حسین راغفر، اقتصاددان، میگوید: با افزایش قیمت بنزین، یکبار دیگر چرخه تورم و افزایش نرخ ارز تکرار خواهد شد.
درست یک ماه پیش بود که دولت با شعار برقراری عدالت و حمایت از اقشار ضعیف جامعه، اقدام به سهمیهبندی و افزایش نرخ بنزین کرد. اقدامی که نارضایتیهای بسیاری را در سراسر کشور به دنبال داشت اما مجریان طرح همچنان معتقد بودند که افزایش قیمت بنزین و تخصیص بستههای معیشتی، به سود طبقات محروم جامعه خواهد بود. حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه نظر دیگری دارد و معتقد است که با این تصمیم، شاهد افزایش نابربری و فقر در جامعه خواهیم بود.
حسین راغفر در گفتوگو با
مردم سالاری آنلاین، با اشاره به اینکه بعد از
افزایش قیمت بنزین شاهد تورم بزرگ در اقتصاد کشور خواهیم بود و نشانههای این تورم از هم اکنون آشکار شده است، گفت: همیشه و به طور طبیعی این اتفاق افتاده که افزایش قیمت حاملهای انرژی تورم را به دنبال خواهد داشت.
راغفر معتقد است که افزایش قیمت حاملهای انرژی با بنزین آغاز شده است و قطعا شاهد افزایش قیمت گازوئیل، سایر سوختها و حاملهای انرژیهای هم خواهیم بود و همین اتفاق تورم بزرگی را به اقتصاد کشور تحمیل خواهد کرد.
این اقتصاددان در مورد رابطه افزایش قیمت بنزین و کسری بودجه دولت گفت: دولت بهانه خواهد گرفت که با کسری بودجه مواجه شده است، وقتی کسری بودجه اتفاق میافتد، قیمت کالاهایی که دست دولت است افزایش مییابد و بعد نوبت به ارز خواهد رسید و به همین ترتیب، این چرخه ادامه خواهد داشت. علاوه بر این، یکی از پیامدهای افزایش قیمت بنزین، افزایش کسری بودجه دولت است.
به گفته راغفر افزایش قیمت حاملهای انرژی به معنای این است که هزینههای دولت به عنوان بزرگترین متقاضی
افزایش قیمت حاملهای انرژی با بنزین آغاز شده است و قطعا شاهد افزایش قیمت گازوئیل، سایر سوختها و حاملهای انرژیهای هم خواهیم بود و همین اتفاق تورم بزرگی را به اقتصاد کشور تحمیل خواهد کرد.
در جامعه افزایش خواهد داشت، با افزایش هزینه و ایجاد کسری بودجه، دولت به دنبال این خواهد بود که از ابزاری مانند ارز استفاده کند.
این استاد دانشگاه افزود: به بهانه به وجود آمدن تورم، بار دیگر
قیمت ارز در کشور افزایش خواهد داشت و این چرخه همانطور که بارها و بارها در سه دهه گذشته تکرار شده است، مجددا تکرار خواهد شد.
حسین راغفر به نحوه اجرای طرح سهمیه بندی و
افزایش قیمت بنزین اشاره کرد و گفت: نحوه اجرا این طرح اشتباه بود، مجریان اجرای طرح نیز پذیرفتهاند که اشتباه کردهاند، ولی مهمتر از آن ذات افزایش قیمت کالاهای حساسی است که پیامدهای آن برای اقتصاد کشور خیلی سهمگین خواهد بود و عمدتا نابرابریها و فقر را در جامعه افزایش میدهد.
او در پاسخ به این سوال که چرا دولت با شعار برقراری عدالت دست به سهمیه بندی بنزین زد، گفت: این شعار تنها یک بهانه است چون درست برعکس آن اتفاق خواهد افتاد و
نابرابری و فقر را تشدید خواهد کرد.
این اقتصاددان همچنین به برقرار نبودن بستر حمل ونقل عمومی در کشور اشاره کرد و گفت: زمانی که قانون هدفمندی یارانهها نوشته شد، قرار بود بخشی از منابع حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی، صرف بهبود و تقویت حمل و نقل عمومی شود. اما حتی یک اتوبوس هم از این منابع، به
سیستم حمل و نقل عمومی اضافه نشد!
به گفته راغفر اگر امکان حمل و نقل عمومی وجود داشت، افزایش قیمت بنزین تا این حد اثر تورمی روی زندگی خانوادهها نمیگذاشت. اما با وجود این خلا، مردم عملا گزینه دیگری جز استفاده از خودروی شخصی ندارند و همین خود دلیلی است که باعث افزایش قیمتها میشود.