی نان خبر داد و گفت: با نصب دستگاه‌های هوشمند گزارشگیری از توزیع آرد، تولید و عرضه نان در سراسر کشور در هر لحظه ممکن می‌شود و می‌توان بر اساس داده‌ها برنامه ریزی مناسب‌تری در این حوزه انجام داد.
لزومیان تاکید کرد: با گزارشگیری امر مهم شناسایی نانوایان واقعی نیز تسهیل می‌شود و به ترتیب تنها نانوایان واقعی با تولید کیفی در بازار باقی می‌مانند و می‌توانند ادامه فعالیت دهند  باقی حذف خواهند شد.
چندی پیش، محمد قربانی، معاون وزیر جهاد کشاورزی، با اعلام اینکه برای توزیع نان با دستگاه‌های کارت‌خوان هوشمند، نیاز به ۸۳ هزار دستگاه از این نوع کارت‌خوان‌ها است، پیش‌بینی کرد: حداکثر تا یک ماه دیگر یعنی تا پایان تیرماه این طرح در کل کشور به مرحله اجرا درآید.
کد مطلب: 168114
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *