۰
دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۰۱
رئيس‌جمهوري چين در ميان تنش عربستان و آمريکا به رياض مي‌رود

دهن‌کجي به آمريکا،فرش‌قرمز براي اژدهاي زرد

بن‌سلمان وارد تقابل با خواسته‌هاي استراتژيک واشنگتن شده‌ است
بي‌اعتنايي‌هاي «محمد بن‌سلمان» وليعهد عربستان به خواسته‌هاي واشنگتن درحال تبديل به «دهن‌کجي تحقيرآميز» است. به گزارش رويترز،وليعهد جاه‌طلب عربستان ميزبان «شي جين‌پينگ» رئيس‌جمهوري چين ، دشمن شماره يک آمريکا خواهد بود. عربستان عملا درحال فاصله‌گرفتن از وابستگي تمام رياض به واشنگتن و متحدين غربي است.
دهن‌کجي به آمريکا،فرش‌قرمز براي اژدهاي زرد
گروه‌بين‌الملل - مهدي يزدي: بي‌اعتنايي‌هاي «محمد بن‌سلمان» وليعهد عربستان به خواسته‌هاي واشنگتن درحال تبديل به «دهن‌کجي تحقيرآميز» است. به گزارش رويترز،وليعهد جاه‌طلب عربستان ميزبان «شي جين‌پينگ» رئيس‌جمهوري چين ، دشمن شماره يک آمريکا خواهد بود. عربستان عملا درحال فاصله‌گرفتن از وابستگي تمام رياض به واشنگتن و متحدين غربي است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین،حاکم دوفاکتوي عربستان، پس از قتل فجيع «جمال خاشقجي» در سال 2018 که روابط عربستان و آمريکا را تحت تأثير قرار داد؛عملا از خواسته‌هاي استراتژيک واشنگتن سرپيچي مي‌کند. شايد بتوان گفت امتناع از همراهي با آمريکا در جنگ اقتصادي عليه بازار نفت و انرژي روسيه اوج بي‌اعتنايي‌هاي حاکم اين غول نفتي باشد. 
حالا شاهزاده بن سلمان در نمايش قدرتي به عنوان رهبر مشتاق جهان عرب، در جريان سفر شي جين‌پينگ، رئيس‌جمهوري چين که قرار است از امروز(سه‌شنبه) آغاز شود، حکمرانان سراسر خاورميانه و شمال آفريقا را براي نشست سران چيني-عربي گرد هم خواهد آورد ؛ اين يک دهن کجي بزرگ به نگراني‌هاي ايالات متحده است.
«ايهم کامل» رئيس خاورميانه و شمال آفريقا در گروه اوراسيا مي‌گويد: «رياض براساس محاسبات استراتژيک کار مي‌کند که بايد با پکن همگام باشد، چون اکنون يک شريک اقتصادي ضروري و واجب است.»
به گفته تحليلگران، گرچه ايالات متحده شريک منتخب کشورهاي حوزه خليج فارس است که براي امنيت خود به آن متکي هستند، اما رياض در حال ترسيم يک سياست خارجي است که در خدمت تحول اقتصادي ملي خودش است، زيرا جهان از هيدروکربن‌ها که رگ حيات عربستان است، دور مي‌شود.
ايهم کامل مي‌گويد: «مطمئناً اين خطر وجود دارد که گسترش روابط با چين نتيجه معکوس داشته باشد و منجر به شکاف بيشتر در روابط ايالات متحده و عربستان سعودي شود اما محمد بن سلمان مطمئناً اين را از سر کينه و لجبازي دنبال نمي‌کند.»
زمان معني‌دار سفر آقاي شي
سفر آقاي شي در زماني انجام مي‌شود که روابط ايالات متحده و عربستان در پايين‌ترين حد است، عدم اطمينان بر بازارهاي جهاني انرژي فشار مي‌آورد و غرب يک سقف قيمت بر نفت روسيه تحميل مي‌کند و واشنگتن با نگراني به نفوذ فزاينده چين در خاورميانه چشم دوخته است.
دولت عربستان سعودي به درخواست‌ها براي اظهارنظر درباره سفر شي و دستور کار آن پاسخي نداد.
شاهزاده بن سلمان به نشانه خشم از انتقاد ايالات متحده از سابقه حقوق بشري رياض، در ماه مارس به مجله آتلانتيک گفت که «برايش اهميتي ندارد که «جو بايدن»، رئيس جمهوري ايالات متحده چيزهايي را درباره او درک نکرده باشد» و تاکيد کرد که بايدن بايد روي منافع آمريکا تمرکز کند. او همچنين در همان ماه در تهديد تلويحي گفت که«گرچه رياض قصد دارد روابط خود با واشنگتن را تقويت کند، اما مي‌تواند سرمايه‌گذاري سعودي‌ها در ايالات متحده را کاهش دهد.»
عملا عربستان سعودي در حال تعميق روابط اقتصادي خود با چين است. اين کشور بزرگترين تامين‌کننده نفت چين به شمار مي‌رود، گرچه روسيه به عنوان عضو توليدکننده اوپک پلاس، سهم بازار خود در چين را با سوخت ارزان‌تر افزايش داده است.
پکن همچنين براي استفاده از ارز يوان (واحد پول چين) در تجارت به جاي دلار آمريکا لابي کرده است. رياض قبلاً تهديد کرده بود که براي مقابله با لوايح احتمالي ايالات متحده که اعضاي اوپک را در معرض شکايت‌هاي ضد تراست قرار مي‌دهد، برخي از معاملات نفتي دلاري را متوقف خواهد کرد.
روابط ايالات متحده و عربستان در دولت بايدن که در حال حاضر بر سر حقوق بشر و جنگ يمن که رياض رهبري ائتلاف نظامي آن را بر عهده دارد، متشنج شده است، به دليل جنگ اوکراين و سياست نفتي اوپک پلاس، بيش از پيش تيره شده است.
استقبال بي‌نظير از اژدهاي زرد
ديپلمات‌ها در اين منطقه مي‌گويند که انتظار مي‌رود شي با خوشامدگويي مجللي نظير آنچه سال 2017 در سفر دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري پيشين آمريکا به رياض ديده شد، مواجه شود. بر خلاف آن، سفر ماه ژوئن جو بايدن، رئيس‌جمهوري کنوني آمريکا که هدفش باز کردن يخ روابط با رياض بود، چندان گرم نبود و دو طرف حتي دست ندادند و به کوبيدن مشت خود به يکديگر اکتفا کردند.  
ديپلمات‌هاي مطلع به رويترز گفته‌اند که انتظار مي‌رود هيئت چيني ده‌ها قرارداد با عربستان سعودي و ساير کشورهاي عربي در زمينه انرژي، امنيت و سرمايه‌گذاري امضا کند. عربستان سعودي و متحدانش در خليج فارس گفته‌اند که به‌رغم ترديدهاي آمريکا در مورد روابط آنها با روسيه و چين، به تنوع بخشيدن به شراکت‌ها براي تامين منافع اقتصادي و امنيتي ادامه خواهند داد.
«جاناتان فولتون» عضو ارشد غير مقيم شوراي آتلانتيک گفت که شاهزاده بن سلمان مي‌خواهد به هوادارن خود نشان دهد که اين پادشاهي براي بسياري از قدرت‌هاي جهاني مهم است. او مي‌گويد: شايد او به ايالات متحده هم پيامي مي‌دهد، اما او بيشتر نگران اين است که مردم داخل اين پادشاهي چگونه فکر مي‌کنند. در همين حال مقامات آمريکايي در مورد روابط دوجانبه عربستان - چين در آستانه سفر شي جينپينگ، رئيس‌جمهوري چين اظهارنظري نکرده‌اند.
عبدالعزيز الصقر، تحليلگر سعودي و رئيس مرکز تحقيقات خليج فارس مستقر در رياض به تلويزيون سعودي الشرق نيوز گفت که کشورهاي عربي مي‌خواهند به متحدان غربي خود بگويند که جايگزين‌هايي دارند و روابط آنها در درجه اول براساس منافع اقتصادي است.
جان آلترمن، مدير برنامه خاورميانه در مرکز مطالعات استراتژيک و بين‌المللي واشنگتن، گفت: گرچه به نظر مي‌رسد که روابط عربستان با چين بسيار سريع‌تر نسبت به ايالات متحده در حال رشد است، اما روابط واقعي قابل مقايسه نيستند. روابط با چين در مقابل روابط با ايالات متحده، از نظر پيچيدگي و صميميت، کم‌رنگ و کم‌اهميت است.
کد مطلب: 182847
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *