دوقلوهای به هم چسبیده با تلاش پزشکان شیرازی با موفقیت از هم جدا شدند.
به گزارش مهر، از ثمره های شیرین پیروزی انقلاب اسلامی که به صورت روزافزون نمود روشن تری می یابد، توسعه بسترهای ارائه خدمات بهداشت و درمان است تا سلامت سیمایی دلنشین تر از همیشه یافته و شاهد دسترسی عادلانه همه اعضای جامعه به این خدمات باشیم.
از فراز چهار دهه ای که تاریخ انقلاب پشت سر نهاد، ماحصل تنگناهایی که برخی کشورها برای ایران ایجاد کردند، رقم خوردن عزمی ملی در مسیر خودکفایی و توسعه بود که در ابعاد گوناگون به نمایش گذاشته شد.
از جمله این عرصه ها، نظام سلامت ایران بود که دراین راستا، گام به گام، شاخص های بهداشت و درمان به پیش رفته و امروز به عنوان کشوری سرآمد در منطقه، خود را به اثبات رسانیده ایم.
اما فارس، از گذر این سال ها، به پشتوانه تلاش پزشکانی دلسوز و نام آورانی کارآزموده، همواره توانسته جایگاه خود را به عنوان یکی از قطب های برجسته پزشکی در ایران محفوظ نگاه داشته و ارتقا بخشد و این مهم به دست نمی آمد، جز با تلاش شبانه روزی دست اندرکاران این عرصه در مسیر خدمت و امروز فارس توانسته خود مامنی باشد برای مراجعه بیمارانی نه تنها از استان های جنوبی، بلکه سراسر ایران.
از جمله موفقیت های تاریخ پزشکی فارس، توانمندی انجام جراحی های پیچیده و نادر پزشکی است که نجاتبخش جان بیماران بوده و موجب شده تا بسیاری از هموطنانمان، از مراجعه به دیگر کشورها برای دریافت خدمات درمانی بی نیاز شوند.
در سال هایی که گذشت، دو جراحی پیچیده پزشکی، جلوه ای دیگر به سیمای پزشکی فارس بخشید و نامی نیک در این عرصه به یادگار ماند؛ جداسازی دوقلوهای به هم چسبیده که تاکنون دوبار با موفقیت در بیمارستان نمازی شیراز انجام گرفته است و موجب دستیابی پزشکی ایران به این توانمندی شده است.
نخستین نمونه این جراحی، مربوط می شود به نوزادان دوقلوی پسر که از ناحیه سینه و شکم به هم متصل بودند و در عضو حیاتی کبد مشترک بودند.
مادر این دوقلوها، در ماه پنجم بارداری پس از تشخیص مشکل دوقلوها تقاضای سقط جنین داشته که با اطمینان تیم پزشکی شیراز نسبت به امکان موفق جداسازی، بارداری ادامه یافته و چهار ماه پس از تولد، با همت تیم پزشکان شیراز به سرپرستی دکتر «علی بهادر»، این جراحی با موفقیت در تاریخ پزشکی ایران به ثبت رسید.
این دوقلوهای اهل مرودشت که اکنون زندگی جداگانه ای را تجربه می کنند، هم اکنون دانش آموز کلاس اول دبستان هستند.
تا پیش از این موردی از موفقیت در این جراحی و یا زنده ماندن هر دو قل، به ثبت نرسیده است.
موفقیت در این جداسازی توسط تیم جراحی پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی شیراز موجب شد تا بار دیگر به این توانمندی اعتماد شود و جراحی دومین دوقلوهای به هم چسبیده اهل لامرد، بیستم مرداد 93، با جداسازی از ناحیه دیواره شکم، جناغ سینه، دیافراگم و کبد، در بیمارستان نمازی شیراز، پس از گذشت سه ساعت، با همکاری اساتیدی چون دکتر «سید علی ملک حسینی»، دکتر «سامان نیک اقبالیان»، دکتر «حشمت الله صلاحی»، دکتر «کاظمی»، دکتر «سهم الدینی»، دکتر «اقبال» و دکتر «شمسایی» با موفقیت انجام شد.
«محمد» و «رضا» از آغاز تولد، تحت نظارت پزشکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز قرار گرفته و با توجه به وضعیت به هم چسبیدگی آنان، لازم بود مدتی برای اطمینان از موفقیت جداسازی زمان بگذرد.
این دوقلوها از ناحیه دیواره شکم، جناغ سینه، دیافراگم و کبد به هم متصل بودند که سرانجام پس از 6ماه بررسی پزشکان، شرایط لازم برای عمل جداسازی فراهم شده و این عمل با موفقیت در بیمارستان نمازی شیراز انجام شد.
دکتر بهادر با بیان اینکه یکی از دغدغه های اصلی تیم پزشکی، مشترک بودن کبد این دوقلوها بود و در صورت این مشکل، لازم بود کبد مشترک در بدن یکی از نوزادان باقی مانده و برای قل دیگر، اقدام به پیوند کبد شود، می گوید: پدر و مادر محمد و رضا برای پیوند کبد خود به فرزندشان ابراز تمایل کرده بودند و همه شرایط برای انجام این عمل در صورت ضرورت، فراهم بود که با توجه به منفک بودن کبد نوزادان، نیاز به عمل پیوند اتفاق نیفتاد.
وی تجربه موفق جراحی های پیوند اعضا در شیراز را موجب تقویت اعتماد به نفس تیم پزشکی برای انجام این دو جراحی می داند و می گوید: درصد موفقیت جداسازی دوقلوها، با توجه به میزان و نحوه چسبندگی و اعضای به هم چسبیده متفاوت است و بیشترین میزان خطر در دوقلوهای متصل از ناحیه قلب و مغز است؛ اما با توجه به موفقیت های به دست آمده، امروز توانایی این جداسازی در همه انواع دوقلو، در ایران کمتر از کشورهای پیشرفته دنیا نیست.
چهل سال سلامت فارس، تاریخی پرافتخار از این دست پیشرفت ها و توانمندی هاست که امروز نامی بلندآوازه رقم زده است.