; ?>; ?> وضعيت مصرف گاز در محدوده هشدار - مردم سالاری آنلاين
۰
يکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۲۸
مصرف گاز بخش خانگی از 600 ميليون مترمکعب عبور کرد

وضعيت مصرف گاز در محدوده هشدار

مصرف گاز در ایران با کاهش دمای هوا و ورود سامانه‌های سرمایشی جدید به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است. در روز ۱۹ آذر، بخش خانگی، تجاری و صنایع خرد کشور، ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز معادل ۷۲ درصد کل گاز تزریق‌شده به شبکه سراسری را مصرف کرده‌اند. این روند مصرفی باعث ایجاد افت فشار گاز در برخی استان‌ها شده است.
وضعيت مصرف گاز در محدوده هشدار
گروه اقتصادی: مصرف گاز در ایران با کاهش دمای هوا و ورود سامانه‌های سرمایشی جدید به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است. در روز ۱۹ آذر، بخش خانگی، تجاری و صنایع خرد کشور، ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز معادل ۷۲ درصد کل گاز تزریق‌شده به شبکه سراسری را مصرف کرده‌اند. این روند مصرفی باعث ایجاد افت فشار گاز در برخی استان‌ها شده است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،در حال حاضر تمام پالایشگاه‌های گازی با ظرفیت کامل در خدمت فرآورش گاز خام دریافتی از بخش بالادستی صنعت نفت هستند و تمام خطوط لوله اصلی و ایستگاه‌های تقویت فشار در مدار تولید قرار دارند.  همین موضوع موجب افت فشار گاز در برخی استان‌ها مانند آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و اردبیل شده و خطر قطع گاز در استان‌های شمالی مانند مازندران، گلستان و خراسان شمالی نیز وجود دارد.
به گفته غلامعباس حسینی، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی، پالایشگاه‌های سیزده‌گانه این مجتمع با تمام ظرفیت خود مشغول تولید گاز هستند و روزانه ۵۸۵ میلیون مترمکعب گاز را به شبکه سراسری تزریق می‌کنند. تولید روزانه این پالایشگاه‌ها بیش از ۶۱۳ میلیون مترمکعب است که سهم قابل‌توجهی در تأمین نیاز کشور دارد.
وی همچنین اعلام کرد از ابتدای سال جاری تا پایان آذر، ۱۴۳ میلیارد مترمکعب گاز شیرین به شبکه تزریق شده است و تلاش‌های نوآورانه و تعمیرات اساسی نقش مهمی در پایداری تولید گاز داشته است.
افزایش شدید مصرف گاز
به گزارش وزارت نفت، سید حسن موسوی با بیان اینکه حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین دیروز (شنبه، ۲۴ آذر) به شبکه سراسری تزریق شده است، بیان کرد: از این مقدار، ۶۰۱ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شد که ۷۱ درصد از کل گاز تحویلی به شبکه را شامل می‌شود. وی اظهار کرد: مقدار گاز مصرف‌شده بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در روز گذشته نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۷ درصد افزایش یافته است.
«محسن پاک‌نژاد» وزیر نفت در حاشیه بازدید از مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تمام پالایشگاه‌های گازی با ظ‌رفیت کامل در خدمت فرآورش گاز خام دریافتی از بخش بالادستی صنعت نفت هستند، بیان کرد: تمام خطوط لوله اصلی و ایستگاه‌های تقویت فشار در مدار تولید قرار دارند. آنچه مسلم است با کاهش دما مصرف بخش خانگی افزایش می‌یابد و مجبور به اعمال محدودیت در گازرسانی به سایر بخش‌ها را برای تأمین گاز بخش خانگی هستیم. وی با تأکید بر اینکه با کاهش حداقل ۲ درجه از دمای سیستم‌های گرمایشی می‌توان به تأمین گاز در سرشاخه‌ها و نقاط انتهایی شبکه گاز کمک کرد، گفت: همکاری مردم در این زمینه، نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در عبور بدون چالش از زمستان خواهد داشت.
پاک‌نژاد, وزیر نفت با تأکید بر اینکه با کاهش حداقل ۲ درجه از دمای سیستم‌های گرمایشی می‌توان به تأمین گاز در سرشاخه‌ها و نقاط انتهایی شبکه گاز کمک کرد، گفت: همکاری مردم در این زمینه، نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در عبور بدون چالش از زمستان خواهد داشت.
به گفته وی کاهش ۲ درجه‌ای دما در بخش خانگی و تجاری، ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف گاز کشور را به‌دنبال دارد و با این اقدام، در نقاط انتهایی شبکه در شمال‌ غرب و شمال‌ شرق کشور که ممکن است با افت فشار  مواجه شوند، مشکلی در تأمین گاز نخواهیم داشت. افزایش مصرف گاز در روزهای سرد زمستان و تأثیر آن بر افت فشار شبکه گاز موجب وابستگی شدید شبکه گاز کشور به تولید پایدار از پالایشگاه‌های بزرگ مانند مجتمع پارس جنوبی می‌شود.
ادامه روند افزایش مصرف می‌تواند به قطع گاز در روستاها و مناطق دورافتاده منجر شود. همچنین افت فشار در استان‌های سردسیر تهدیدی جدی برای پایداری شبکه گاز است.مدیریت مصرف خانگی و تجاری می‌تواند در گذر از این شرایط موثر باشد، همچنین صرفه‌جویی در بخش کشاورزی و گلخانه‌ها به‌گونه‌ای که تنظیم مشعل‌ها و پوشش گلخانه‌ها می‌تواند ۲۵ درصد مصرف گاز را کاهش دهد.  علاوه‌بر این همراهی صنایع، کشاورزان و مردم برای جلوگیری از فشار بیش‌ از حد بر شبکه گاز می‌تواند موثر باشد.
تشدید نظارت و قطع گاز باغ ویلاهای خالی
معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد: اقدام‌های مطلوبی در خصوص قطع گاز باغ ویلاهای خالی از سکنه و سکونتگاه‌های غیر دائم صورت گرفته اما هنوز موارد بسیار زیادی در این بخش باقی مانده است و باید نظارت‌ها در این بخش تشدید و گاز باغ ویلاهای خالی قطع شود.
به گزارش شرکت ملی گاز ایران، «سعید توکلی» در هجدهمین نشست هماهنگی سوخت زمستانی داخلی با اشاره به آمار و ارقام کلی در رابطه با قطع گاز باغ‌ویلاهای خالی از سکنه و سکونت‌گاه‌های غیردائم خاطرنشان کرد: این اقدام حسب تأکید مجدد نهادهای بالادستی، تشدید، پیگیری و انسجام بیشتر در بحث بازدیدها و قطع گاز باغ‌ویلاهای خالی از سکنه و سکونت‌گاه‌های غیردائم باید صورت گیرد.
قطع گاز پاساژها و مراکز عمومی بدون اغماض
وی با تأکید بر اینکه عدم قطع گاز این مراکز به منزله عدم اجرای تعهدات تکلیف شده برعهده شرکت ملی گاز ایران است، ادامه داد: تأثیر این اقدام‌ها زمانی ملموس‌تر خواهد بود که عملیات پایش و قطع گاز به صورت هماهنگی با تیم‌های وزارت نیرو باشد تا ضمن قطع گاز، برق این واحدها قطع شود. چراکه در صورت عدم قطع برق، این واحدهای متخلف از وسایل برقی برای گرمایش استفاده خواهند کرد و طبیعتا این اقدام فشار بیشتری به شبکه وارد خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: همین جدیت در ارتباط با بحث پایش ادارات دولتی و قطع گاز ادارات متخلف باید در دستور کار باشد و این امر به پشتوانه تاکید شخص رئیس‌جمهوری و مصوبات نهادهای نظارتی و بالادستی قابل اجراست. ضمن اینکه در موضوع برخورد با پاساژها و مراکز تجاری عمومی هم جدیت لازم به خرج داده شود.
توکلی به تأثیر مثبت ارتباط مستقیم مدیران بهره‌برداری شرکت‌های گاز استانی با گازبان‌ها و نفرات امداد گاز در استان‌ها اشاره و خاطرنشان کرد: این موضوع از سوی اداره گاز استان تهران به اجرا درآمده و اطلاعات میدانی بسیار مناسبی به دست آمده و همین رویه می‌تواند از سوی دیگر شرکت‌های گاز استانی هم مورد توجه واقع شود.
وی با تأکید بر نقش سازنده اصناف در مدیریت مصرف بهینه گاز گفت: همراه‌سازی صنوف از مسیر آگاه‌سازی صاحبان صنعت می‌تواند کمک شایانی به آرامش روانی جامعه و مدیریت مصرف گاز داشته باشد.
 
بخش خانگی در اولویت
 
معاون وزیر نفت ادامه داد: در همه جای دنیا این یک اصل انکارناپذیر است که با کاهش دمای هوا مقدار مصرف انرژی الگوی مصرف تغییر می‌کند و نیاز بخش خانگی برای تأمین گرمایش افزایش می‌یابد، طبیعتا شرکت ملی گاز ایران نیز بخش خانگی را همواره اولویت اول خود قرار داده و نمی‌تواند سهم این بخش را در اختیار دیگر بخش‌ها قرار دهد. توکلی با بیان اینکه هم‌وطنان ما سخن حق و حرف کارشناسی را به راحتی می‌پذیرند، گفت: اگر جامعه ما نسبت به این مسئله اشراف داشته باشد که یک مولکول گاز ۲۵۰ میلیون سال عمر دارد و بالغ بر ۷۶ درصد از منابع گاز کشور به صورت حفاری از دریا تأمین می‌شود که این امر به نوبه خود منحصر به فرد است، اهمیت گاز را بیشتر درک خواهند کرد.وی افزود: عمده گاز کشور از جنوبی‌ترین مناطق با تلاش شبانه‌روزی کارکنان صنعت نفت و گاز بعد از استخراج و پالایش، از طریق خطوط سراسری انتقال گاز به مناطق مرکزی و شمال کشور منتقل می‌شود بنابراین ضرورت دارد تا مجموعه مشترکان در تمام بخش‌ها نسبت به اهمیت این حامل انرژی اهتمام ویژه داشته باشند.
با توجه به برودت بیشتر هوا در روزهای آتی، احتمال می‌رود مصرف گاز به مرز ۶۵۰ میلیون مترمکعب در روز برسد. این مسئله نیازمند مدیریت دقیق مصرف و همکاری گسترده مردم و صنایع است.
تلاش‌های بی‌وقفه پالایشگاه‌های مجتمع گاز پارس جنوبی و رعایت مدیریت مصرف در بخش‌های خانگی و صنعتی، راهگشای عبور از این شرایط بحرانی است. تنها با هم‌دلی و همکاری عمومی می‌توان از مشکلات ناشی از افت فشار و قطع گاز جلوگیری کرد و زمستانی گرم و پایدار را برای هم‌وطنان رقم زد.
کد مطلب: 228526
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *